Resor till Adriatiska kusten

Adriatiska havet bjuder på några av Europas mest populära resmål, som bland annat Italien och Kroatien, men också mindre destinationer som fortsatt är okända pärlor för många. Här hittar du fantastiska stränder med allt från strand till klippor, charmiga medeltida städer, låga priser och storslagna upplevelser för hela familjen.

Adriatiska havet som är omkring 800 kilometer på längden utgör den del av Medelhavet som skiljer Italien från Balkanhalvön. Den västra kusten av havet är italiensk medan den östra sidan möter Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro och Albanien. Med andra ord några av Europas mest väletablerade och populära resmål men även ett par länder som först på senare år har börjat locka till sig uppmärksamhet från semesterresenärerna.

Det är generellt sett stor skillnad på Adriatiska havets västra- och östra kust. Den italienska sidan (väst) är till största delen platt och känd för sina kilometerlånga sandstränder medan östkusten längs Balkanhalvön är betydligt mer varierad med klippor, fjordar och öar av varierande storlek.

Populära resmål vid Adriatiska havet

Oavsett vilken sida av det Adriatiska havet du reser till så kommer du hitta massvis av härliga stränder och ett pärlband av spännande städer som du kan utforska, var och en med sin prägel. De mest besökta destinationerna vid Adriatiska havet ligger i regionen Veneto omkring Venedig. Även kuststäder som Trieste, Ravenna, Rimini, Ancona, Pescara, Bari och Brindisi lockar emellertid, framför allt under sommarhalvåret, många resenärer som har sol och bad överst på sin semesterönskelista.

De senaste åren har många semesterresenärer även öst sin kärlek över den östra kusten av Adriatiska havet. Detta faktum beror inte enbart på de billiga resorna dit utan även på det stora utbudet av öar och ofördärvade kuststäder som finns där. Både inne på fastlandet och ute på öarna kan du njuta av det azurblåa havet längs idylliska, familjevänliga stränder. På östra sidan av Adriatiska havet har du destinationer som Koper och Portoroz i Slovenien. Eller Umag, Porec, Rovinj, Pula, Opatija, Rijeka, Split och Dubrovnik i Kroatien. I Montenegro hittar du platser såsom Kotor, Budva och Ulcinj och i Albanien ligger Durres och Saranda.

Hur tar man sig bäst till Adriatiska havet?

Du kan flyga direkt till flera av de större resmålen runt Adriatiska havet, såsom Italien och Kroatien, från både Stockholm, Köpenhamn och stundtals också flera av de mindre flygplatserna i Skandinavien. Resmål såsom Montenegro, Slovenien och Albanien kan du också nå, ofta med en mellanlandning. Du kan välja att själv boka flyg och endast boka hotell eller semesterlägenhet via oss på Solfaktor - eller kombinera allt i en paketresa. Vi kan också hjälpa dig att hyra en bil till din resa vid Adriatiska havet. Det rekommenderar vi, då det ger dig en större frihet och möjlighet att utforska och upptäcka dolda pärlor i ditt eget tempo.

När är det bäst att resa till Adriatiska havet?

Klimatet vid Adriatiska havet är i grova drag så som man är van vid från resten av Medelhavet med torra varma somrar och milda vintrar. De genomsnittliga sommartemperaturerna ligger på 26-30 grader - perfekt för en badsemester! Förflyttar du dig en bit in i landet så ändrar sig ofta klimatet. Framför allt på Balkanhalvön där inlandet är bergigt kan det särskilt under vinterhalvåret vara markanta väderskillnader mellan kusten och inlandet.

Reser du till Adriatiska havet under de populära och varma sommarmånaderna så lär det kristallklara havet vara helt oemotståndligt. När det är som varmast är det inte många av oss som har energi till särskilt mycket sightseeing eller andra aktiva upplevelser på land. Det är faktiskt lite synd för det finns så mycket att se och uppleva i denna region. Sevärdheterna inkluderar allt från berömda kulturella världsarv till fantastiska natursköna nationalparker. Därför är Adriatiska havet ett resmål som även under våren och hösten har massor att erbjuda.

Den italienska sidan av Adriatiska havet

Den italienska sidan av Adriatiska sidan bjuder på flera kända resmål, med lång, vackra sandstränder, spännande städer, historiska sevärdheter och självklart det världskända italienska köket.

De mest populära italienska  resmålen vid Adriatiska havet, ligger i den norra regionen Veneto vid Venedig. Den romerska staden lockar varje år miljoner av turister. I nordost, vid gränsen till Slovenien, ligger den populära kuststaden Trieste. Längre söderut hittar du kuststäder som Ravenna, Rimini, Ancona och Pescara som är väldigt populära under sommaren då stränderna lockar. Apulien utgör klacken i Italien och är den region efter Veneto som producerar mest vin i landet. Här hittar du städer såsom Bari och Brindisi, som också är populära resmål på sommaren. 

