Resor till Grekland

Grekland är en av världens mest populära resmål dit besökaren kommer för att njuta av en solig semester i vackra omgivningar i ett land med rik historia och stolta traditioner. På sommaren utövar de grekiska öarna en stark dragningskraft med sitt underbara klimat och stora upplevelser. Boka din semester i Grekland med Solfaktor idag! 

Greklands popularitet som semesterresmål beror inte bara på härligt medelhavsklimat - om än det för oss nordbor utan tvekan är av avgörande betydelse - men i hög grad också för landets otroligt kulturella rikedom och vackra natur. 

En semester i Grekland kan till exempel bjuda på storstadsliv i Aten med nattliv, arkeologiska sevärdheter och shopping. Gillar du mer avkoppling vid vattnet är de grekiska öarna naturligtvis helt i särklass med idylliska stränder och mysiga små städer. 

Trots turismens stora betydelse för den grekiska ekonomin behöver man inte ta sig speciellt långt bort från de populära semesterområdena för att hitta äkta grekisk atmosfär.

Vill du uppleva det äkta Grekland under din semester, läs mer om våra resor till Grekland.

Semester på de grekiska öarna

Få länder - om något land över huvud taget - har så många kända semesteröar som Grekland. Landet har faktiskt över 2 000 öar och de flesta tillhör olika ögrupper med vackra namn som Dodekaneserna, Kykladerna och de Ioniska öarna. Den mest populära av de grekiska öarna är utan tvekan Kreta som även är den största ön och därmed har mest att bjuda på i form av hotell, stränder och spännande attraktioner. De flesta kommer dock även att nicka igenkännande till namn som Santorini, Rhodos, Korfu och Kos.

Kreta

Man kan nästan tro att Greklands största ö Kreta har svenska rötter. I alla fall är Kreta en av svenskarnas mest älskade resmål i Europa och har så varit i årtionden. Det sköna klimatet, medelhavsköket, den leende befolkningen och inte minst de kilometerlånga stränderna gör att Kreta lyckas behålla ledartröjan inom kategorin "populära semesterställen" år efter år.

Det är faktiskt så att Kreta de senaste åren upplevt en renässans. Precis som Mallorca och flera andra Medelhavsöar har de framställts (eller snarare skällts ut) för en överdriven massturism. Inte ett ont ord om charterturism för utan denna semesterform hade många av Europas mest populära resmål levt under knappa omständigheter. Nu kan man märka att Kreta har börjat avslöja fler sidor av ön och att nya semesterformer börjar bli mer etablerade där du kan se Kreta från helt andra synvinklar.

Lyckligtvis kan vi vifta bort fördomar om Kreta och massturism för vi på Solfaktor sätter fokus både på Kretas kända och mindre kända sevärdheter och kryddar det med oanade möjligheter att uppleva öns kultur och natur. Kreta har blivit ”trendigt” oavsett om besökaren önskar en romantisk parsemester eller familjen vill uppleva Kreta på ett nytt och barnvänligt sätt där badsemestern kombineras med en vistelse på ett mindre hotell med lokal charm en bit bort från massturismens epicenter.

Hos Solfaktor erbjuder vi paketresor till Kreta med flygresa, hyrbil och boende på antingen hotell eller i semesterlägenhet. Vi har koncentrerat oss på den norra delen av Kreta dit du kan flyga direkt till både Chania och Heraklion. Vi ser fram emot att få hälsa er välkomna till en ö där både kropp och själ berikas och där du får mycket för dina semesterpengar.

>> Se alla hotell och resor till Kreta med Solfaktor

Santorini

– vulkanön som är perfekt för både familjesemester och romantik

Santorini kan, som många andra grekiska öar, bilda den perfekta inramningen till en semester för hela familjen. Barnen kommer att älska vulkanöns stränder som till och med finns i olika färger: Röda, svarta och vita. Detta beror på de mineraler som kommer från den vulkaniska marken. För ett barn kan det vara ganska fascinerande att sand kan ha en annan färg än vi är vana vid hemma i Sverige. Men akta fötterna i sommarvärmen - den svarta sanden blir extremt varm.

