Resor till Venedig

Det är faktiskt inte länge sedan jag var i Venedig för första gången och helt ärligt kan jag inte förstå varför jag inte tidigare fått upp ögonen för denna sagolika pärla? Staden tog mig med storm och jag blev upp över öronen förälskad i den.

Det är absolut inte sista gången jag besökt denna betagande gamla stad, rik på historia och magnifika byggnader - och dessutom råder det en helt speciell atmosfär skapad av både de berömda kanalerna och avsaknaden av bilar och cyklar. Välkommen till Venedig med Solfaktor, vi är specialister på resor till Venedig - "Adriatiska havets drottning" - där du bor på charmiga hotell under din semester.

När jag anlände till mitt hotell i Venedig, som låg i ett bra område mindre än 10 minuters promenad från bussterminalen, blev mitt bagage uppburet till rummet och sedan var det bara att bege sig ut och börja upptäcka Venedig. Så iväg - genom en smal gränd, ner till en kanal, över en bro, kryssa genom pittoreska gator och vackra torg och över en, två, tre, fyra, fem ...... 27, 28, 29, 30 broar med utsikt över vackra gamla hus som står med "fötterna" i vattnet. Hur de klarat sig i så många år övergår mitt förstånd.

Jag beundrar gondoljärerna som elegant manövrerar de långa, smala gondolerna i de mycket trånga kanalerna. Och på de lite bredare kanalerna är det lika hektiskt som på en vanlig gata i stan, den enda skillnaden är att här har lastbilar, taxi och bussar ersatts med vattenfarkoster av olika slag.

Låt romantiken flöda

Venedig är nog världens mest romantiska stad. Här kan man glida fram i gondol på trånga kanaler och njuta av stadens fantastiska arkitektur. Staden är byggd på 117 öar, och har över 40 km kanaler. Canal Grande är den största och den mest kända kanalen som går rakt igenom centrala Venedig, över denna kanal går den välkända Rialtobron. På Piazza San Marco (Markusplatsen) som hör till stadens största turistattraktioner finns det många restauranger, caféer och torget måste bara upplevas. För att ta sig hit tar man vattentaxi eller gondol, precis som man gör till de flesta andra stora sevärdheterna i staden.

De fantastiska byggnaderna, museerna och inte minst kanalerna gör Venedig till en stad som verkligen är värd att besöka. Det som gör Venedig så speciellt är att staden är fri från biltrafik och man förflyttar sig därför med vattentaxi eller gondol på kanalerna mellan stadens många sevärdheter.

En billig semester i Venedig med Solfaktor

Att besöka Venedig är något alla bör göra minst en gång i livet och även om antalet turister är stort så kan du absolut hitta din alldeles egna lilla ficka av lugn och ro. Boka en semester i Venedig med Solfaktor - experten på resor till Italien sedan 1999.

Venedig är en stad som du knappast kan undgå att gå vilse i och det gäller naturligtvis också för mig. Jag var dock inte på väg mot något speciellt mål, så det handlade egentligen bara om att jag tappat riktningen och känslan av var jag befann mig (jag har annars ett riktigt bra lokalsinne...). Jag gick och gick och hamnade efter ett tag vid lagunen som känns som ett hav - jag trodde jag skulle hitta en bro över kanalen som jag gått längs, men tji fick jag! Det är egentligen precis vad en semester i Venedig handlar om: Gå och gå och njut av omgivningarna och inse att du kommer gå fel - gång på gång.

När det är dags att gå tillbaka kommer jag efter några varv till vänster och åt höger fram till en härlig plats med många vattenhål att släcka törsten i. Nu är det hög tid att bekanta sig med den lokala specialiteten spritz som många talat så väl om. Denna gudadryck består till största delen av Campari, vitt vin och kolsyrat mineralvatten - garnerad med en skiva apelsin och en stor grön oliv. Den smakar perfekt en solig dag som denna och då jag haft tur med vädret på min Venedigtripp lär det inte vara sista gången jag beställer en sådan.

>> Hitta erbjudanden på sista-minuten och restresor till Venedig här

Semester i en storstad utan bilar och cyklar - hurra för vaporetter!

Det är speciellt att ta sig runt i en storstad helt utan bilar och cyklar. Du behöver inte springa livet av dig när du korsar vägen, inte bli tutad på av bilister och heller inte få glåpord av cyklister som har bråttom. Och andra sidan ska du vara beredd på trängsel och många fotgängare - de flesta turister. Under riktigt hektiska dagar är det nästan 2 1/2 gånger fler turister än ortsbor i staden, Inte alltid till venetsianernas belåtenhet.

Innan min resa läste jag på lite om Venedig och fick även råd av kollegor, Jag köpte därför min biljett från flygplatsen till Venedig t/r med buss, inklusive 3-dagars vaporetto (vattenbussar). Det finns en disk precis vid bagagebandet så du kan utnyttja väntetiden för bagaget optimalt.

