Resor till Platanias

Platanias ligger drygt 11 km från Chania och är en av de finaste badorterna längs Chaniakusten. Det är ett utmärkt semesterresmål och här har du allt du behöver för en aktiv, spännande och avslappnande semester, med fina stränder, myllrande folkliv, trevliga restauranger och kaféer och ett livligt uteliv.

Platanias har tack vare sin storlek ett bra utbud av hotell, restauranger och butiker. På senare år har staden vuxit närmare strandlinjen både i västlig och östlig riktning. Här ligger hotell och lägenhetskomplex sida vid sida med kaféer, barer och serveringar med både typiska grekiska och internationella rätter. Många hotell ligger precis vid stranden.

Väljer du Platanias, som är en av de största av de små badorterna länga Chaniakusten, får du mycket semester för pengarna. Med flera kilometer sandstrand och turkost hav är Platanias ett perfekt resmål för sol, bad och avkoppling. Ursprungligen byggdes staden uppe på höjden ovanför kustlinjen vid utloppet av Platanias-floden där det bland annat vuxit många Platan-träd. Många av Platanias familjedrivna tavernor ligger här och serverar smakfull grekisk mat. Från bergen i den gamla stadskärnan får man en fantastisk utsikt med solnedgångar du sent kommer glömma.

Runt omkring finner du ett grönt och frodigt landskap med stigar och småvägar som inbjuder till vandringsturer och utanför kusten ser du Thodorou-ön där venetianerna byggde två stora fästningar för att hindra turkarna från att gå i land i Platanias. Idag är detta betesområde för Kri-kri-getterna.

Det tar lite drygt fyra timmar att flyga till Kreta med direktflyg från Skandinavien. Från flygplatsen i Chania är det ca 26 kilometer till Platanias och det tar ca 45 minuter med buss eller taxi.

Vem passar detta resmål för?

Platanias är en av de finaste badorterna längs Chaniakusten och har allt du behöver för en aktiv, spännande och avslappnande semester med fina stränder, trevliga restauranger, kaféer och ett livligt uteliv. Ett bra resmål som passar både för barnfamiljer och för vuxna som söker en behaglig semester.

När är det bäst att resa hit?

Säsongen sträcker sig från maj till september men klimatmässigt är tidig sommar och höst bra tidpunkter att resa hit. I juli och augusti kan det vara mycket varmt. April och oktober är också trevliga månader att resa till Platanias.

Plantanias var fram till för några decenium sedan endast ett tunt befolkat lantbruksområde, som precis som många andra platser på Kreta främst var känd för sin produktion av citrusfrukter och olivolja. Idag är äger fortfarande mycket produktion rum i området, men Plantanias har också utvecklats till en av de mest populära semesteorterna på Chaniakusten.

Fullt av liv

Den gamla delen av Plantanias ligger upp för en backe, lite tillbakadraget från kusten, meden en ny stadsdel har vuxit fram nere vid vattnet och stranden som har fått blå flagg. Här finns gott om restauarnger, tavernor, barer och butiker, som ligger sida om sida på huvudvägen. Av de mer eller mindre sammaväxta semesterorterna väster om Chania, är Plantanias den som är mest aktiv, och på sommaren är stranden och den härliga promenaden full av lig. Står ett bra nattliv högt på din lista, är Plantanias också ett perfekt resmål. Men det är inte bara festglada som älskar staden - även familjer och par som drömmer om en avslappnande semester vid Medelhavet med alla tänkbara faciliteter och spännande utflyktsmål inom kort räckvidd, väljer år efter år att resa tillbaka till Plantanias och grannstaden Agia Marina.

Oavsett om du söker en all inclusive semester på Kreta, där du också familjen kan koppla av helt och hållet, eller om du vill hyra en stor vill till dig och vännerna, hittar du det i Plantanias. Urvalet hotell och semesterbostäder är stort och varierat och det är därför enkelt att hitta en bra bas till semestern, varifrån du kan njuta av stadens utbud och inte minst av stranden. Även om du hittar allt du kan tänkas behöva i den nya delen av Plantanias är det också värt att besöka den gamla stadskärnan. Trots den korta promenaden är stämningen här uppe helt annorlunda, och här kan du känna på hur det riktiga grekiska lantlivet ser ut.

Nära Chania

Även om stranden, där du kan njuta av det soliga medelhavsklimatet och det ljumna havet, är det stora dragplåstret i Platanias, rekommenderar vi att du utnyttjas semestern till att uppleva vad som finns i närheten av staden. Först och främst kan du enkelt åka in till Chania med buss eller taxi. I denna charmiga hamnstad kan du spendera många timmar på att strosa runt i den gamla stadskärnan, och besöka butiker och stränder som ligger som pärlor på rad. Ta också vägen förbi den hästskoformade hamnen, där du har gott om restauranger som serverar goda förfriskningar under dagen och kvällen. Om du är på humör för sightseeing, ska du inte missa Kretas äldsta moské, Janitshar-moskén, och det venetianska fortet från 1500-talet.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Platanias

Populära hotell i Platanias

Grekland, Kreta, Platanias
  • Närmaste flygplats: 31 km
  • Närmaste strand: ca. 150 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Kreta, Platanias
  • Närmaste flygplats: 30 km
  • Närmaste strand: ca. 550 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Kreta, Platanias
  • Närmaste flygplats: 31 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)