De fascinerande klippformationerna omkring stränderna gör strandlivet på Santorini till något utöver det vanliga. Den varma sanden och det svalkande, kristallklara, blåa havsvattnet lockar stora delar av året: Till och med under vintermånaderna händer det att temperaturen kan smyga upp över 25 grader. Varmast och soligast är det dock under månaderna mellan maj och oktober och badtemperaturerna börjar bli behagligt varma från och med juni.

Santorini är emellertid inte minst känt för att vara en av de bästa destinationerna i Grekland om man vill vårda sitt parförhållande. Den vackra Medelhavsön ligger på en vulkan som fortfarande är aktiv - och vars krater ligger ute under havet. Det vulkaniska månlandskapet kommer att göra intryck på dig under din semester på Santorini, och utsikten över undervattenskratern i solnedgången sätter den romantiska pricken över i:et efter en semesterdag med fullt fokus på dig själv och din partner.

>> Upplev Santorini med Solfaktor - se alla resor här

Rhodos

Den vackra och historiskt intressanta vulkanön Rhodos är en klassisk semesterdestination i Grekland och det är inte utan anledning. Ön har kilometervis av lockande stränder, ett bergigt landskap, spännande klippformationer, korsriddarslott, stämningsfulla kyrkor och en av de finaste och bäst bevarade medeltida städerna i Sydeuropa (Rhodos stad).

Rhodos är en ö som man kan förälska sig i om och om igen och om vi berättar för dig att ön dessutom erbjuder åtta månaders årlig solgaranti så är det inte så konstigt om du drabbas av akut reslust!

Det är du inte ensam om: Under ett år har Rhodos upp mot 2 miljoner besökare – plus alla kryssningsgäster som går iland på en kort visit - och det otroliga är att ön förblir lika vacker, grekisk och charmig som den alltid har varit, trots det årliga myllret av semesterfirare.

Rhodos vänliga befolkning är känd för att vara stolt över sin ö och inställda på att bevara dess särprägel, och det är inte svårt att förstå när man får uppleva hur rik på natur, kultur och historia Rhodos är. Ön är fortfarande tydligt präglad av att den har dominerats av många olika kulturer genom tiderna och det gör din semester på Rhodos till lite av en djupdykning i Europas brokiga historia – allt medan du kopplar av och njuter av solen, maten och det underbara havsvattnet.

>> Inspiration till din semester på Rhodos, se alla resor med Solfaktor här

Resmål i Grekland

 • Gästrecensioner 7,8
  Kreta
  854 hotell
  Långa, barnvänliga stränder vid det turkosblå havet, en pärlrad av charmiga kuststäder, spännande ruiner, imponerande berg och inte minst ett soligt klimat, gör att Kreta är ett av Medelhavets mest attraktiva resmål
 • Gästrecensioner 7,8
  Rhodos
  352 hotell
  Soliga Rhodos är med sin vackra natur, historiska sevärdheter och inte minst kilometervis av långa, oförstörda stränder, perfekt till en händelserik badsemester. Se också fram till att besöka trevliga tavernor och restauranger, där du kan njuta ... av det grekiska köket. Läs mer
 • Santorini
  291 hotell
  Det går inte att överdriva när man beskriver hur vackert det är på Santorini - och utsikterna på öns västra sida, där de kritvita husen och deras karaktäristiska blå dörrar, sprider sig ner för bergssluttningen, är verkligen helt magiska. På ... den plattare östkusten kan du njuta av det kristallklara havet från fantastiska stränder med svart lavasand. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,0
  Aten
  189 hotell
  Upplev det fascinerande mötet mellan den antika och den moderna världen i Aten. Den grekiska huvudstaden är en ren guldgruva av kulturhistoriska sevärdheter men är även känd som ett paradis för den shoppinglystne och har massor av restauranger ... med grekiska läckerheter. Läs mer
 • Gästrecensioner 7,1
  Korfu
  150 hotell
  Om du gärna vill åka på en semester med en bra blandning av historia och grekiska traditioner samt har nära till en frodig natur, fantastiska stränder och ett levande nattliv - då ska du titta närmare på Korfu, som kan erbjuda dig allt detta, ... och lite därtill. Läs mer
 • Gästrecensioner 7,7
  Kos
  150 hotell
  Om du drömmer om vackra sandstränder, läcker medelhavsmat på mysiga tavernor, grekisk kultur och massor av sol, då ska du resa till Kos - det perfekta resmålet för både vänner, par och familjer som söker en avkopplande semester.

