Resor till Kreta

Kreta ligger i Medelhavet och denna stora ö är nästan som ett litet land i sig. Kreta har en lång och spännande historia och här hittar du naturligtvis också massor med fina stränder. Hitta billiga resor till Kreta hos Solfaktor idag!

Man kan grovt säga att huvudparten av turisterna väljer att bo på Kretas nordliga kust och här hittar du en lång rad semesterorter från Chaniaområdet i väst till Rethymnon och Heraklion längre österut. På Kreta hittar du förutom vackra sandstränder också smala dalar, ett spektakulärt kustlandskap, apelsin- och olivlundar, och mycket mer.

Många väljer att lägga sin semester väster om Chania och här ligger semesterorterna på rad: Platanias, Kato Stalos, Agia Marina, Gerani och Maleme är några av de mest kända. Här får du välskötta stränder, bra faciliteter, massor med restauranger och ett bra utbud av hotell, både för vuxna som reser utan barn och för barnfamiljer.

>> Här hittar du sista-minuten och restresor till Kreta

Andre semesterorter på Kreta

Om du väljer att åka på semester till området runt Rethymnon kan du besöka den vackra venetianska hamnen. Rakt söderut, på den östliga sidan av Kreta, ligger den lilla staden Makrigialos. Här hittar du några av de bästa stränderna på denna sida av ön. I hamnen ligger små fiskebåtar vid sidan av utflyktsbåtarna som varje dag fylls upp av turister med snorklingsutrustning och badkläder.

På östkusten hittar du den lilla pärlan Agios Nikolaos, en charmerande liten stad med äkta grekisk atmosfär. Här går tiden ganska långsamt så här får du tid till att läsa alla trevliga böcker du tagit med på semestern.

Av utflykter på Kreta kan nämnas den storslagna Samariaravinen där du kan vandra många kilometer med den vackraste av naturupplevelser. Värt att besöka är också det antika palatset Knossos, ön Spinalonga och spektakulära stränder som Efalonissistranden som har ett vackert läge mitt i naturen.

På östra Kreta ligger även Kretas huvudstad Heraklion med en hektisk färjehamn och "storstadskänsla". Härifrån kan du ta båten till andra grekiska öar bland annat i det Egeiska havet samt till grekiska fastlandet.

Vem passar Kreta som resmål för?

Du ska välja Kreta om du tycker om grekisk kultur och vill kunna kombinera sol och bad med fina naturupplevelser och möjlighet att kunna dyka ner i öns historia. Här finns alla typer av boenden för alla slags resenärer, från enkla pensionat till eleganta lyxhotell. Alla resmål på Kreta har sin egen charm och lokala färg. Se de mest populära hotellen på Kreta i vår sökmotor som tar fram de bästa priserna åt dig på några få sekunder.

När är det bäst att åka till Kreta?

Med sitt läge precis mellan Europa och Afrika kan du räkna med bra och torrt väder från tidig vår till sen höst. Från maj till september faller i princip inget regn. I juli och augusti är temperaturen som högst och det kan bli över 35 grader varmt. Alla de populära resmålen ligger längs kusten och kan njuta av underbara stränder och en frisk sjöbris som gör den höga temperaturen uthärdlig även för oss nordbor.

Resmål på Kreta

 • Chania
  99 hotell
  En semester i Chania är en fantastisk möjlighet för familjer och par, som är på jakt efter ett resmål med en superb strand, och som dessutom utgör en bra bas för att utforska den nordvästra delen av Kreta.
 • Gästrecensioner 8,9
  Rethymnon
  89 hotell
  Då Rethymnon är Kretas tredje största stad, finns här mycket att göra på semestern, oavsett om det är att strosa runt på stadens kullerstensgator, besöka trendiga butiker, utforska museum i området eller spendera dagarna på stranden.
 • Gästrecensioner 8,0
  Hersonissos
  77 hotell
  Hersonissos, som ligger på Kretas vackra nordkust cirka 20 kilometer från Heraklion, är en av öns största och mest populära semesterorter. Utöver alla vackra sandstränder, bjuder Hersonissos på många nöjen för både barn och vuxna, samt inte ... minst ett rikt restaurang- och nattliv. Detta är ett resmål där du inte kommer ha en tråkig stund. Läs mer
 • Malia
  57 hotell
  Malia är en livlig semesterstad på Kretas nordöstra kust, som utöver ett pulserande nattliv, bjuder på en rad vackra badstränder där du kan njuta av det härliga medelhavsklimatet. När du inte slappnar av i den mjuka sanden, kan du åka på utflykter ... till några av öns största sevärdheter. Läs mer
 • Agios Nikolaos
  29 hotell
  Agios Nikolaos är - tack vare sitt läge på en sluttning ner mot den vackra Mirabellobukten - enkel att förälska sig i vid första ögonkastet. Staden är så pass stor, att den kan erbjuda något till olika typer av resenärer, oavsett om du reser ... ensam eller med hela familjen. Läs mer
 • Platanias
  29 hotell
  Platanias är Chaniakustens mest populära semesterort och har också allt som ska till för att du ska få en avslappnande semester på Kreta. Den låga stranden är huvudattraktion, och här kommer du högst troligt spendera mycket av tiden. Men du ... hittar också många spännande utflyktsmål inom kort räckvidd. Läs mer

