Resor till Samos

Samos är födelseplatsen för den stora filosofen Pythagoras och är samtidigt känd som en av Greklands mest fruktbara öar. Samos har perfekt jordmån för produktion av både oliver och vin och längs kusten finns fantastiska stränder, låga klippformationer och badvikar med lätt tillgång till det turkosblåa havet.

Samos är en relativt stor ö med en härlig grönska och med många trevliga byar. På ön finns allt från små klipplandskap och stränder till plantager, skogar och vinodlingar. De flesta av stränderna på Samos består av en blandning av sand och sten. På städernas stenbelagda gator sjuder det av grekisk atmosfär bland de vitkalkade husen och överallt hittar du trevliga restauranger och tavernor.

Det kan varmt rekommenderas att använda en del av semestern till att utforska öns sevärdheter. Samos har en mycket lång historia som tidvis har präglats av krig och ockupation. Det turkiska fastlandet ligger mindre än två kilometer från ön och fram till 1912 var Samos ett oberoende furstendöme. Både turkar och perser har varit här men innan dess var Samos en del av det antika Grekland. Legenden säger att Zeus hustru, gudinnan Hera kom härifrån.

I våra dagar är en billig resa till Samos en möjlighet att få uppleva den urgamla historian sida vid sida med moderna nöjesanläggningar och naturligtvis att få njuta av solen och de många underbara stränderna. Många som reser till Samos utnyttjar också möjligheten att ta en tur över till Turkiet för att uppleva storstaden Izmir med sin eleganta strandpromenad och den antika staden Efesos – ett måste att uppleva!

Samos är den mest fruktbara ön i Grekland, inte för att det kommer så mycket nederbörd utan tack vare en rik jordmån och de många cypressträden som hjälper till att hålla jorden fuktig. Landskapet är mycket varierat och stora jordbruksområden växlar landskapet med pinjeskog, olivlundar och vinodlingar. Längs kusten finns det fina stränder som inbjuder till bad och avkoppling under den givmilda solen.

Samos är en frodig ö med stämningsfulla städer

Det är lätt att ta sig runt på Samos. Mellan de större städerna finns det bra bussförbindelser men du kan även välja att hyra bil, moped eller cykel för att ta dig runt. Det kan starkt rekommenderas att se sig omkring på ön för här finns många trevliga städer och byar.

Alla småstäder på Samos är präglade av den trevliga grekiska atmosfären. Här hittar du gamla stadsdelar med stenbelagda gator och vitkalkade hus med altaner där familjen samlas på kvällen för att äta och iaktta livet på gatan.

Samos stad är den största av städerna på ön och här kan du både shoppa och äta god mat. Semesterorten Pythagorion är Samos «charterhuvudstad» och här är det full fart under sommaren. Den gamla fiskebyn Kokkari är troligtvis Samos vackraste by och trots alla turister har man lyckats behålla stadens ursprungliga charm och atmosfär.

Alla städer och byar på Samos är präglade av den härliga grekiska atmosfären. I nästan alla städer finns det en gammal välbevarad stadsdel med mysig atmosfär. Samos stad är störst av städerna på ön med massor av shopping och mysiga restauranger. Pythagorion som ligger på sydkusten av ön är paketresornas huvudstad. Speciellt under sommarmånaderna är det fart och fest i staden.

Vem passar Samos för som resmål?

En resa till Samos passar såväl för kärleksparet som för familjer och för kompisgänget. Ön har en bra blandning av lugna semesterorter och ställen med ett mer hektiskt uteliv för den som söker det. Eftersom många av stränderna består av rullsten och vattnet kan vara ganska djupt är det en god idé att välja hotell med barnpool om du reser med mindre barn.

När är det bäst att resa till Samos?

Sommaren börjar redan i maj på Samos och här är varmt långt in i oktober. I juli och augusti kan det bli riktigt hett. Det är också behaglig temperatur under hösten men då kan det tidvis vara stora vågor som slår mot stränderna.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Resmål i Samos

Populära hotell i Samos

Grekland, Samos, Kampos
  • Närmaste flygplats: 34 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Internet/Wi-Fi
Grekland, Samos, Kampos
  • Närmaste flygplats: 34 km
  • Närmaste strand: ca. 150 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Samos, Ireon
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Närmaste strand: ca. 1 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)