Resor till Tirana

Albanien är ett backigt och bergigt land. Den färgglada huvudstaden Tirana breder dock ut sig över en platt slätt, men tittar du ned längs de långa boulevarderna ser du bergen resa sig högt i utkanten av stan. 

Många som reser till Tirana fortsätter vidare upp mot de albanska bergen eller ut till kustens stränder. Men du ska inte missa att stanna en tid i Tirana. Det stämmer att den albanske huvudstaden inte var ett särskilt attraktivt resmål efter det kommunistiska styrets fall år 1991 - efter årtionden bakom Järnridån framstod staden som grå och otröstlig. Mycket har dock förändrats sedan dess. Reseguiden The Lonely Planet beskriver stadskärnan som "oigenkännlig" efter den förvandling som Tirana har genomgått de senaste årtiondena.

Idag kan du åka på en billig semester till Tirana och uppleva en av Europas mest färgglada huvudstäder, bokstavligen talat, med massor att bjuda på för den nyfikna resenären. Staden är inte bara landets viktigaste ekonomiska och politiska centrum, utan har också ett spirande och allsidigt kulturliv. Stadsdelen Blloku, där de kommunistiska ledarna tidigare bodde under skygg, har idag en ungdomlig puls med flera caféer och liv i stora parker.

Shopping och restaurangliv

Prisnivån är låg i Tirana i jämförelse med flera andra mer väletablerade resmål runt Medelhavet. Du har därför en perfekt möjlighet att fördjupa dig i den albanske huvudstadens restaurang- och shoppingutbud utan att riskera att spränga semesterbudgeten. 

Historiskt har det funnits flera förbindelser mellan Albanien och Italien. När du på resan till Tirana beger dig ut i restauranglivet, kommer du tydligt märka av det italienska inflytandet. De flesta städer erbjuder till exempel pizza och pasta. Om du önskar, kan du också hitta platser med mer traditionella albanska rätter på menyn. Det finns dessutom flera små bodar och butiker längs vägarna i staden, där du kan hittar billig street food, som till exempel sufllaqe, dönerkebab och gjiro, till mycket låga priser. Prova också den lokala specialiteten byrek (en paj som består av kött, spenat och ost). 

När det gäller restauranger och butiker, kan de flesta önskemål uppfyllas i Blloku-stadsdelen. Det finns dock också ett fint utbud på andra platser i centrum. Det gäller till exempel den moderniserade basaren vid torget Avni Rustemi. Här säljer man färska grönsaker, frukt, fisk, skaldjur och kött. Därutöver hittar du också både konsthantverk och andra lokala produkter, om du vill köpa med dig en souvenir hem. Även om du inte planerar att köpa något, är det en fin plats att strosa runt på. På helgerna äger också ofta olika aktiviteter rum, med till exempel levande musik och teater för barn. Vid marknaden finns flera olika restauranger där du kan slå dig ner och betrakta folklivet.

Sevärdheter

Tirana har en lång och fascinerande historia som du kan uppleva än idag i form av olika monument samt den smältdegel av kulturer och element som satt sin prägel på platsen. Det är en stad som överraskar med sitt mångfald och sina kontraster, där grå reliker från den gamla regimen idag fått ge plats åt färgglada byggnader. 

Även om staden har förskönats under de senare åren, med färgglad arkitektur och livliga boulevarder, får man med handen på hjärtat säga, att Tirana ännu inte kan räknas bland Europas vackraste huvudstäder. Det är dock en av de mest dynamiska huvudstäderna idag, där nya höghus har byggts i en rasande fart.

Stadsmitten i Tirana är inte större än att du kan utforska de mest kända sevärdheterna till fots. Mittpunkten är torget Skanderbeg med statyn av nationalhjälten Skanderbeg (Gjergj Kastrioti). Här hittar du också Etehem Bey-moskén (befolkningen i Albanien är övervägande muslimsk) och kulturpalatset med opera, teater och bibliotek. Inte långt därifrån ligger dessutom nationalmuseet och konstmuseet, som också är värt ett besök. Stadens kanske mest anmärkningsvärda byggnad, den pyramidformade betongbyggnaden som år 1987 restes för att ära den kommunistiska diktatorn Enver Joxha, ligger också nära intill. Även om byggnaden är avspärrad och idag ganska förfallen, är den en fascinerande symbol för staden.

På sommarkvällarna är det nästan alltid liv och rörelse på Skanderbegtorget. Platsen används ofta som scen för konserter, marknader och liknande arrangemang som samlar stadens invånare. Vill du se torget lite från ovan, kan du för en mindre summa ta dig upp i klocktornet, Kulla e Sahatit. Därifrån kan du se alla färgglada byggnader runt torget, och har dessutom utsikt till bergen runt stan. 

Det kan också rekommenderas att titta in på Nationalmuseet, som med sina färgglada väggar i sovjetpropaganda-stil är svår att missa. Är du intresserad av historia kan du spendera flera timmar på att studera utställningarna. Det nationella konstmuseet är också värt ett besök. Det är inte så stort men har en fin samling albansk konst. 

Utflykter

Ett populärt utflyktsmål nära Tirana, är linbanan som går nästan hela vägen upp till toppen av Dajti-berget (1611 möh), varifrån du kan betrakta den vackra panoramautsikten och staden. Det ligger en restaurang vid linbanans övre station. 

Det går också utmärkt att använda Tirana som utgångspunkt för längre dagsutflykter. Vill du gärna uppleva äkta medeltida stämning, hittar du till exempel det i ett överflöd i Berat, som finns med på UNESCOs världsarvslista. Den ligger cirka 98 kilometer söderut och det avgår en buss från centrum, som tar några timar.

Äkta medeltida stämning hittar du också i Kruja, som ligger närmare Tirana (ca 30 km). Staden är känd för att vara den plats där den albanske hjälten Gjergj Kastrioti Skanderbeg kämpade mot osmanerna på 1400-talet. Huvudattraktionen är den imponerande borgen. 

Resor till Albanien

Läs mer om Albanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Albanien här

Hotell i Tirana

Populära hotell i Tirana

Albanien, Tirana
9,6
Fantastiskt
763 omdömen
  • Närmaste flygplats: 22 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Albanien, Tirana
8,2
Mycket bra
379 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Albanien, Tirana
9,3
Fantastiskt
590 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi