Resor till Split

Split ligger på den kroatiska sydkusten, vackert belägen vid Adriatiska havet. Split bjuder på en rik historia och här finns mycket att upptäcka, men Split är också en utmärkt startpunkt för att upptäcka de vackra kuststräckorna både norr och söder om staden samt den vackra skärgården.

Split är Kroatiens andra största stad efter huvudstaden Zagreb och har en historia som sträcker sig 2000 år tillbaka i tiden. Många förknippar grundandet av dagens Split med byggandet av Diocletianus palats på 200-talet, men det har bott människor i området betydligt längre än så.

Idag är Split en mysig hamnstad och en mycket populär turistdestination, speciellt under sommarhalvåret. Palatset är ett givet besöksmål för turister och egentligen är det inte ett palats, såsom många skulle tänka på ett palats idag, utan snarare vad som närmast kan beskrivas som en liten stadsdel i centrala Split med vackra romerska byggnader, torg, gränder, butiker, barer och restauranger. Här bor dessutom lite drygt 3000 personer. Totalt upptar området 30.000 kvadratmeter och här kan man gärna spendera lite tid med att utforska de mysiga gränderna.

Hamnpromenaden är också ett givet besöksmål, både under dagen och kvällen. Splits hamn är startpunkten för att besöka några av de populära öarna i skärgården utanför Split som Brac, Hvar och Korcula. Brac har en av regionens mest berömda stränder, Hvar har kommit att bli en jetset-ö med hippa restauranger och ett intensivt nattliv medan Korcula är ett minst lika vackert men ett något lugnare alternativ. Utanför Split på fastlandet finns även den vackra Makarska rivieran med många populära badorter.

Split och badorterna i närheten går att boka som charterresa/paketresa men det kan också vara värt att överväga att boka enbart en flygbiljett och sedan fixa hotell och övriga transporter separat, speciellt om man planerar en öluff i skärgården. Hyrbil kan också vara en bra ide om man planerar att göra utflykter på fastlandet.

Vem passar detta resmål för?

Den kroatiska kusten är ett populärt resmål för de som söker sol, bad och avkoppling i en avslappnad miljö med vackra omgivningar och området har under senaste åren blivit väldigt trendigt, inte minst tack vare den vackra naturen och ett intensivt uteliv. Men här finns även en rik historia och kultur att upptäcka och det finns bra möjligheter till utflykter.

När är det bäst att åka hit?

För sol och bad är det framförallt perioden maj-september som gäller och det är även under denna period det går charterresor med direktflyg från Skandinavien till Split. Dock är det också under denna period det kommer flest besökare. Övriga tider på året får man ofta organisera sin resa själv med flyg och hotell. Vintrarna är milda och våren kommer tidigare än i Sverige, men badvädret dröjer till maj.

Split, Kroatiens näst största stad och Dalmatiens största, är en av Adriatiska havets vackraste städer, och bjuder dessutom på ett unikt antikt palats från romartiden, fantastiska stränder, en läcker medelhavs-gastronomi samt ett milt klimat - ja, kort sagt, är Split ett resmål som har allt!

Du kan resa till Split från allla stora flygplatser i Sverige och Danmark, och vi erbjuder alltid full valfrihet när det kommer till både avresedatum och reslängd. De flesta gäster besöker Split under sommaren, från april till september, men staden är också ett bra resmål för en storstadssemester på hösten eller tidig vår.

Paketresa eller endast hotell?

Du väljer själv om du vill boka en paketresa eller endast hotell. Du hittar alltid aktuell information om flygavgångar i sökmotorn, där du också kan jämföra priser från alla flygbolag och hotell dagligen, så att du alltid är säker på att du hittar det lägsta priset på din resa. Önskar du inte att boka din semester inline, eller om du t.ex. vill kombinera resan till Split med andra resmål i Kroatien, är du alltid välkommen att kontakta oss. 

Därför ska du åka på semester till Split

Det finns många bra anledningar till varför du ska välja Split som resmål till din kommande semester. Det är inte endast stolthet och patriotism, när de lokala invånarna i Split hävdar, att deras stad är en av världens vackraste - nästan lika många turister håller med dem, och återkommer till staden år efter år, för att njuta av Adriatiska havets kust och den fantastiska miljö och stmosfär som råder här.

Adriatiska havets pärla

Staden är inte bara Dalmatiens ekonomiska, kulturella och politiska centrum, utan också en av Adriatiska havets viktigaste hamnstäder tillsammans med sin systerstad Dubrovnik. Staden kan enkelt kallas för "Adriatiska havets pärla", på grund av dess unika mix av historiska monument, inbjudande stränder och pittoreska kustpromenader, som med sin vackra placering på en halvö sträcker sig ut i det blå havet.

En stad full av historia och sevärdheter

Stadens unika blandning av grekiskt, romerskt, venetianskt, byzantinskt och franskt arv, som ger staden en mångfaldig historia, blev år 1979 utsedd som världsarv av UNESCO på grund av sin gamla stadskärna och dess gamla antika romerska palats, Diocletianova Palaca.

Diocletianova Palaca byggdes av den romerska kejsaren Diocletian på slutet av 200-talet, och omsluter i stor utsträckning den gamla delen av staden med en svimlande area på cirka 30.000 kvadratmeter, vilket gör den till en av de största bevarade byggnaderna i världen. Det relativt välbevarade palatset är inte bara stadens mest besökta sevärdhet, utan också en av de mest värdefulla antika byggnaderna vid Adriatiska havet och i Kroatien som helhet.

Bland stadens andra stora historiska och kulturella sevärdheter finns u katedralen Sankt Duje från 1200-talet med sitt 57 meter höga klocktorn som tillsammans med palatset har blivit ett kännetecken för staden; Jupiter-templet som historiskt sett var ett av tre tempel i staden (de andra två var dedikerade Venus och Cybele); Cindro-palatset som är ett vackert barock-palats från 1600-talet; och Peristyle-torget som ligger framför katedralen och är stadens mest populära torg. 

En annan populär plats i Split, är Prokurativa-torget, som är omgivet av valv på tre av sidorna, och är öppet mot havet på den fjärde sidan. Torget kommer framförallt till liv på sommaren, när staden håller i sina berömda musik- och teaterfestivalen. Att teater spelar en stor roll i staden, kan du se på stadens teater, Kroatiens Nationalteater, som en gång i tiden var den största teatern i södra Europa, och som fortfarande bjuder på en värld av teaterföreställningar, konserter och dansuppvisningar. 

Rikt nattliv och otaliga restauranger

Men Split har mycket mer att bjuda på, än en rik och färgstark historia, sin levande kultur och sin bländande skönhet. Staden är berömt för sitt livliga nattliv och alla bra restauranger och caféer, som bjuder på otaliga exempel på dalmatisk medelhavsmat. Därutöver kan du smaka på goda drikar och fantastiska dalmatiska viner.

Och så är staden, med sin stora och driftiga hamn, en perfekt utgångpunkt för en resa till en av de 69 befolkade adriatiska öarna, som ligger längs kusten, t.ex. ön Hvar som endast ligger en timme från Split.

Välkommen till Split.

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Hotell i Split

Populära hotell i Split

Kroatien, Dalmatien, Split
  • Närmaste flygplats: 25 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1 m
  • Internet/Wi-Fi
Kroatien, Dalmatien, Split
  • Närmaste flygplats: 25 km
  • Internet/Wi-Fi
Kroatien, Dalmatien, Split
  • Närmaste flygplats: 27 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Hotellbar