Resor till Albanien

Inklämt mellan Kroatien och Grekland ligger Albanien. Vattnet och ständerna är desamma, men priserna är väsentligt lägre. Kanske blir den albanska kusten en ny semesterfavorit?

Fram till 1991 var Albanien ett av världens mest stängda länder. Men trots storleken bor det 2,8 miljoner invånare här. Landet är fortfarande lite av en «ny» turistdestination och inte lika präglat av massturism som länderna runt omkring, och det har sin charm. Turismindustrin har dock mognat något på senare år med ett bra utbud av bra hotell. Med sitt geografiska läge kan landet konkurrera med Grekland om det bästa strandlivet. En skillnad är dock priserna – i Albanien får du mer för pengarna. Tänk också på att skyltningen i Albanien inte är den bästa, men en taxiresa är billig.

Området runt Saranda har turkost vatten och långa kritvita stränder, 300 soldagar om året och kallas för den albanska rivieran och ligger på sydkusten. Hotellen och restaurangerna ligger på rad. Bara några kilometer ut mot havet ligger grekiska Korfu. När du tröttnat på sol och bad finns det mycket du kan se och göra. Gå upp till slottet Kalaja e Lëurësi, utsikten är värd besväret och uppe på toppen finns en restaurang. En annan utflykt som är värd att planera in är att se ruinerna av «de 40 helgonens kloster». En attraktion som är ett måste är Butrint. De gamla staden finns med på UNESCOs världsarvslista. Här finns spår efter många kultur, från hela 3500 år tillbaka i tiden.

Durres är Albaniens största hamnstad och ligger i mitten av landet och har Albaniens längsta och långgrunda strand. Tirana är huvudstad i Albanien och landets största stad. Staden ligger vid foten av Kruja Dajti-bergen och det är ca 40 km till kusten vid Adriatiska havet och det går järnväg till hamnstaden Durres.

Ska man till Sarandaområdet är det vanligast att flyga till Korfu flygplats dit det går direktflyg under högsäsongen. Ska man till Durreskusten är det vanligast att flyga till Tirana.

Vem passar detta resmål för?

Ett genuint, vackert och spännande land som passar för dig som vill utforska och prova något nytt. Kanske inte resmålet man åker till med småbarn eller när man reser på solsemester för första gången, men Albanien passar bra för dig med liten semesterbudget. Albanien har en prisnivå du inte hittar i övriga Europa, här kan man unna sig det lilla extra och njuta av livet.

När är det bäst att resa hit?

Behagligt och fint klimat från maj till september, men det går fint att resa hit även i oktober.

Resmål i Albanien

Populära hotell i Albanien

Albanien, Saranda
  • Närmaste flygplats: 277 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Albanien, Durres
  • Närmaste flygplats: 39 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Albanien, Saranda
  • Närmaste flygplats: 276 km
  • Närmaste strand: ca. 500 m
  • Pool