Resor till Agia Pelagia

Agia Pelagia ligger ca 2 mil utanför Heraklion, Kretas huvudstad. Agia Palagia är en liten by med små vita hus med en härlig stämning och atmosfär.

Agia Pelagia ligger ca 2 mil utanför Heraklion, Kretas huvudstad.

Agia Palagia är en liten by med små vita hus med en härlig stämning och atmosfär. Här är det nära till det mesta och den fina sandstranden ligger mitt i byn. Agia Pelagia passar bra för barnfamiljer då det är begränsad trafik. I byn finns det flera mysiga tavernor och restauranger och längs med strand promeanden ligger det flera caféer. Nöjeslivet är begränsat men under högsäsong så finns det en fåtal musikbarer.

Vill man gå på museér eller ha mer hålligång eller större utbud av restauranger och barer eller bara ta en shoppingtur så är det nära till Heraklion.

Heraklons flygplats (HER) ligger ca 6 km utanför Heraklion.

Om du är på jakt efter ett resmål på Kreta, där lugn och ro råder, och där det ännu råder en autentisk, lokal stämning, så är Agia Pelagia helt rätt plats för dig.

Agia Pelagia, som ligger på Kretas nordkust, är en liten och charmig landsort som har en autentisk och traditionell, grekisk atmosfär och andas lugn och ro. Staden har ett rikt utval av bra stränder och massor av aktivitetsmöjligheter, såsom båtturer, seglatser, snorkling och dykning. Men samtidigt ligger denna charmiga semesterort endast cirka 20 kilometer från Heraklion, den livliga huvudstaden på Kreta, vilket ger dig möjlighet att åka på spännande dagsturer med massor av shoppingmöjligheter eller sightseeing vid några av öns mest intressanta sevärdheter.

Området är fullt av naturlig skönhet och på grund av sin geografiska position har den spelat en viktig roll genom historien. Där Agia Pelagia ligger idag, brukade en gammal grekisk stad ligga, som enligt arkeologiska undersökningar har varit bebodd sedan cirka 2000 f. Kr. Bland de antika resterna, som framhäver områdets historiska, finns bland annat romerska akvedukter och gravar med inskriptioner. 

Agia Pelagia är kort sagt, ett vidunderligt resmål, som ägnar sig perfekt till dem som önskar en blandning av ro, avslappning, vackra stränder och historiska sevärdheter.

 

Städer i närheten

Mononaftis

Mindre än en kilometer från Agia Pelagia, hittar du stranden vid Mononaftis, som är värd den korta promenaden. Det är en liten, men vacker strand med en kort sandsträcka omgiven av sten och klippor. Du som har en dröm om att prova snorkling eller dykning - eller i förväg har färdigheter i dessa discipliner - kommer tycka om platsen, då den steniga havsbottnen lockar massor av fisk. Det finns också andra vattensportsfaciliteter att utöva på stranden. 

Heraklion

Om du är på jakt efter en plats, där du kan köpa med dig souvenirer hem - eller bra spendera en halv eller heldag med shopping - så är ö-huvudstaden Heraklion platsen! Här finns en lång rad olika butiker, däribland designerbutiker på Daedalou Street samt olika mindre butiker på stadens sidogator.

Heraklion är också platsen, om du är på jakt efter en romantisk kväll på stan och vill bjuda in din partner på en lyxmiddag. Men många semestergäster vallfärdar också till Heraklion på grund av stadens enastående historiska sevärdheter, däribland det enorma arkeologiska museet, som huserar många av Kretas gamla skatter. 

Rogdia

En annan bra utflyktsmöjlighet är landsorten Rogdia, som kräver en promenad upp längs en backe som belönas av en vacker utsikt över bukten. Landsortens tavernor bjuder på fantastisk mat, tillsammans med en strålande utsikt över området. Du kan också besöka det historiska klostret Savathiana, som ligger mitt i en närliggande skog.

Upplevelser och utflykter

Seglatser

Agia Pelagia har en liten hamn där du kan hoppa ombord på en av de båtar som erbjuder utflykter till havs. Du kan besöka de vackra stränderna vid landsorten Bali eller välja att åka på en utflykt till öarna Dragon och Dia. Dia är en perfekt plats om du vill utforska världen under havet, då det faktiskt gömmer sig en undervattensstad här.

Knossos

Kretas mest berömda turistplats ligger endast 15 kilometer från Agia Pelagia. Det gamla slottet i Knossos var hemstad för den berömda kretensiska härskaren Kung Minos. Du kan gå runt bland ruinerna, som är mer än 3000 år gamla. Det är förbluffande att se i vilket gott tillstånd ruinerna är. Lyssna till guiderna och du kommer snabbt imponeras över hur sofistikerat detta palats var på den tid då det användes under antiken.

Snorkling och dykning

Några av de små stränderna och bukterna runt Agia Pelagia passar sig perfekt till snorkling och dykning. Det klara havet och klipporna skapar ideala förhållanden till dem som vill utforska livet under havets yta. Prova till exempel den lilla sandstranden Ligaria, som ligger öster om Agia Pelagia, eller åka till Mononaftis som ligger mindre än en kilometer bort.

Stränder

En av de primära grunderna till att semestergäster strömmar till Agia Pelagia är stadens urval av stränder. Det är små sträcker av sand, där du kan solbada i lugn och ro. Men om du endast tar dig ett par minuter upp längs kusten, hittar du livligare platser med massor av strandaktiviteter. Det långgrunda havet runt Agia Pelagia är dessutom perfekt till barn.

Mat och dryck

Det lokala köket i Agia Pelagia är enkelt, men läckert. Se till att prova några av de lokala, kretensiska ostarna - varje landsort verkar ha sitt eget recept. Du bör också prova några av alla de färska fiskrätterna på stället, samt grillat lamm som också är populärt här. Det är framförallt välsmakande när det sköljs ner med ett glas lokalt rödvin.

Det finns flera restauranger och tavernor som ligger längs kuststräckan, och du hittar allt från grekiska och internationella menyer, som du kan njuta av medan du blickar ut över havet. Då det inte finns något direkt nattliv i Agia Pelagia, avslutar många av ortens gäster kvällen med ett glas kretensiskt vin innan de drar sig tillbaka till hotellet eller semesterbostaden. 

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Agia Pelagia

Populära hotell i Agia Pelagia

Grekland, Kreta, Agia Pelagia
  • Närmaste flygplats: 28 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Grekland, Kreta, Agia Pelagia
  • Närmaste flygplats: 27 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Grekland, Kreta, Agia Pelagia
  • Närmaste flygplats: 25 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)