Resor till Rethymnon

Rethymnon är Kretas tredje största stad med 30.000 invånare men stämningen är trots detta förhållandevis avslappnad och tempot är lugnt. Här kan du kombinera storstadsshopping och nöjen med sol och bad, stranden startar inne i själva stadskärnan och är över 10 km lång. Rethymnon har Kreta kanske vackraste hamn och många fina forntidslämningar att upptäcka.

Stränderna vid Rethymnon är markerade med blå EU-flaggor och varierar mellan fin sand, grovkornig sand och småsten. Utbudet av vattensportfaciliteter är stort och varierat och här hittar du också parasoller och solstolar till uthyrning. Nära staden ligger andra många andra små kuststäder som t.ex. Adele, Platanes, Scaleta och Asteri.

När du vill ta en paus från sol och bad erbjuder Rethymnon på många fina upplevelser. I den trevliga hamnen kan du verkligen komma nära inpå historiens vingslag i de små gamla byggnaderna och här finner du ett antal kaféer och restauranger. Hamnen har anor tillbaka till 1200-talet då den anlades av venetianerna.

Den gamla stadskärnan har många medeltidsbyggnader med breda stentrappor och stora bågar. Rimondi-fontänen som byggdes år 1626 för att förse staden med dricksvatten ligger precis på torget i den gamla stadsdelen. Här hittar du också flera kyrkor och moskéer sida vid sida. På en kulle bakom hamnen ligger Fortezza-slottet som ursprungligen byggdes för att beskydda staden mot angrepp från pirater. I stadsdelens smala gränder och i hela hamnområdet finns många kaféer, musikbarer och trevliga matserveringar där det är full rulle långt in på natten.

Avståndet från Rethymnon till flygplatsen i Chania är ca 60 km och till Heraklion ca 80 km.

Vem passar detta resmål för?

Staden passar nog bäst för vuxna utan barn eller för unga vuxna som vill kunna shoppa, äta och dricka hela natten lång. Barnfamiljer väljer nog en lite lugnare stad på Kreta. Men det ska också nämnas att det här även finns utmärkta hotell med direkt access till strand, pool och barnpool.

När är det bäst att resa hit?

Våren är mild och sommaren startar ofta i maj med temperaturer upp mot 25 grader. Från juni till september faller i princip inget regn och det kan ofta vara uppåt 30 grader i luften. Så sent som i november kan det vara uppåt 20 grader så exempelvis en höstsemester på Kreta är inget dumt beslut, vattnet är fortfarande varmt här.

 

Information och fakta

En av de största höjdpunkerna på en semester till Rethymnon, är stränderna som är några av de bästa stränderna på ön - och som också är anledningen till att så många familjer älskar detta område på Kreta.

Rethymnon ligger vid en lång sandstrand med palmer och strandpromenad, som sträcker sig österut så långt ögat kan nå. Här kan du njuta av solen och ett dopp i det klara, varama havet, och du kommer också skämmas bort vad gäller urvalet restauranger och caféer vid stranden.

Men staden bjuder också på en unik inblick i Kretas rika historia, och en fascinerande blandning antikt och modernt, med påverkan av venetianer och osmaner. Rethymnon har beskrivits som öns kulturella huvudstad på grund av dess historiska rikedom och arkeologiska attraktioner, som är en källa till stolthet för dess invånare.

Upplevelser och utflykter

Kreta bjuder på många spännande upplevelser, och det är mest en fråga om att välja ifrån än att välja till. Här nedan har vi valt ut några av de utflykter du kan uppleva när du bor i området runt Rethymnon, men jag rekommenderar dig också att titta in på vår blogg om du vill ha mer inspiration om sevärdheter och utflykter på Kreta.

Fortessa

I den västra delen av Rethymnon, kan du uppleva en unik fästning från 1500-talet, omgivet av tjocka vallar och havet. Fästningen är en spännande inblick i Kretas dramatiska historia. Om du fortfarande vill läsa dig mer om Rethymnons historia, efter att ha besökt fästningen, rekommenderas et besök på stadens arkeologiska museum.

Shopping

Om du gärna vill ha en souvenir eller två med dig hem i väskan, är Souliou Street en bra plats att leta på. Här hittar du flera små smyckesbutiker, samt butiker som säljer keramik och kosmetik. Om du är på jakt efter något lite mer unikt, kan vi rekommendera att besöka utomhusmarknaden bredvid hamnen, varje torsdag morgon.

Karneval

Nattklubbarna i Rethymnon är inte den enda platsen där du kan festa! Om du besöker Kreta i slutet av februari, eller i början av mars, är Rethynon karnevalsfest en av de största händelserna på ön. Tusentals lokal invånare klär sig i fantasifulla kostymer för att delta i den stora paraden.

Stränder

Kustlinjen runt Rethymnon består av stora platta strandområden, samt några steniga bukter. Om du är i Rethymnon i juli eller augusti, kan du har turen att få se sköldpaddor som lägger ägg på stränderna.

Städer i närheten

Kreta är en stor ö, och det finns flera trevliga städer längs kusterna, men också i inlandet. Här är tre tips på städern du kan besöka på en resa till Kreta.

Agia Irini

Om du har energin till det, kan vi rekommendera att promenera upp på de närliggande backarna mot klostret Agia Irini. Här kan du utforska det 1000-åriga klostret på stället. Du kan också köpa handgjorda ikoner och andra unika hantverksprodukter från området. Men kanske är den bästa delen av denna lilla utflykt själva utsikten från klostret, äver Rethymnon och Medelhavet.

Panormo

Du kan antingen hyra vil för att köra den 20 kilometer långa resan till Panormo, eller så kan du ta bussen och samtidigt bli en del av det lokala livet i området. Panormo är en stilla fiskeby, som samtidigt är en populär destination för vandring. Lite längre ner längs kusten hittar du semesterstället Bali med vackra stränder och en hamn.

Mili-klyftan

Om du verkligen önskar att åka ut på en dagsutflykt i landskapen runt Rethymnon, är Mili-klyftan en prima möjlighet. Här kan du vandra genom ett oförstört, nästan paradisiskt landskap, som leder dig genom tallar längs en liten flod. Du kommer endast höra fåglarna kvittra, och längs vägen stöter du på en vattenkvarn och ett kloster.

Mat och dryck

Den balanserade kosten på Kreta som helhet, är en av de sundaste som finns i världen. Lokalbefolkningens hälsa har faktiskt undersökts av flera forskare runt om i världen. Förvänta dig massor av grönsaker, färsk fisk och små mängder kött. En av de ingredieser som gör den kretensiska kosten så sund, är olivoljan som exporteras till hela världen. Du hittar också enastående viner och det lokala brännvinet raki.

I den gamla stadsdelen och i marinan hittar du större delen av stadens tavernor. I marinan kan du inta din middag medan solen går ner över Medelhavet - bättre blir det inte!

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Rethymnon

Populära hotell i Rethymnon

Grekland, Det Egeiska havet, Kreta, Rethymnon
8,6
Mycket bra
562 omdömen
  • Närmaste flygplats: 73 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Det Egeiska havet, Kreta, Rethymnon
9,5
Fantastiskt
783 omdömen
  • Närmaste flygplats: 72 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Det Egeiska havet, Kreta, Rethymnon
9,4
Fantastiskt
434 omdömen
  • Närmaste flygplats: 72 km
  • Närmaste strand: ca. 150 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Rethymnon?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 7 recensioner