Populära hotell i Grekland

Grekland, Rhodos, Faliraki
9,2
Fantastiskt
909 omdömen
 • Närmaste flygplats: 18 km
 • Närmaste strand: ca. 0 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Rhodos, Ixia
9,2
Fantastiskt
825 omdömen
 • Närmaste flygplats: 9 km
 • Närmaste strand: ca. 100 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Kreta, Gouves
9,3
Fantastiskt
635 omdömen
 • Närmaste flygplats: 16 km
 • Närmaste strand: ca. 30 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Så bokar du en billig semester i Grekland

Skriv in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar du lätt en flexibel semester i Grekland som passar för dig och dina planer. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamns flygplats - så söker vi efter billiga flygbiljetter från alla flygbolag och kombinerar dem med våra hotell i Grekland. Du får en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till nätets bästa pris.

Ska du tillbringa din semester i Grekland så har jag här sammanställt lite utvald information och fakta om landet. Du hittar ytterligare information och fakta om de olika destinationerna under respektive resmål, eller kanske ännu mer inspiration till din semester på vår blogg. Vi erbjuder resor till Grekland från samtliga större flygplatser och du kan resa i precis det antal dagar som du själv vill. I sökmotorn hittar du aktuell information om flyg, avresedagar o.s.v.

Regioner

Greklands nuvarande 13 regioner fastställdes vid en bestämmelse 1987, som avlöste de tidigare historiskt-geografiskt indelade regionerna. Dessa äldre regioner spelar dock fortfarande en roll i folkmun vid omnämnande av de grekiska regionerna och i många beskrivningar och statistik i Grekland.

De nyare regionerna gällande från 1987 är följande: Attica, som bland annat inkluderar Athens stadsområde; Det Centrala Grekland, som ligger norr om Attica och söder om Thessalien; Det centrala Makedonien, som ligger i den norra delen av landet på gränsen till landet Makedonien; ön Kreta belägen i den södra delen av det Egeiska havet; Öst-Makedonien och Thrakien, som gränsar till det Centrala Makedonien i väst, Bulgarien i norr och Turkiet i öster; Epirus i det nordvästra hörnet av landet; de Ioniska öarna på den västra sidan av det grekiska fastlandet; de norra Egeiska öarna, som – som namnet antyder – ligger i den nordöstra delen av det Egeiska havet; Peloponnesos, som inkluderar den största delen av den Peloponnesiska halvön; de södra Egeiska öarna, som – som namnet antyder – ligger i den södra delen av det Egeiska havet; Thessalien, som ligger ut till Egeiska havet mot öst och gränsar mot det västra Makedonien och det centrala Makedonien i norr, samt Epirus i väst; Det västra Grekland, som ligger söder om Epirus med de Ioniska öarna på sin västra flank; det västra Makedonien, som ligger mitt emellan Epirus på den västra sidan och den centrala Makedonien på den östra sidan.

Förutom dessa 13 regioner har Grekland en autonom teokratisk stat, Athoshalvön, som formellt etablerades i år 963.

Väder och klimat

Grekland har huvudsakligen ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda, blöta vintrar. Medelhavsklimatet gör sig gällande vid alla kustområden i landet – och dem finns det som bekant många av – förutom Aten, Peloponnesos och delar av regionen Det Centrala Grekland.

De bergrika regionerna i den nordvästra delen av landet – i regioner som Thessalien, Det Centrala Grekland, Det Västra Makedonien och Epirus – har ett alpint klimat med betydligt mer snö om vintern. Detta gäller även den mest bergiga delen av det centrala Peloponnesos.

I de inre delarna av norra Grekland – i regioner som Centrala Makedonien och Östra Makedonien och Thrakien – råder ett tempererat klimat med kalla vintrar och varma, torra somrar med frekventa åskväder.

Språk

Grekiska är ett indoeuropeiskt språk, och det indoeuropeiska språk, som verkar vara närmast besläktat med de indoariska och iranska språken, samt armeniska, vilket kan tyda på ett gemensamt ursprung i ett hypotetiskt indoeuropeiskt urhem.


