Resor till Veneto

Veneto bjuder på unika naturupplevelser med de vackra, mjuka kullarna omkring Verona, den berömda floden Adige som flyter genom landskapet, de vackra bergen i norr, de breda sandstränderna i kustområdet, Italiens största sjö, Gardasjön och den höga bergskedjan Dolomiterna som bjuder på några av de mest spektakulära landskapen i Italien.

Regionen är också känd för sin fantastiska gastronomi och sina fina viner så som Amarone, Valpolicella och Bardolino, som först och främst produceras i området omkring Verona, och det vita mousserande vinet Prosecco, som även det primärt produceras i Veneto.

Spännande historia

Veneto har en rik och spännande historia som en del av det romerska riket fram till 400-talet e.Kr. Senare efter en feodal period var regionen en del av Republiken Venedig fram till 1797 då staden var en av de största och rikaste maritima republikerna och handelsimperierna i världen.

Efter Napoleonkrigen och Wienkongressen blev republiken erkänd av Kejsarriket Österrike fram till fusioneringen med Kungariket Italien år 1866, som en följd av den tredje italienska oavhängighetsförklaringen.

Större upplevelser och sevärdheter

Verona

Verona, som är en av de sju provinshuvudstäderna i Veneto, är ett av de viktigaste och mest populära resmålen i nordöstra Italien tack vare sitt unika konstnärliga arv, sina stora årliga mässor och sina berömda operaföreställningar av vilka de mest kända äger rum i Arenan, den antika amfiteatern som byggdes av romarna.

Venedig

Marco Polos stad, som även är huvudstad i Veneto-regionen, är byggd på 118 små öar som skiljs åt av kanaler och är sammanbundna med över 400 broar i den grunda venetianska lagunen vid mynningen av floderna Po och Piave. Staden är känd för sin makalösa arkitektoniska skönhet, sina många unika konstverk och sin rika historia vilket har gjort att Venedig med tillhörande lagun har utsetts till världsarv av UNESCO.

Dolomiterna

Om du tycker om vackra naturupplevelser så är Trentino-Alto-Adige/Sydtyrol ett idealiskt resmål för dig! För det finns inte många ställen i Europa där du kan uppleva så vackra bergslandskap som de du kan uppleva i bergskedjan Dolomiterna, som dessutom utsågs till världsarv av UNESCO 2009 och som utgör en del av Veneto-regionen.

Bergen består till största del av korallrev som har höjt sig ur havet och som ursprungligen bildades i Tethyshavet under Trias-perioden och som kallas för dolomit (därav namnet på bergskedjan). Den högsta punkten i bergskedjan är Marmolada på 2982 meter, efterföljt av Antelao på 2981 meter och Tofano di mezzo på 2941 meter. Totalt finns det 22 berg i bergskedjan som är över 2 000 meter höga och hela 9 stora naturparker av vilka Dolomiti Bellunesi National Park är den största med en yta på 315.11 km2.

Gardasjön

En resa till Veneto är även en möjlighet att få uppleva Italiens största sjö, Gardasjön.

Sjön som ligger vid foten av Dolomiterna mellan provinserna Verona (sydöst), Brescia (sydväst) och Trentino (norr), har en ytareal på hela 369 kvadratkilometer, en längd av 51,6 kilometer och en bredd på 16,7 kilometer; i den norra delen, som ligger i Trentino-Alto-Adige/Sydtyrol är sjön emellertid smalare på grund av bergen.

Sjön bjuder inte enbart på en del av Italiens vackraste sjölandskap utan även små charmiga städer längs sina stränder så som Sirmione, Malcesine och Garda samt ett milt klimat som är känt för att ha hälsosam inverkan på människokroppen.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Resmål i Veneto

Populära hotell i Veneto

Italien, Veneto, Bardolino
9,0
Fantastiskt
425 omdömen
  • Närmaste flygplats: 35 km
  • Närmaste strand: ca. 20 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Veneto, Lido di Jesolo
9,2
Fantastiskt
486 omdömen
  • Närmaste flygplats: 35 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Veneto, Preganziol
8,5
Mycket bra
482 omdömen
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Avstånd till centrum: ca. 8 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Veneto?

8,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 102 recensioner