Resor till Durres

Durres är Albaniens näst största stad och ligger vid Adriatiska havets kust bara 33 kilometer väster om huvudstaden Tirana. Ankommer du med båt så kan Durres med sina hotell på rad längs den kilometerlånga, breda sandstranden vid ett första ögonkast se ut som en typisk modern semesterort vid Adriatiska havet. Uppe i den gamla stadskärnan vittnar den romerska amfiteatern, som är en av de största på Balkan, dock om att detta är en av Albaniens äldsta städer.

På sin tid rymde den imponerande amfiteatern upp till 15 000 åskådare så gladiatorstriderna har utan tvekan varit en stor attraktion här. Idag är det den nästan 10 kilometer långa sandstranden som börjar precis söder om hamnen som lockar de flesta besökarna till Durres. Mitt i sommaren då även folk från huvudstaden söker sig till vattnet så sjuder det av liv nere på sanden vid det azurblåa havet. Även om det är många människor så är det aldrig svårt att hitta sin egen plats på den fina stranden som sträcker sig omkring 10 kilometer söderut till det lilla kustsamhället Qerret.

Stranden är barnvänlig och långgrund. Det finns många ställen som hyr ut liggstolar och parasoller men även gott om plats för att bara breda ut sin egen badhandduk på sanden. Skulle ni känna för någon förfriskning så är det sällan långt till närmsta strandbar eller café. Ofta behöver du inte ens lämna din liggstol utan kan bara vinka till dig en av servitörerna som servar strandgästerna.

Läcker mat och ett pulserande nattliv

Efter solnedgången vaknar den breda strandpromenaden till liv på allvar med både turister och lokalbefolkning som går en kvällspromenad för att njuta av solnedgången, utforska de många bodarna eller leta efter ett bra ställe att äta på. Det finns både caféer och restauranger i långa rader dels nere på promenaden och dels uppe i staden. De låga priserna som du fortfarande kan glädja dig åt på en resa till Durres ger dig extra möjligheter att njuta av restauranglivet under semestern. Det albanska köket som är tydligt influerat av grannländerna Italien och Grekland erbjuder många läckerheter. Från sena kvällen och ut på småtimmarna är det även massor av liv på diskoteken och de trendiga klubbarna.

Många utflyktsmål

Går resan till Durres på sommaren så är den långa stranden närmast oemotståndlig. Det finns emellertid även mycket annat att använda semestern till här. Utöver strandlivet och de vattensportsaktiviteter det erbjuder så finns det även rikliga möjligheter att krydda resan med spännande sightseeing och utflykter.

Det är självklart ett måste att besöka den romerska amfiteatern som stammar från 100-tallet. Det är faktiskt förvånansvärt lite man har gjort för att presentera denna sevärdhet men det är ändå en speciell upplevelse att stå på en plats där stadens historia så tydligt kommer till uttryck. Är du intresserad av att lära dig mer om områdets historia så är det närliggande arkeologiska museet också värt ett besök. Lägg även märke till det venetianska tornet och resterna av den bysantinska muren på dina promenader runt omkring i staden.

Det är även lätt att kombinera en badsemester i Durres med sightseeing i Tirana. Det går regelbundet bussar in till huvudstaden där det finns färgglada basarer och gamla sovjetmonument. På dagsturer längre in i landet kan du uppleva det mer traditionella landsortslivet, stämningsfulla kloster och en orörd natur.

Resor till Albanien

Läs mer om Albanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Albanien här

Hotell i Durres

Populära hotell i Durres

Albanien, Durres
8,4
Mycket bra
217 omdömen
  • Närmaste flygplats: 37 km
  • Närmaste strand: ca. 20 m
  • Internet/Wi-Fi
Albanien, Durres
9,5
Fantastiskt
51 omdömen
  • Närmaste flygplats: 26 km
  • Närmaste strand: ca. 8.5 km
  • Internet/Wi-Fi
Albanien, Durres
9,3
Fantastiskt
383 omdömen
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Närmaste strand: ca. 20 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Durres?

7,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner