Resor till Saranda

Saranda ligger ut mot det Joniska havet i södra Albanien. Från stadens strand kan du blicka ut över det azurblåa havet och se bergen på Korfu som med den snabba färjan bara ligger en kort båttur bort. I jämförelse med den grekiska ön så är Albanien än så länge en ganska okänd destination för de flesta semesterfirare. Just den lilla kuststaden Saranda är emellertid ett bra exempel på att Albanien också är perfekt för en avkopplande badsemester - och till en rimlig peng dessutom.

En strandpromenad sträcker sig längs vattnet i Saranda och den utgör stadens livsnerv på sommaren. Här kan du starta dagen med en löptur eller avsluta den med att njuta av solnedgången över havet. Längs strandpromenaden breder ett pärlband av små stränder ut sig och här finns gott om restauranger och barer. Stränderna består av fint grus och småsten så ett par badskor kan vara en fördel när du vill ut i det klara vattnet som inbjuder till snorkling.

Strandliv och sightseeing

Slår du dig ner på någon av stadens stränder har du bara några få steg upp till caféer och butiker. Kan du leva med lite färre faciliteter så hittar du ännu vackrare stränder i idylliska omgivningar en kort biltur söderut vid staden Ksamili i Butrint Nationalpark. Parken är uppkallad efter den gamla staden Butrint som står med på UNESCO: s världsarvslista. De arkeologiska utgrävningarna av den gamla staden är en populär attraktion och därmed ett upplagt utflyktsmål när du reser till Saranda. Gör gärna även en utflykt längre in och upp i inlandet till Gjirokastra vars charmerande historiska stadsdel även den står med på UNESCO: s prestigefyllda lista som ett sällsynt exempel på en välbevarad osmansk stad.

Saranda har också en lång historia som anses sträcka sig mer än tusen år tillbaka i tiden. Stadens hamn från vilken det idag går färja till Korfu har under perioder spelat en viktig roll i regionen. Under antiken hade grekerna en bosättning här som de kallade Onchesmus. Senare blev bosättningen en del av det Osmanska riket och därefter växelvis besatt av Italien och Grekland ända fram till Andra världskriget då staden åter kom i albanska händer. Det bor fortfarande en grekisk minoritet i staden som idag har omkring 20 000 invånare.

Semester med god mat

Historien med skiftande kulturellt inflytande kan du idag se tydliga spår av i det albanska köket. Du kan verkligen se fram mot de kulinariska upplevelserna när du reser till Saranda. Det finns av naturliga skäl fantastiska möjligheter att äta läckra rätter med fisk och skaldjur. För övrigt kommer du i utbudet av maträtter tydligt se att man tagit till sig de bästa mattraditionerna från grannländerna Grekland och Italien. Nivån på maten är genomgående hög - dessutom till förnuftiga priser.

Resor till Albanien

Läs mer om Albanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Albanien här

Hotell i Saranda

Populära hotell i Saranda

Albanien, Saranda
8,7
Mycket bra
104 omdömen
  • Närmaste flygplats: 276 km
  • Närmaste strand: ca. 65 m
  • Internet/Wi-Fi
Albanien, Saranda
9,4
Fantastiskt
53 omdömen
  • Närmaste flygplats: 259 km
  • Närmaste strand: ca. 1.3 km
  • Parkering / Garage
Albanien, Saranda
8,4
Mycket bra
297 omdömen
  • Närmaste flygplats: 258 km
  • Närmaste strand: ca. 1.4 km
  • Internet/Wi-Fi