Resor till Elounda

Elounda är ursprungligen en fiskeby som under de senaste åren blivit en destination av hög klass. Staden ligger i en lugn och vacker vik en mil norr om Agios Nikolaos längs Mirampelou Bay.

Elounda är ursprungligen en fiskeby som under de senaste åren blivit en destination av hög klass.

Staden ligger i en lugn och vacker vik en mil norr om Agios Nikolaos längs Mirampelou Bay.

Elounda består av fyra små byar som är utspridda på en bergssluttning med utsikt över havet i Mirampelou Bay. Flera författare gjort målande skildringar som beskriver havet som en “safir under azurblå himmel”, “rosa färgad sommareftermiddag” eller “i det silverfärgade månsken.” Detta är ett drömlandskap fast i vaket tillstånd.

Bara en kilometer öster om centrum ligger det historiska distriktet, Olus, som även har gett staden sitt namn. Området har från minoisk tid varit en favoritplats för många legendariska hjältar. Efter ett stort jordskred eller jordbävning 780 efter den kristna eran, sjönk hela området. De stora arkeologiska utgrävningarna i modern tid har gjort fynd som bland annat finns att hitta på Louvren och Museum of Agios Nikolaos på Kreta.

I området runt Elounda finns det arrangerade vandringar i bergen som ger dig en fantastisk möjlighet att studera landskapet ytterligare.
Bara fem kilometer längre norrut från centrum ligger byn Plaka. Från Plaka tar det 10 minuter med båt ut till ön Spinalonga. Ön som under perioden fråb 1903-1957 var den plats där spetälska från hela Grekland deporterades. Ön har en rik historia med sin fästning och försvar både för venetsianare och turkar under perioden mellan den 12: e och 18:e århundradet. Hela ön är nu restaurerat till ett vackert museum. Du kan åka på organiserade båtturer från både Elounda och Agios Nikolaos.

I den lilla staden Elounda finns det många typiska kretensiska små krogar. Här kan du njuta av en kopp grekiskt kaffe eller njuta av varma sommarkvällar med traditionell grekisk mat efter en aktiv dag på stranden med olika vattenaktiviteter. Det finns ett bra urval av stränder i och runt staden.
Det hektiska kvälls- och nattlivet hittar du söderut i Agios Nikolaos.

Elounda är känd för att ha en hög koncentration av lyxhotell och resorts, men trots den exklusiva prägel som råder i detta före detta fiskeläge, är stämningen ändå väldigt nere på jorden. Så även om Elounda, som ligger vid den vackra Mirabello-bukten på nordöstra Kreta, cirka 12 kilometer norr om Agios Nikolaos, kan räknas till en av de mest exklusiva semesterorterna på kreta, är det ett resmål för alla som drömmer om en avslappnande semester på Kreta i lugna omgivningar.

Oförstörda stränder och historiska sevärdheter

Urvalet restauranger, barer och butiker i Elounda avspeglar dock, att ställets besökare generellt har en räck tjock plånbok. Vill du har mer valmöjligheter, är det dock inte mer än 10 kilometer ner längs kusten till den större semesterorten Agios Nikolaos. Även om även denna stad har bevarat mycket av sin ursprungliga grekiska charm, råder här mer liv och rörelse, och nattlivet är mer utpräglat med fler barer och nattklubbar.

Lite norr om den lilla hamnen i Elounda, där det fortfarande guppar små, färgglada fiskebåtar i kajen, hittar du en cirka 300 meter lång sandstrand. Här finns min sand och du kan hyra både liggstolar och parasoll. Då Elounda ligger skyddad inne i bukten, är här inte heller så många vågor. På en resa till Elounda kan du njuta av en avslappnande  semester i det soliga klimatet vid det kristallklara Medelhavet, är stranden i Elounda dock inte den enda möjligheten.

Utanför Elounda har du också halvön Spinalonga (Kalydon) med flera små, idylliska stränder som t.ex. Kolokytha-stranden, där du har perfekta förutsättningar för att få en avslappnad dag vid vattnet. Kombinera strandturen med utflykter på den vackra halvön. Det är också möjligt att åka på båtturer från Elounda, eller den lilla grannstaden Plaka, till fästningsön längst ut på Spinalonga. Ön, som under den första delen av 1900-talet användes som koloni för spetälska, är en av områdets mest berömda attraktioner och är ett måste att besöka för dig som är intresserad av historia.

Det är också i bukten här vid Elounda och Spinalonga, som du på en stilla dag kan se resterna av den historiska staden Olous, som på sin storhetstid mellan 500-200 f.Kr. huserade över 30.000 invånare.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Elounda

Populära hotell i Elounda

Grekland, Kreta, Elounda
  • Närmaste flygplats: 65 km
  • Närmaste strand: ca. 150 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Kreta, Elounda
  • Närmaste flygplats: 63 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Kreta, Elounda
  • Närmaste flygplats: 66 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)