Resor till Santorini

Medelhavets vackraste ö? Ja, kanske. Öns sidor kastar sig magnifikt ner i havet åt alla håll, och när du närmar dig ön från luften kan du se de karakteristiska vitkalkade husen med blå tak och kupoler. Santorini är en av de dyraste grekiska öarna att besöka men också en fantastisk upplevelse.

Santorini har flera olika områden och stränder att välja mellan, vilket är värt att tänka på när man planerar sin semester. Västkusten är brant och bergig medan östkusten är platt med långa fina stränder med svart lavasand. Kamari, Vlychada, Perissa och Perivolos är de mest kända av semesterorterna på denna sida av ön.

Den största staden heter Fira och här är det fullt folkliv på sommaren. I Fira finns ett stort utbud av butiker, restauranger och barer. Fira ligger ganska högt upp på berget så om du är i någorlunda bra form kan du testa att gå de 600 trappstegen upp till staden nere från hamnen. Inte långt från Fira ligger byn Imerovigli som har en ännu mer spektakulär utsikt över havet och kryssningsfartygen.

Två självklara utflykter på Santorini är att åka till den trevliga staden Pyrgos, eller staden Mesa Gonia, som nästan förstördes helt vid ett stort jordskrev år 1956. Staden är fortfarande ganska tom men vinproducenten Roussos är fortfarande kvar här och kan besökas.

Om stranden är öppen (den stänger emellanåt på grund av risk för jordskred) så åkt till Den Röda Stranden vid Akrotiri. Jorden och klipporna är verkligen röda!

Vem passar detta resmål för?

Om du tänker resa hit under perioden maj till september får du räkna med att betala åtminstone 25% mer för resan än om du hade valt Kreta eller någon annan grekisk ö. Hotellpriserna är relativt höga. Santorini passar nog bäst för vuxna utan barn, men naturligtvis är barn välkomna. Men här hittar du inte stora imponerande resorthotell med massor med faciliteter och inte heller mycket med all-inclusive.

När ska man resa hit?

Ön har det typiska Medelhavsklimatet med en tidvis fuktig vinter och temperaturer neråt 14-15 grader. Från maj börjar sommaren och i augusti är det oftast 30 grader i skuggan. Hösten bjuder ofta på vacker väder och även i oktober kan temperaturen nå 25 grader. Våren är inte heller någon dålig tidpunkt att besöka Santorini.

Den grekiska vulkanön Santorini är, tillsammans med de närliggande öarna Thirasia och Aspronisi, egentligen resterna av en större ö, som delvis kollappsade och sjönk ner i havet under ett gigantiskt vulkanutbrott för 3600 år sedan. Idag är Santorini en av de grekiska öarnas vackrate och mest populära resmål. En spektakulär vulkankrater med utsikt över det azurblå havet och en unik gästfrihet väntar på dig på denna speciella ö. Hos Solfaktor är vi specialister på billiga resor till Santorini i Grekland, där du bor på noga utvalda hotell på din resa.Semester på Santorini med Solfaktor

Den grekiska vulkanön Santorini är tillsammans med de närliggande öarna Thirasia och Aspronisi egentligen resterna av en större ö som delvis kollapsade och sjönk i havet under ett enormt vulkanutbrott för omkring 3 600 år sedan. I dag är Santorini en av det grekiska öhavets vackraste och mest populära semesterdestinationer. En spektakulär vulkankrater med utsikt över det azurblå havet och en unik grekisk gästvänlighet väntar dig på denna speciella ö.

De flesta tillbringar sin semester på Santorini under sommarmånaderna, men om du kan resa utanför högsäsongen så rekommenderar jag att du överväger att åka hit på våren eller hösten, då är klimatet behagligt och det är långt färre turister.

Den vulkaniska födelsen

Santorini ögruppen bestod tidigare av en rund ö kallad Strogili, men 1645 före Kristus resulterade ett av de största vulkanutbrotten i historisk tid i att stora delar av ön kollapsade och sjönk i havet. Det våldsamma vulkanutbrottet spred aska vida omkring i Medelhavet och dödade naturligtvis allt liv på Santorini. Det bildades dessutom stora flodvågor som bland annat träffade Kreta i söder.

Den kvarvarande kraterranden efter vulkanutbrottet består nu av Santorini, med det officiella namnet Thira, tillsammans med de närliggande öarna Thirasia och den obebodda Aspronisi. I mitten av lagunen har mindre utbrott, som pågick ända fram till 1950, bildat de två obebodda öarna, Nea och Palia Kaimeni.

Santorini's vulkaniska ursprung är bland annat anledningen till att turister idag kan njuta av solen längs stränder med röd, svart eller vit sand beroende på vilket geologiskt lager som har blottlagts. Vattnet är märkbart varmare på de mörka stränderna där lavasanden absorberar solens värme.

