Resor till Naxos

Naxos är den största av öarna i ögruppen Kykladerna som ligger mitt i det Egeiska havet. Naxos är den frodigaste av öarna med berg och gröna dalar samt en vacker kustlinje ut mot det azurblåa havet. På en resa till Naxos finns det därför något för alla smaker med pittoreska byar, läckra stränder, spännande arkeologiska utgrävningar, otaliga vandringsleder och rikliga möjligheter till att utöva olika vattensporter.

Eftersom hamnen i Naxos stad (även kallad Chora) är för liten för att ta emot stora kryssningsfartyg så har ön blivit förskonad från den mest intensiva turismen. Du behöver därför inte förflytta dig särskilt långt från huvudstaden och badorterna för att uppleva helt ofördärvat grekiskt ö-liv. I de frodiga dalarna kan du trots att lantbruket inte längre spelar den viktigaste rollen för öns ekonomi se hur man fortfarande odlar bland annat oliver, druvor och citrusfrukter.

Flotta stränder

Den östra delen av ön domineras av berg med den högsta punkten på Zeusberget (1001 meter). Mot väster planar landskapet ut och det är har de flesta av öns knappa 19 000 invånare bor. Det är också på den västra sidan av ön som ligger i lä av grannön Paros som du hittar de flesta sandstränderna och semesterorterna.

Precis söder om huvudstaden ligger till exempel den långgrunda och därför barnvänliga Agios Georgios-stranden precis som att du lite längre ner längs kusten kan koppla av vid det kristallklara havet i trevliga kuststäder som Agios Prokopios, Agia Anna och Plaka som nog har den längsta stranden på hela Kykladerna. Stränderna är genomgående mycket välorganiserade med solsängar och anses med all rätt höra till de vackraste i Grekland.

Sevärdheter

På en billig resa till Naxos kan du rätt och slätt "dra ut kontakten" och tillbringa det mesta av semestern med att koppla av på den gyllene sanden under den givmilda solen eller bada i det varma vattnet. Det finns även möjlighet att krydda semestern med lite sightseeing och nya kulturella intryck om du skulle vilja ha lite variation.

Naxos har en lång och rik historia. Under antiken dominerade ön som var en självständig stadsstat de omkringliggande öarna. Är du historiskt intresserad kan det rekommenderas att besöka det historiska museet. Utställningen här rymmer många spännande fynd som daterar ända tillbaka till de äldsta bosättningarna på ön. Det är även väl värt att gå en promenad längs fördämningsvägen över till den lilla ön Palatia där det fortfarande står en port till det Apollo-tempel som det annars bara återstår ruiner av. Här på Palatia har du en fin utsikt tillbaka mot Naxos som ligger vid foten av ett citadell som venetianerna på sin tid lät bygga.

Uppe i den gamla stadsdelen kan du gå på upptäcktsfärd bland de labyrintiska, smala gatorna mellan charmiga gamla vitkalkade hus. Här ligger gott om småbutiker och mysiga tavernor där du kan stifta närmare bekantskap med det grekiska kökets läckerheter.

Boka en billig resa till Naxos online

Det finns en liten flygplats omkring 3 kilometer söder om Naxos stad. De flesta som reser till Naxos kommer dock hit med färja från Pireus nära Aten eller från Santorini.

I sökmotorn här på Solfaktor hittar du lätt de billigaste flygbiljetterna och bokar hotell på Naxos. När du bokar en paketresa med flyg och hotell hos oss är den naturligtvis täckt av resegaranti.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Resmål i Naxos

Populära hotell i Naxos

Grekland, Naxos, Plaka Beach
9,9
Fantastiskt
99 omdömen
  • Närmaste flygplats: 5 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Internet/Wi-Fi
Grekland, Naxos, Agios Prokopios
8,7
Mycket bra
76 omdömen
  • Närmaste flygplats: 3 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Grekland, Naxos, Agios Prokopios
8,5
Mycket bra
66 omdömen
  • Närmaste flygplats: 3 km
  • Närmaste strand: ca. 30 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)