Resor till Fira

Fira är huvudstad på Santorini som är en av de vackraste öarna i det grekiska ö-havet. Fira är samtidigt öns största stad. Staden har ett fantastiskt läge på omkring 300 meters höjd vid kraterkanten på öns västra sida. Härifrån har du en vacker utsikt över den lagun som den halvmåneformade ön inramar.

En lång trappa, Karavolades, och en linbana leder ner till hamnen Gialos rakt nedanför staden. Reser du till Fira så ankommer du numera snarare till flygplatsen som ligger 5 kilometer från staden eller eventuellt till hamnen Athinios (8 kilometer) som har färjeförbindelser till Pireus på fastlandet,  Kreta och andra omkringliggande öar.

Fira har omkring 1 600 fasta invånare som bor i de traditionella vitkalkade husen med färgglada fönster och dörrar som är så karakteristiska för Kykladerna. De flesta i lokalbefolkningen är på ett eller annat sätt sysselsatta inom turismen. Under sommarsäsongen ökar stadens invånarantal betydligt när semesterfirare från hela världen reser till Fira och Santorini för att uppleva den berömda grekiska ö-idyllen.

Även om Fira numera onekligen är präglat av turismen så har huvudstaden lyckats bevara den speciella bykänslan som är så tilltalande. Här kan du dessutom njuta av ett livligt nattliv, restauranger av hög kvalitet och promenadvänliga gator fulla av butiker och cocktailbarer med perfekt utsikt mot solnedgången. Lägg därtill att du i Fira har ett av öns bästa utbud av semesterboenden med allt från familjevänliga hotell till villor.

Stränder, museer och utsiktspunkter

Du kan tillbringa mycket tid med att bara flanera runt på de smala gatorna i Fira. Här erbjuds du rikliga möjligheter att slå dig ner på något café eller en bänk för att beundra den fantastiska utsikten över Kalderan. Speciellt vacker är utsikten från den högsta (nordliga) delen av staden och från promenaden längs klippan. Känner du för att ta dig lite ut ur solen så finns det även en rad spännande museer där du kan lära dig mer om öns historia som sträcker sig ända tillbaka till antikens dagar.

Med sin centrala placering på Santorini får du också en bra utgångspunkt för att utforska resten av ön när du bokar en billig resa till Fira. Huvudstaden är dessutom Santorinis centrala transportknutpunkt så du kan lätt göra utflykter härifrån med buss till närliggande stränder eller andra intressanta platser på ön. De närmsta stränderna hittar du på öns östra sida - Exo Gialos, Karterados, Monolithos och semesterorten Kamari med en populär strand ligger också inom lätt räckhåll med offentlig transport. Det finns även attraktioner som du bara kan gå till.

Tillbringar du din semester i Fira kan det därför varmt rekommenderas att vandra en tur (cirka 10 kilometer) ut till Oia på den norra delen av ön . Längs vägen kommer du uppleva de mest bildsköna kvarter du kan tänka dig så som Firostefani och andra charmiga byar samt inte minst ett pärlband av Santorinis utsiktspunkter.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Fira

Populära hotell i Fira

Grekland, Santorini, Fira
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Närmaste strand: ca. 8 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Santorini, Fira
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Närmaste strand: ca. 7 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Santorini, Fira
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang