Resor till Chania

Längs hela Chanias kust finns det många stora och små badorter. Om du vill bo inne i staden Chania är det trevliga hamnområdet en naturlig mötesplats. Här finner du många kaféer, restauranger och barer och i gamla stan finns många butiker och basarer som är öppna till sent på kvällen.

Chania är Kretas näst största stad och ligger på västkusten av ön. Samtidigt är det också en egen region på ön. Längs kusten i regionen finns det små och stora badorter, frodiga landskap och ett typisk medelhavsklimat med varma och torra somrar samt milda och fuktiga vintrar. Själva staden är spännande och full av historia. En promenad i gamla stan hjälper dig att insupa öns långa historia.

I hamnområdet finns det trevliga promenadstråk, trevliga restauranger och en härlig atmosfär. Bakom hamnen finns ett myller av trånga kullerstensgator. Här finner du trevliga tavernor, basarer och småbutiker. Fram till 1971 var Chania Kretas huvudstaden och det blev en modern stad som fortfarande växer. Här finns också charmerande och pittoreska områden. Chania har idag mycket av det en storstad ska ha som shoppinggator och restauranger. Det är enkelt att ta sig runt i området. Det finns många badplatser längs Chaniakusten och du kan enkelt resa med buss. Det är också möjligt att ta taxi, som är relativt billigt.

Det finns två internationella flygplatser på Kreta. Chania flygplats som ligger 12 km från staden och Heraklion flygplats som ligger 106 km från Chania. Båda är moderna med allehanda faciliteter men det är Heraklion som har mest trafik. Från flygplatsen i Chania tar du dig enkelt till centrum med buss eller taxi, men det kan löna sig att göra upp om priset på förhand.

Vem passar detta resmål för?

Om det är sol och bad som är det viktigaste på semestern är det inte i Chania man bor, då väljer man hellre en av badorterna längs Chaniakusten. De flesta turister reser in till Chania för lite stadsliv, för att utforska staden, äta god mat och njuta av utelivet. I Chania finns det mesta man söker.

När är det bäst att resa hit?

Man kan besöka Chania under hela året men det mest behagliga klimatet är vår och tidig sommar. I juli och augusti är det mycket varmt, det vimlar av turister, priserna är högre och det är svårt att hitta lediga hotell i området som är bra. September och oktober är också en bra tid att resa på.

Chania ligger på den mest fruktbara sidan av Kreta, med fantastisk utsikt över De Vita Bergen. Den pittoreska venetianska hamnen är full av barer och tavernor, och är den perfekta platsen för att tsta några färska fisk- och skaldjursrätter. Staden har gott om inköpsmöjligheter och ett levande nattliv. De bästa stränderna hittar du väster om stan. Kort sagt har denna semesterort, allt du kan tänkas önska dig av en härlig semester.

När ska du resa?

Högsäsongen för resor till Chania är mellan april och oktober.

De genomsnittliga dagsstemperaturerna börjar at överstiga 20 grader i april, vilket gör det till en perfekta tiden på året för turer runt om i området. Även hösten är perfekt till en aktiv semeter med genomsnittstemperaturer över 20 grader fram till slutet av oktober/början av november, tack vare läget på den södra delen av ön.

Om du vill åka på badsemester, är sommarmånaderna juli och augusti ideala, då det är på denna tidpunkt som både luften och vattnet är som varmast - runt 30 grader och däröver.

Upplevelser och utflyktsmöjligheter

Museum

Efter flera dagars avslappning på Kretas stränder, kan det vara intressant att lära sig lite mer om öns histoira. I Chania kan du stilla det intresset, för staden har flera bra museum som berättar mer om Kretas historia. Bland dessa finns sjöfartsmuseet, som ger dig en trevlig introduktion till Kretas senaste historia. Om du vill gå ännu längre tillbaka i tiden, så testa det arkeologiska museet. Det är mindre än sitt systermuseum i huvudstaden Heraklion, men det finns gott om utställningar med fokus på antiken.

Hamnen

De semestergäster som tidigare har rest runt i norra eller centrala Italien, kan möjligtvis få en känsla av Florens eller Venedig i Chania. Hamnen väcker i alla fall en slags Italien-känsla med alla sina gamla byggnader. Du kan gå längs hamnmuren, som leder till den venetianska fyren, vilket är ytterligare ett exempel på stadens rika historia.

Shopping

Oavsett om du letar efter en souvenir, en gåva eller bara har lust att shoppa, så har du kommit till rätt plats. Det finns massor av present- och souvenirbutiker runt hamnen med en av de bästa platserna att köpa med sig ett minne på, är Chanias övertäckta marknad. Här finns nästan 80 butiker, som säljer unika, lokala produkter, såsom vin, honung och örter. Om du är på jakt efter något lokalt hantverk, ska du däremot sikta efter butikerna i det gamla kvarteret. 

Mat och dryck

Det grekiska köket är känt för att vara ett av de inte bara mest välsmakande - men också mest hälsosamma - köken i världen, och har gjort sitt intåg i många svenskars dagliga middagar, med rätter som grekisk sallad, moussaka, suvlaki, tzatziki - och mycket mer. I Chania kommer du inte heller att gå till säng hungrig. Färsk fisk, olivolja, grönsaker, sallad, lokala viner och en del kött är kärnan i stadens gastronomi, och bjuder på en näringsfull och avbalancerad kost. En av de rätter som kanske kommer överraska dig i Chania, är sniglar. Det är inte bara fransmännen som älskar dem. Ta mod till dig och beställ en tallrik. 

De restauranger som omger hamnen i Chania, är generellt de mer turistiga. Här hittar du massor av servitörer som försöker att vinka in dig till dina bord. Om du letar efter mer autentiska och lokala restauranger, ska du ta dig till Chanias bakgator där du hittar de mer traditionella (och billigare) rätterna och den lokala stämningen.

Städer i närheten

Agio Apostoli

Som strandgärst kommer du inte sakna något i Chania. Stadens största strnd har massor av liggstolar och närliggande tavernor, och om du vill besöka en lugnare och mer avlägsen strand, ligger Kladisos-stranden endast en gångbro bort. Om du vill ha lite variaton i landskap och badmöjligheter, tar det endast 20 minuter att nå stranden vid Agio Apostoli. Det är en vacker plats, som också utmärker sig vid alla sina vattensportfaciliteter.

Souda

Många ö-luffare kommer till Kreta via Soudas hamn - endast några få minuter längs kusten från Chania. Härifrån går en direktfärja till och från den grekiska huvudstaden Aten. Om du har lust att ge dig iväg på en lite längre utflykt, är detta en möjlighet ni kan överväga. Historie-intresserade kommer också hitta något intressant i Souda, då det här finns en kyrkogård för soldater som omkom under andra världskriget, i ett känt slag på ön. 

Akrotiri

Endast sex kilometer från Chania, ligger staden Akrotiri, som är ett spännande utflyktsmål för både strandgäster och kulturintresserade. Akrotitis Stavros-stranden imponerar med sin mjuka sand och klara vatten. Du kan också beundra grottor från bronsåldern på stranden, som endast är några få av många historiska platser i Akrotiri. Det finns också flera intressanta museum och monument gömda på de smala gatorna och gränderna.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Chania

Populära hotell i Chania

Grekland, Kreta, Chania
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Närmaste strand: ca. 700 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Kreta, Chania
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Kreta, Chania
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)