Den balkanska sidan av Adriatiska havet

Under de senare åren, har den östra sidan av Adriatiska havet fått alltmer uppmärksamhet bland turister. Det beror inte minst på de lägre priserna, men också på det stora urvalet spännande resmål. Här hittar du många orörda öar, azurblått vatten, historiska städer och idylliska stränder.

Kroatien är ett av de mest besökta länderna längs Adriatiska havet, och då särskilt Pula, Split och Dubrovnik. Längt norrut hittar du Pulakusten, där du utöver Pula också hittar de populära semesterorterna Porec och Rovinj. Längre söderut ligger den pulserande hamnstaden Split, som är en bra utgångspunkt för att besöka de vackra kroatiska öarna utanför kusten. Ännu längre söderut ligger UNESCO-staden Dubrovnik som är känd för sina stadsmurar och vackra ö-hav. Mellan Split och Dubrovnik hittar du Makarska och Makarska rivieran, som bjuder på en vacker kuststräcka med semesterorter som ligger på rad.

Montenegro är ett land som under de senare åren stigit i popularitet som semesterdestination vid Adriatiska havet. De flesta besökare landet på sommaren för att njuta av både stränder och charmiga städer. De mest kända semesterorterna i Montenegro är Budva och Herceg Novi, som både är trevliga kuststäder. I Tivat och UNESCO-staden Kotor hittar du vackra, fint bevarade medeltida stadskärnor med massor av charm.

Slovenien och Albanien är lite mindre populära resmål vid Adriatiska havet, men inte desto mindre hittar du massor av liv här på sommaren - framförallt på den slovenska kusten. Här hittar du vackra badstränder och charmiga kuststäder som också har en medeltida prägel. I Slovenien finns städer såsom Koper, Izola, Piran och wellness-staden Protoroz. Albanien bjuder på en vacker natur och härliga stränder, bland annat vid semesterorterna Durres och Saranda. Flera besöker också landet för att vandra i bergen och följa med på kryssningar längst kusten.

Rik historia och kultur

Långt innan direktflygen började transportera soltörstande nordbor ner till de härliga stränderna och städerna längs Adriatiska havet levde det människor här. på 200-talet före Kristus stod Adriatiska havets kuster under Roms kontroll och senare var det växelvis det Bysantinska riket, det Serbiska riket, Republiken Venedig, den Habsburgska monarkin och det Osmanska riket som hade herradömet över havet och kusten.

Området har med andra ord spelat en avgörande roll för de civilisationer som uppstod och härskade runt hela Medelhavet. Idag bor det omkring 3,5 miljoner människor längs Adriatiska havets kuster. Även om det historiskt sett har vart en livlig kulturell utväxling länderna emellan så kommer du uppleva ett spännande mångfald av seder och traditioner på din resa. Inte minst om du griper möjligheten att fördjupa dig i det lokala kökets härligheter. Framför allt fisk- och skaldjursrätterna kan i sakens natur som regel starkt rekommenderas!

Även om både fisket och sjötransporterna fortfarande är avgörande för ekonomin på många platser vid det Adriatiska havet så spelar även turismen en allt viktigare roll för de flesta av länderna längs havet. Framför allt Kroatien som vid senaste räkningen hade de flesta Blå Flagg stränderna har på senare år upplevt en stor ökning i antalet besökare. Även i grannlandet Montenegro drar den lokala ekonomin i ökande grad glädje av kustens dragningskraft.

För vem passar resmålet Adriatiska havet?

I korta drag är Adriatiska havskusten med sina många långgrunda stränder och stämningsfulla medeltidsstäder ett resmål som har något för alla. Resenärer med barn älskar de fina stränderna med sitt klara vatten, de familjevänliga hotellen och närheten till spännande upplevelser. Dessutom är avståndet till Adriatiska havet överkomligt om du och din familj vill åka på bilsemester. Vill ni helst hoppa över den långa bilturen så är det som regel lätt att hitta billiga flygbiljetter till resan. Ta en titt i sökmotorn här på Solfaktor.

Även om det självklart ofta är stränderna som är huvudattraktionen så finns det även mycket annat att se och göra här. Framför allt om du har möjlighet att resa på våren eller sensommaren så finns det längs Adriatiska havet närmast oändliga möjligheter att ägna semestern åt kulturella attraktioner, vandringsturer och andra aktiva upplevelser