Resor till Bari

På sitt läge på en bördig kustslätt, med utsikt över det Adriatiska havet, ligger Bari – huvudstad i regionen Apulien och en viktig turist- och handelshamn. Bakom staden breder landskapet ut sig på Murge-platån, på en plats där tiden verkar ha stått stilla sedan lång tid tillbaka. Panoramautsikter utan gränser visar ett territorium med stenar, träd och raviner, som bryter blicken ut mot oändligheten.

Däremellan ligger stora områden, som människan genom tiderna har lärt sig att anpassa sig till, och där det nu växer olivträd och mandelträd och dessutom produceras vin. Vingårdarna är ofta omgivna av murar eller skyddsrum, då de genom historian har tvingats skydda sig mot angrepp från fiender. Bari är verkligen en stad som måste upplevas.

Vad ska du se och göra på din resa till Bari?

Apulien som region är full av slott, borgar och katedraler som du kan spendera lång tid på att utforska på din semester. Och Bari är inget undantag - här kan du upptäcka spår sedan tidiga antiken. Bari är mer eller mindre uppdelad i två delar; den gamla stadskärnan, omringad av en mur och full av smala stråk och gränder där du verkligen kan känna av den gamla atmosfären; samt en modernare del som faktiskt började byggas redan på 800-talet, men som har förändrats och moderniserats med tiden.

Missa inte att besöka den stora borgen, Il Castello, byggd på order av Federico II av Svevia (Fredrik Hohenstaufen), som har en stor, öppen innergård där man idag håller i event och manifestationer. Ett vackert exempel på arkitekturen från Apulien, är den stora kyrkan, La Basilica di San Nicola, med två torn och en vacker upplyst fasad. I den modernare delen hittar du istället stora shoppingstråk, som Corso Cavour, samt den kända teatern Teatro Petruzzelli – ett tempel för lyrik i Bari.

En dagsutflykt du inte får missa när du befinner dig i Bari, är att besöka Alberobello, cirka en timmes bilfärd bort. Med sina vita, unika utformade stenhus med halmtak, finns Alberobello med på UNESCOs världsarvslista – och det finns ingen annan liknande plats i Italien (kanske inte heller i världen). Väl värt ett besök, och på vägen tillbaka till Bari kan du köra kustvägen förbi vackra gamla badorter som t.ex. Monopoli och Polignano a Mare

Mat och dryck i Bari

Apuliens kök är berömt för sitt högt respekterade fiskearv, sin länk till produkter odlade i jorden, och dess fantastiska traditioner som än idag hålls vid liv.

När det kommer till pastarätter, är formen orecchiette (öronformad pasta) den som främst används i Apulien. Denna pasta har rätt form och konsistens för att bäst ackompanjera kryddorna, såserna och smakerna från regionen. Andra typiska maträtter från regionen, är pizza, focaccia, taralli, olivolja och massor av grönsaker.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Bari

Populära hotell i Bari

Italien, Apulien, Bari
8,6
Mycket bra
3390 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Apulien, Bari
8,6
Mycket bra
1699 omdömen
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Närmaste strand: ca. 2.5 km
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Apulien, Bari
8,6
Mycket bra
1114 omdömen
  • Närmaste flygplats: 39 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Internet/Wi-Fi