Populära hotell på Kreta

Grekland, Kreta, Malia
9,4
Fantastiskt
976 omdömen
 • Närmaste flygplats: 31 km
 • Närmaste strand: ca. 0 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Kreta, Agia Marina
9,7
Fantastiskt
632 omdömen
 • Närmaste flygplats: 27 km
 • Närmaste strand: ca. 200 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Kreta, Kapsalianá
9,7
Fantastiskt
242 omdömen
 • Närmaste flygplats: 80 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi

Så bokar du en billig semester på Kreta

Med Solfaktor kan du lätt boka en problemfri och säker semester på Kreta med möjlighet till avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Den intelligenta sökmotorn dammsuger hela tiden nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med de bästa hotellen på Kreta. Vi sätter samman det hela till en paketresa med Resegaranti, på så sätt får du det bästa av två världar. Komplettera paketet med en hyrbil för att få den bästa upplevelsen när du kommer fram.

Tycker du att semestern också ska vara rik på nya intryck och upplevelser har Kreta också mycket att bjuda på. Med attraktioner som Knossos - välbevarade ruiner av Kung Minos stora palats och Samaria ravinen - en av Europas längsta - bara för att nämna några. Det kan nästan garanteras för unika semesterupplevelser på Kreta. 

Har du barn med på semestern till Kreta finns många aktiviteter och har ni tillgång till bil är det lätt att åka på utflykter till exempel vattenparken Anopoli eller till en av öns vackra droppstensgrottor.

När du reser till Kretafår du mer än bara sol och strand. Ön, som är ett av våra favoritresmål för charterresor bjuder på både livliga kuststäder och still, traditionella landsorter i bergen där du kan uppleva en mer autentisk del av landet, än vad du gör i turistområdena.

Infrastrukturen är bra när du reser till Kreta, och du kan därför enkelt ta dig runt till de olika sevärdheterna. Du kan till exempel hyra en bil för att ta dig runt - men var försiktig i trafiken och efterlikna inte den grekiska körstilen.

Här finns massor att göra om du vill ta en paus från strandlivet. Åk till exempel på utflykt till några av de historiska sevärdheterna, eller vandra genom den fantastiska Samaria-klyftan.

Av alla grekiska öar, är Kreta den största med sina 8300 kvadratkilometer och en längd på 256 kilometer från öst till väst, detta gör att den har mycket att erbjuda: berg och stränder, god mat och en sund livsstil, gemenskap och ensamhet, mystik från en annan värld och löftet om at kunna spendera världens bästa semesterdagar här. Kreta är Greklands största resmål.

Vandringssemester

Att vandra är ett väldigt bra sätt att uppleva Kreta på, om du vill se delar av ön som inte bara är semesterområden med stränder, barer och restauranger. Kreta är en bergig ö, och de kretensiska bergen sträcker sig från den ena sidan av ön till den andra. Den europeiska vandringsleden E4 slutar här, efter att ha påbörjats i Portugal, och snott sig genom Spanien, Frankrike, Österrike, Ungern, Serbien, Bulgarien och det grekiska fastlandet. På Kreta kan du följa den från Elafonisi till Kato Zakros och den är markerad med svart-gula skyltar.

Det finns dock många fler vandringsleder på Kreta, även om de inte är lika välmarkerade. De är som regel markerade med rött eller med blått. Tänk på att det är viktigt att ta med både hatt, solkräm, vatten och ett par sköna vandringsskor om du ska vandra på Kreta - framför allt på sommaren. Terrängen är ofta klippig med en hel del vassa stenar. På vintern är förhållandena annorlunda, och på vissa ställen krävs erfarenhet inom bergsbestigning.

Utöver stigarna i bergen, finns också många stigar längs kusten samt i klyftorna. Några av dem är välkända, som till exempel Samaria-klyftan och Rouvas-klyftan. Andra mindre kända är svåra och kräver större färdigheter. Det sägs finnas cirka 3500 grottor på Kreta, och många är fortfarande outforskade. Berömda grottor som Idaion Antronog Diktaion Antron, där Zeus ska ha blivit född, finns också att utforska. Utforska Kreta med vandringsskor eller i en hyrbil och besök antika ruiner, natursköna omgivningar och läckra stränder i ditt eget tempo.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om på Kreta?

7,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 64 recensioner