Resor till Stalis

Längs den nordöstra kusten av Kreta har turismen sett en kraftfull utveckling de senaste åren och har resulterat i flera små vackra badorter. Bland dem finns Stalis.

Längs den nordöstra kusten av Kreta har turismen sett en kraftfull utveckling de senaste åren och har resulterat i flera små vackra badorter

Bland dem finns Stalis. Stalis ligger mellan Hersonissos och Malia. Till skillnad från sina “närliggande städer” har Stalis inte något hektiskt nattliv. Detta gör det till ett fantastiskt semestermål för familjer.

Stränderna är vackra med gyllene sand och grunt azurblått vatten. Här har du möjlighet att delta i många typer av vattensporter. På kvällarna kan du gå barfota längs stranden och njuta av magnifika solnedgångar.

Även om Stalis inte har ett hektiskt utelivet finns flera bra tavernor, restauranger, kaféer där du kan njuta av god mat och dryck.

Om du vill göra annat än att ligga på stranden finns det bra bussförbindelser både till Heraklion och öster om Agiosnikolaos. Du kan också hyra en bil för att utforska inlandet med dess underbara landskap.

Stalis som även är känt som Stalida är en semesterort omkring 30 kilometer öster om Heraklion. Den obestridliga huvudattraktionen här är den kilometerlånga, gyllene sandstranden som är en av de bästa på Kreta. I Stalis får du och din familj optimala förutsättningar att kunna koppla av under den givmilda medelhavssolen vid det klara, varma Medelhavet. Vattnet är långgrunt och därför särskilt lämpat för barnfamiljer. På dagar med mycket vind ska man dock, liksom på resten av kusten, vara uppmärksam på badförhållandena och följa livräddarnas anvisningar.

En välfungerande semesterort

Stalis ligger precis mitt emellan Hersonissos och Malia. De tre semesterorterna har emellertid med åren vuxit så mycket ihop att det kan vara svårt att se var den ena slutar och den andra börjar. Innan turismen på allvar tog fart på denna del av ön på 1980-talet var Salis bara ett litet fiskeläge och där de enda gästerna på stränderna var invånare från lokala byar i inlandet. Eftersom Stalis inte har någon lång historia som stad är den inte uppbyggd runt ett centralt torg, istället ligger affärer, tavernor, restauranger och hotell längs båda sidorna av kustvägen. På sommaren stängs denna nedersta kustväg av för biltrafik så att man kan flanera, shoppa och studera menyer i lugn och ro.

Den barnvänliga stranden och det avdämpade nattlivet har gjort resor till Stalis till en favorit bland familjer och andra resande som vill ha en avkopplande semester vid havet med alla faciliteter inom kort räckvidd. Skulle du någon kväll vara på festhumör kan du gå österut till grannstaden Malia en promenad på cirka 20 minuter eller hoppa på en buss eller ta turisttåget dit. I Malia finns gott om nattklubbar och barer.

Utflykter

Under dagtimmarna går det regelbundet bussar till Heraklion och Hersonissos i väster och Agios Nikolaos åt öster, så skulle du vilja ha lite omväxling från strandlivet i Stalis går det lätt att utforska de andra städerna och stränderna längs Kretas nordkust. Det finns åtskilliga företag i Stalis som erbjuder guidade turer till Kretas sevärdheter. Vill du hellre ge dig ut på sightseeing i ditt eget tempo kan du alltid hyra en bil. Tack vare att huvudvägen går parallellt med kusten en knapp kilometer in i landet så tar det till exempel bara omkring en halvtimme att köra till det minoiska palatset Knossos, en av öns mest kända sevärdheter.

Vill du uppleva äkta grekiskt byliv kan det rekommenderas att köra en tur upp till Mohos. Det är härifrån de flesta av de lokala invånarna i Stalis härstammar. På den lilla stadens mysiga torg vid kyrkan finns ett trevligt urval av trottoarserveringar.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Stalis

Populära hotell i Stalis

Grekland, Det Egeiska havet, Kreta, Stalis
  • Närmaste flygplats: 32 km
  • Närmaste strand: ca. 350 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Det Egeiska havet, Kreta, Stalis
9,9
Fantastiskt
333 omdömen
  • Parkering / Garage
  • Närmaste flygplats: 28 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
Grekland, Det Egeiska havet, Kreta, Stalis
  • Närmaste flygplats: 30 km
  • Närmaste strand: ca. 20 m
  • Internet/Wi-Fi