Det finns vittnesmål om texter på gammalgrekiska ända från det 15:e århundradet f.Kr., det vill säga omkring 100 år efter den mykenska kulturens uppståndelse. När grekiskan, i sin ursprungliga form, kom till vår tids Grekland, råder det fortfarande många diskussioner kring. Sedan det nionde århundradet f.Kr. har grekiska skrivits med det grekiska alfabetet, som är en förgrening av det feniciska alfabetet; före denna tid skrev man men den berömda linjär-B-skriften eller med det cypriotiska syllabarium. Senare blev grekiskan det Bysantiska Rikets officiella språk (från 650 e.Kr.) och ett vanligt utbrett lingua franca i Medelhavsområdet under antiken.


I dag talas den moderna versionen av grekiska – vanligtvis kallad nygrekiska – av ca. 15 miljoner människor, huvudsakligen i Grekland, men även av mindre grupper i Cypern, det forna Jugoslavien, Egypten, Bulgarien, Albanien och Turkiet.


I Grekland talas också en rad så kallade minoritetsspråk, såsom bulgariska, turkiska, romanska, albanska, arumänska och arvanistiska. Ladinska – det sefardiska blandningsspråket– talas fortfarande av några få tusen judar i landet.

Religion

Den grekiska författningen betraktar den grekisk-ortodoxa kristendomen som landets ”härskande” tro, men säkrar samtidigt religionsfrihet för alla trosriktningar. Grekland är det enda landet i världen, där den ortodoxa kyrkan är en statsreligion.

I en undersökning från 2010 svarade en grupp, som motsvarar 79% av den grekiska befolkningen, att de är troende, medan nästan 16% svarade, att de är starkt religiösa, vilket är det högsta antalet starkt troende bland de europeiska länderna. Endast 3,5% av de frågade svarade, att de aldrig går i kyrkan, vilket är en extraordinärt låg siffra, även jämfört med andra sydländska länder, där religionen fortfarande spelar en stor roll, t.ex. i Italien, Portugal eller Spanien.

Det sägs finnas omkring 100.000-140.000 muslimer, 50.000 katoliker, 30.000 Jehovas Vittnen och 30.000 protestanter i Grekland. Omkring år 1900 var hälften av staden Thessalonikis invånare sefardiska judar (omkring 80.000 då), men efter den tyska ockupationen och förintelsen under andra världskriget är antalet idag helt nere på mellan 6000 och 7000 för hela Grekland.

Natur

Greklands natur definieras i vid utsträckning av landets långa kustlinje, som bland annat är så lång på grund av de nästan otaliga grekiska öarna. Med sin 13.676 kilometer långa kust ligger Grekland nr. 11 bland världens längsta kustlinjer.

Totalt finns det mellan 1200 och 6000 öar i Grekland, beroende av, hur många man räknar med (d.v.s. vilken minimumstorlek, man utgår ifrån). Av dessa många hundra öar är 227 bebodda. Den största grekiska ön – som samtidigt är den femte största i Medelhavet – är Kreta, belägen i den södra delen av det Egeiska havet. Den näststörsta – och för många svenskar okända – ön är Evia, som ligger precis utanför det grekiska fastlandet på den östra sidan. Härefter följer Rhodos och Lesbos, båda belägna i det Egeiska havet.

Ett annat naturfenomen, som kännetecknar Grekland, är de många bergen. Hela 80% av landet består av antingen berg eller kullar, vilket gör Grekland till ett av de mest bergiga länder i Europa. Det högsta berget är Olympen på 2917 meter, belägen på gränsen mellan regionen Thessalien och de tre makedonska regionerna, ca. 80 kilometer från staden Thessaloniki.

I den nordligt belägna regionen – Östmakedonien och Thrakien – finns det täta urskogar, häribland den berömda Dadiaskogen. I regionerna Thessalien och Centrala Makedonien och Thrakien kan man dessutom finna stora slätter, det är också i dessa regioner Grekland har sina lantbruksmässiga nyckelregioner.

Officiella helgdagar i Grekland

 • 1 januari: Nyårsdagen
 • 6 januari: Trettondagen
 • 25 mars: Självständighetsdagen
 • 1 maj: Arbetarnas kampdag
 • 15 augusti: Helgdag för jungfru Maria
 • 28 oktober: Nationaldag
 • 25-26 december: Jul

Observera vänligen att fastan, långfredag, påskdagen, annandag påsk och annandag pingst har skiftande datum från år till år.

Vad tycker gästerna om i Grekland?

7,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 134 recensioner