Sevärdheter 

Det dramatiska landskapet, de långsträckta stränderna och den imponerande kraterranden tillhör naturligtvis Santorini's största sevärdheter. Men Santorini är även känt för sina vitkalkade hus som är byggda direkt in i klipporna samt sina idylliska små byar. Resande från hela världen kommer hit för att uppleva den speciella stämningen och den fantastiska utsikten från små städer som Oia, som klänger sig fast mot klippsidan. Just de karakteristiska vita husen med sina blåa fönsterluckor och dörrar ses också ofta på vykort från Grekland.

Vädret på Santorini

Som en av de sydligaste av de Grekiska öarna har Santorini ett varmt medelhavsklimat där det bara sällan regnar under sommarmånaderna. Trots en svalkande bris från havet längs kusterna så blir det som regel mycket varmt på sommaren med temperaturer på upp mellan 30 och 35 grader. Vill du ha sol och värme på din semester så är Santorini den perfekta destinationen. Våren är vanligtvis också solig och därför även en bra tid att besöka ön.

Tillbringa din semester på den vackra ön Santorini och upplev de mörka stränderna med sin vulkaniska sand samt de karakteristiska vita husen som speglar sig i det kristallklara Medelhavet.

Hos Solfaktor är vi specialister på billiga semestrar till Santorini i Grekland där du bor på noga utvalda hotell under din semester. Läs mer om resmålet i vår guide, eller om andra destinationer i Grekland.

Städer på Santorini

Santorini, som på grekiska officiellt heter Thira, ligger i det Egeiska havet, ungefär mitt emellan Aten och Kreta. Av de 33 bebodda öarna i Kykladerna, tillhör Santorini tillsammans med Mykonos de mest kända resmålen - både tack vare de fantastiska landskapen, men också på grund av dess trevliga städer. Det gäller till exempel den mest fotograferade staden Oia på den norra delen av ön, varifrån du kan njuta av de vackraste solnedgångarna över havet, som du kan tänka dig, samt huvudstaden Thira (också känd som Fira), som bjuder in till utforskning av smala, romantiska gator. Oavsett vart du beger dig på Santorini, kommer du få stanna upp för att beundra de betagande utsikterna över havet ner över de vitkalkade husen, blå kupolkyrkorna och långsträckta vinfälten.

Generellt är städerna som ligger vid västkusten de mest populära destinatonerna och har också det bästa nattliget. Reser du till Santorini med barn är de lugnare badorterna vid den sydöstra kusten kanske ett bättre val. Oavsett var ditt hotell ligger, har du dock alla öns sevärdheter och attraktioner inom räckvidd. Det inkluderar alla goda restauranger och trevliga tavernor där du kan fördjupa dig i det grekiska kökets alla härligheter.

Spektakulära vandringsleder och lavastränder

Framförallt på våren och sensommaren då temperaturerna är lägre, har du goda möjligheter att utforska ön till fots. Du kan till exempel vandra mellan Fira och Oia där du på den cirka 3-4 timmar långa rutten skäms bort med spektakulära panoramautsikter. Reser du till Santorini mitt på sommaren, bör du börja din vandringstur tidigt på dagen för att undvika hettan mitt på dagen. Är du på semester på Santorini först och främst för att slappna av, kan du naturligtvis göra det på öns sköna stränder. I Perivolos och Perissa på öns sydöstra kust sträcker sig lavastrandens mörka sand sig kilometervis längs det kristallklara havet.

I Santorinis inre, mellan västkustens dramatiska klippor och östkustens frestande stränder, kan du uppleva fler traditionella grekiska landsorter och flera vingårdar där man erbjuder provsmakningar och guidade turer längs vinrankorna. Santorini är emd andra ord ett resmål som trots sin lilla storlek bjuder på många möjligheter oavsettt om du reser med barn, som barn eller ensam.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Resmål på Santorini

 • Imerovigli
  57 hotell
  Imerovigli är känt som "Santorinis balkong" tack vare sitt fantastiska läge. Denna charmiga grekiska by med vitkalkade hus ligger ända ute på kanten av den halvmåneformade vulkankratern som utgör Santorini. En fantastisk utsikt är dock enbart ... en av attraktionerna här. Läs mer
 • Fira
  52 hotell
  Fira ärr Santorinis vackra huvudstad samt öns viktigaste kulturella och ekonomiska knutpunkt. Ön utgör själva begreppet av grekisk ö-idyll med sina vitkalkade byggnader, smala gator, trevliga caféer och en vacker utsikt över den imponerande Kalderakratern.
 • Kamari
  46 hotell
  Kamari på Santorinis östkust har den vackra vulkanöns längsta och bästa strand. Här finns allt du behöver för en avkopplande badsemester. Utöver den fina stranden med sin mörka lavasand så finns här ett rikt urval av matställen, butiker och ... nöjen för hela familjen. Läs mer

Populära hotell på Santorini

Grekland, Santorini, Pyrgos
9,7
Fantastiskt
154 omdömen
 • Närmaste flygplats: 6 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Grekland, Santorini, Kamari
9,2
Fantastiskt
550 omdömen
 • Närmaste flygplats: 5 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Grekland, Santorini, Perissa
 • Närmaste flygplats: 12 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi