Resor till Heraklion

Heraklion är Kretas huvudstad, med Kretas största hamn och flygplats. Här bor det ca 130 000 invånare, vilket utgör ca en fjärdedel av Kretas befolkning.

Heraklion är Kretas huvudstad, med Kretas största hamn och flygplats.

Här bor det ca 130 000 invånare, vilket utgör ca en fjärdedel av Kretas befolkning. Är du intresserad av grekisk historia och vardagsliv så är Heraklion ett utmärkt val som utflyktsmål.

 

En stad med djupa rötter

Just de historiska sevärdheterna gör Heraklion till ett enastående resmål. Även om staden under de senare åren har upplevt ett stigande besöksantal, så är detta inte enbart en stad som lever på sin turism. Heraklion har djupa historiska rötter hela vägen tillbaka till bronsåldern, där närliggande Knossos var den största staden på ön, och centrum för den minoiska kulturen som satt på makten i den östra delen av Medelhavet. Efter denna kulturs förfall upplevde Heraklion både upp- och nedgångar under följande århundraden, då olika folkslag tog över makten över området och staden.

Om du är intresserad av historia, kan vi varmt rekommendera att avsätta tid till att utforska stadens arkeologiska museum. Kombinera det gärna med en tur till det minoiska palatset i Knossos, som ligger på Kefala-höjden cirka 6 kilometer söder om Heraklion. Detta är helt klart Kretas största sevärdhet, och under högsäsongen kan det vara en del kö för att komma in. Det är därför en fördel att komma tidigt.

Museet och Knossos är inte de enda platserna där du kan känna av historiens vingeslag på en resa till Heraklion. Runt om i den gamla staden hittar du en pärlrad av välbevarade, gamla byggnader. Det finns dock mycket mer att utforska i Heraklion, än bara historiska sevärdheter.

Allt hjärtat kan tänkas behaga

Räknar du med de yttre, moderna stadsdelarna, har Heraklion nästan 200.000 invånare. Staden har därför också allt det du kan tänkas önska dig i form av restaurangliv och shoppingmöjligheter. Det är enkelt att resa till Heraklion, då Kretas största internationella flygplats endast ligger 5 kilometer österut. Samtidigt innebär den centrala placeringen på öns norra kust, att du enkelt kan åka vidare från Heraklion till i stort sätt alla andra städer på Kreta.

Om du vill ta ett uppfriskande dopp eller endast en paus från stadslivet i Heraklion, är det inte långt till de inbjudande stränderna. Några få kilometer västerut hittar du t.ex. Amoudara, en cirka 6 kilometer lång sandstran, där du också hittar massor av caféer och underhållningsmöjligheter för hela familjen.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Heraklion

Populära hotell i Heraklion

Grekland, Kreta, Heraklion
  • Närmaste flygplats: 4 km
  • Närmaste strand: ca. 6 km
  • Internet/Wi-Fi
Grekland, Kreta, Heraklion
  • Närmaste flygplats: 26 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Grekland, Kreta, Heraklion
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Internet/Wi-Fi