Jag njuter av turen med vaporetto (nr 1) med rutt på Canal Grande. Under turen som tar cirka 45 minuter beundrar jag några av stadens vackra palats och kyrkor och naturligtvis den berömda Rialtobron. Det är kanske inte den mest optimala sightseeingturen men den ger bra överblick över staden. Det är många stopp längs vägen så det är lätt att hoppa av om man vill stanna och studera något närmare.

Massor av spännande upplevelser

Min semester i Venedig är bara en minisemester på 2,5 dagar lång. Så jag får välja vad jag ska se. Jag bestämmer mig för att komma Venedig nära och bara  runt på gator och torg och låta alla intryck sjunka in. Kyrkor, palats och museer får vänta tills nästa gång - jag är helt övertygad om att de finns kvar även då.

För förstagångsbesökaren som jag själv, står alla de stora attraktionerna på "att göra listan". Så jag tar vaporetton till den imponerande Markusplatsen med sin berömda kyrka, det vackra Dogepalatset och den beryktade Suckarnas bro. Jag traskar vidare och fönstershoppar i märkesbutiker från världens alla hörn innan jag når fram till en av Venedigs mest berömda landmärken - Rialtobron. Den härstammar från slutet 1500-talet och var många år den enda bron över Canal Grande.

Jag tränger mig genom folkmassan hela vägen fram till räcket för att få en glimt av det hektiska livet på den stora kanalen. Jag är på den sida av bron där den berömda marknaden håller till - en marknad som inte i första hand vänder sig till turister, utan till lokalbefolkningen. Men jag älskar marknader - jag går runt och tittar.

Traghetto eller vaporetto

När jag precis passerat Canal Grande får jag syn på en skylt med texten "Traghetto" - jag ställer mig snabbt i till detta transportmedel. Det är en enkel gondol som korsar Canal Grande. Turen tar 4-5 minuter och kostar € 2 per turist - venetianarna kommer något billigare undan. Canal Grande är 3,5 km lång och korsas av bara fyra broar. Vill du ta dig över kanalen en bit bort från bron finns två möjligheter. Antingen med hjälp av en traghetto (de finns 7 överfartsplatser) eller med hjälp av vaporetto nr. 1. Den kryssar från strand till strand. Men jag måste absolut prova en tur i en gondol - eftersom jag är för snål för att spendera 80 till € 100, som en "riktig" gondol kostar är traghetton perfekt för mig.

Jag lånar ett berömt citat av Arnold Schwarzenegger alias Terminator - inte för att han har något med Venedig att göra men uttrycket är helt rätt - för jag kommer naturligtvis tillbaka till Venedig.

>> Läs även om billiga resor till Florens
>> Se också våra resor till Pisa här

Hotell i Venedig

Populära hotell i Venedig

Italien, Veneto, Venedig
  • Närmaste flygplats: 27 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Veneto, Venedig
  • Närmaste flygplats: 26 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Veneto, Venedig
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Så bokar du en billig semester i Venedig med Solfaktor

Använd dig av sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland våra hotell i Venedig. Kombinera ditt valda hotell med en billig flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Komplettera eventuellt din bokning med en hyrbil och få det hela satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti. Enkelt och flexibelt - så fungerar en semester i Venedig med Solfaktor.

Praktisk information för en semester i Venedig

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Venedig bland annat gällande stadens geografi, befolkning, historia och klimat. Informationen är enbart tänkt som inspiration inför din semester i Venedig. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål.

Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Venedig är huvudstad i regionen Veneto i den nordöstra delen av Italien. Staden ligger utspridd över 117 öar som skiljs åt av kanaler och förbinds via broar i en skyddad lagun vid mynningen av de två floderna Po och Piave.
 
Staden som har omkring 265 000 invånare på en yta av 640 km2 är indelad i sex stadsdelar av vilka den ena – den historiska stadskärnan – är indelad i så kallade sestieri. Varje sestieri administrerades tidigare av en prokurator och hans personal men idag har de inga egna maktbefogenheter utan utgör i huvudsak en statistisk och historisk enhet. Sestrierierna är i sin tur indelade i socknar av vilka det idag enbart återstår 38 av de ursprungliga 70 som fanns 1033.
 
Som en kuriosa kan nämnas att varje sestieri har sitt helt egna sätt att fördela husnummer på sina fastigheter vilket som regel är helt obegripligt för en utomstående då ett husnummer kan gälla från ett hörn av stadsdelen till ett annat – och ibland är det istället flera tusen nummer. En annan intressant detalj är att de sex utskotten längst ut på stäven på gondolerna som transporterar runt turister på kanaler även symboliserar stadens sestrieri.
 
Förutom de historiska sestierierna är kommunen Venedig uppdelad i sex administrativa distrikt så kallade municipalità. Varje administrativ enhet styrs av ett råd ”consiglio” och en förman. Dessa administrativa stadsdelar har – i motsats till de så kallade sestieri – befogenhet att ge borgmästaren råd i form av icke bindande uttalanden på ett stort antal områden som miljö, byggnation, folkhälsa, lokala marknader och andra funktioner som de blir tilldelade av stadsrådet.

>> Läs även om bra resmål till påsken här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här