Resor till Montenegro

Montenegro är beläget på Balkanhalvön vid Adriatiska havet. I norr gränsar landet till Kroatien och i söder till Albanien. Precis som flera andra länder i regionen har Montenegro fått ett ordentligt uppsving som semesterresmål under sommarhalvåret och här finns flera gamla städer och mysiga badorter att besöka.

Det nuvarande landet Montenegro är ett av Europas yngsta. Det var år 2006 som Montenegro efter en folkomröstning utropade sig självständigt efter att under flera år varit del i unionen Serbien-Montenegro och innan dess del av Jugoslavien. Det område som idag är Montenegro har dock varit bebott sedan bronsåldern och sedan 1000-talet, när slaverna kom hit, har det fungerat som ett någorlunda sammanhängande område i olika former. Här finns en mycket rik historia som lämnat många spår.

Huvudstaden heter Podgorica och är tillika landets största stad och ligger i inlandet. Staden är förhållande liten med drygt 150.000 invånare men en bra utgångspunkt för att upptäcka landet. Det är enkelt att ta sig med bil eller buss ner till kusten, eller upp till bergen i norr där det finns skidanläggningar för de som önskar skidåkning under vinterhalvåret.

För många är Montenegro idag kanske mest en sommardestination och då är det till kusten man åker. De mest kända semesterorterna är Budva, Tivat, Kotor och Herceg Novi.

Budva är en mysig småstad vid Adriatiska havet med många fina stränder och anor som sträcker sig 2500 år tillbaka i tiden. Herceg Novi är en vacker kuststad alldeles vid inloppet till Kotorbukten. Och Kotor, som till skillnad från övriga städer dock inte ligger vid kusten, är en välbevarad medeltidsstad som finns med på Unescos världsarvslista.

De flesta av städerna erbjuder en gammal vacker stadskärna med hus och smala gränder som byggdes på medeltiden.

För den som vill lyxa till det ordentligt kan man boka en natt på det femstjärniga hotellet på Sveti Stefan, en liten ö med en smal bro som förbinder ön med fastlandet, ca 6 km från Budva. Sveti Stefan blev världsberömd år 2006 då James Bond-filmen Casino Royale till stor del spelades in här.

Vem passar detta resmål för?

Till Montenegro åker de flesta för sol, bad och avkoppling vid kusten under sommarhalvåret. Här finns fina stränder men också många möjligheter till utflykter för att upptäcka landets rika historia. Landet är mindre turistiskt än närliggande Kroatien men det innebär samtidigt att turismindustrin inte är lika utvecklad. Podgorica kan besökas som weekendresmål och i norr finns under vinterhalvåret skidanläggningar.

När är det bäst att åka hit?

För sol och bad vid kusten är det framförallt perioden maj-september som gäller men självklart kan landet besökas under hela året. Vintrarna är relativt milda och våren kommer tidigare än till Sverige men för badväder får man vänta framåt maj. Temperatur och klimat skiljer sig också en hel del mellan olika delar av landet.

Litet land - stora upplevelser

Montenegro är ett litet land (cirka en tredjedel av Danmark), men bjuder på Adriatiska havskustens längsta strand, och en värld av sevärdheter och upplevelser. Här kan du t.ex. uppleva Europas djupaste klyfta, Balkans största sjö, och en av Europas sista kvarvarande urskogar. Därtill kommer spännande kulturhistoriska sevärdheter i välbevarade medeltida städer, med katedraler och kloster.

Namnet Montenegro, som betyder "det svarta berget", är väldigt passande, då landet - bortsätt från området vid Scutarisjön och kustområdet - är präglat av höga berg. Bergen, som ofta är täckta av mörkgrön skog, har en genomsnittshöjd på över 2000 meter, och skapar ett landskap som bjuder in till en aktiv semester. Här väntar till exempel hundratals kilometer av vandringsleder, klyftor till canyoning, och floder som bjuder in till rafting.

Det är dock framförallt den knappt 300 kilometer långa kustlinjen mellan Kroatien i väst och Albanien i öst, som lockar semesterresenärer till Montenegro. Med allt från små, dolda vikar, till kilometerlånga stränder, har Montenegro allt det som krävs för en perfekt, solig badsemester. De spektakulära omgivningarna, där du nere vid det kristallklara, turkosa havet, alltid har utsikt till de mäktiga bergen inne i landet, är bara pricken över i.

Även om Montenegro inte är lika populärt som grannlandet Kroatien, innebär detta inte, att har inte finns faciliteter och annat som vänder sig till turister. I en av de mest populära badorterna, Budva, hittar du inte bara fina sträner och en charmig gammal stadsdel, utan också många aktivitetsmöjligheter med vattensport, utflyktsbåtar, shopping, livekonserter, samt en värld av restauranger, livliga nattklubbar och ett brett urval av hotell.

Läcker medelhavsmat

I Montenegro har du rika möjligheter för att uppleva oförstörd natur och kultur. Se bland annat fram emot att upptäcka det lokala köket, som har inspirerats både från Kroatien och Italien. Oacsett om du besöker en restaurang i en liten landsort, eller i en av de mer turistiga kuststäderna, kan du förvänta dig att rätterna på menyn är lagade med färska, lokalproducerade råvaror. I den norra, bergiga delen av landet, är det framförallt rätter baserade på lamm som är populära. Läget vid Medelhavet betyder naturligtvis också, att urvalet av fiskrätter är bra vid kusterna. Det finns också pizzerior och andra fastfood-platser i de större städerna.

Ett av Europas nyaste lander

Även om landets kartlagda historia sträcker sig långt tillbaka, tilhör Montenegro formellt Europas yngsta länder. Montenegro blev först självständigt år 2006, efter att ha varit en del av f.d. Jugoslavien sedan andra världskriget, och därefter ingått en union med Serbien efter inbördeskrigen på 1990-talet. Serbier och montenegrare delar mycket av samma historia, och det var inte många år sedan man hade svårt att hitta någon bland den äldre generationen, som uppfattade sig som något annat än serb. Det var också med minsta möjliga marginal som befolkningen röstade för självständighet år 2006, och såhär drygt ett årtionde senare, är den nationella identiteten fortfarande inte helt befäst. En undersökning år 2011 visade att endast knappa 45% av befolkningen uppfattar sig som etniskt montenegrare, medan knappt 29% ser sig själv som serber.

Montenegro har endast runt 640.000 invånare, varav en tor del bor i och omkring landets huvudstad, Podgorica. Oavsett vart du reser i landet, ute längs kusten eller i det bergiga inlandet, kommer du att märka att de lokala invånarna generellt är mycket tillmötesgående och glada att ta emot gäster.

Resmål i Montenegro

Populära hotell i Montenegro

Montenegro, Petrovac
8,8
Mycket bra
181 omdömen
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Montenegro, Budva
9,4
Fantastiskt
342 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Montenegro, Budva
8,4
Mycket bra
161 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Närmaste strand: ca. 500 m
  • Internet/Wi-Fi