Resor till Dalmatien

Dalmatiens soliga kust är en av Europas vackraste - och mest dramatiska. Adriatiska havets blågröna vatten flankeras av robusta berg, täta skogar och vita stenstrander samt små öar som ligger utspridda i kustens bukter. I de historiska UNESCO-städerna längs kusten i denna del av Kroatien kan du dessutom hitta många historiska skatter under husens karaktäristiska terracottatak och kyrkornas höga kyrktorn.

Oavsett om du är mest intresserad av historia eller natur, vattensport eller shoppig, eller lugna dagar på stranden, rekommenders du att besöka detta oförstörda resmål i Kroatien - innan alla andra gör det!

Upplev Dalmatien med Solfaktor, vi är specialister på resor till Kroatien, där du bor på noga utvalda hotell och semesterbostäder med högst betyg från sina gäster.

Inspiration och fakta

Vackra stränder, stora naturreservat och gamla romerska ruiner väntar på dig på din resa till Dalmatien. Regionen vimlar med trevliga platser för en sol- och badsemester, såsom Tucepi och Makarsa, men området har också intressanta kulturstäder, där du kan gå på upptäcktsfärd i regionens rika historia och kultur.

Om du vill utöva fysisk aktivitet på resan, kan du åka en tur upp till berget Biokovo, eller besöka den berömda nationalparken Krka.

 • Språk: kroatiska
 • Valuta: Kroatisk Kuna (HRK), men Euro accepteras också i de flesta områdena
 • Lokal tid: Dalmatien har samma tidszon som Sverige
 • Flyg till: Split Airport (SPU)
 • Flygtid från Sverige: Mellan 2-4 timmar beroende på avreseort
 • Bästa tid att resa hit: Mellan april och oktober

Stränder

Den dalmatiska kusten har några av de mest natursköna stränderna i sydöstra Europa. De flesta består av små, vita stenar - idealt om du inte vill ha sand i badbyxorna - och har en vacker och dramatisk utsikt över berg och skogar. Vattnet är generellt lugnt, vilket för stränderna perfekta för en familjesemester med barnen.

Den 4 kilometer långa Tucepi-stranden med sin vackra promenad och alla vattensportaktiviteter kan rekommenderas.

Berulija strand består av tre bukter flankerade av skygga tallträd. Du hittar också några härliga strandcaféer och matbodar här.

Eller varför inte besöka Zivogosce strand, som erbjuder en 6 km lång sträcka med pittoreska bukter och kristallklart hav?

Mat och dryck

Att befinna sig så nära havet har sina föredelar - och den av de främsta är den dalmatiska kustens alla läckra fisk- och skaldjursrätter. Prova bland annat den regionela specialiteten risotto med bläckfisk.

Kroatisk mat har genom historien påverkats starkt av italienska matlagningstradtioner. Förvänta dig därför, att du ofta kan smaka på typiska italienska rätter, såsom pasta, gnocchi och massor av charkuterier och goda ostar. Paski Sir är en av de godaste lokala ostarna.

Du kommer också kunna smaka på goda desserter, t.ex. italiensk glass - gelato.

Resmål i Dalmatien

Split

Split är Kroatiens näst största stad och bjuder på en livlig blandning av gammalt och nytt. Staden har en rik historia med en gammal stadsdel, som ligger inom de gamla stadsmurarna, och rymmer dessutom det berömda romerska diocletianus-palatset.

 I den moderna delan av Split, hittar du en livlig marina, fina stadsstränder med massor av vattensportsaktiviteter och ett brett urval av barer och klubbar.

Supetar

Supetar på ön Brac är en stad full av liv och historia. Historieintresserade kommer att älska att besöka kyrkan från 1700-talet, medan par kommer att njuta av de romantiska kvällarna med solnedgången vid hamnen - gärna med ett glas vin i handen.

Och inte att förglömma Supetars långa strand, som är perfekt till hela familjen.

Brela

Staden Brela har en lång rad fantastiska natursevärdheter att fresta med. Stranden Punta Rata, som har tilldelats den blå flaggan, har en spektakulär utsikt över klipporna, som faller ner i det lugna Adriatiska havet. Små, obebodda öar pryder bukten, och hela stälelt har en lugn och avslappnad atmosfär.

Ta t.ex. en båttur till Vruja-bukten, om du vill uppleva en avskild strand med sina egna naturliga källor. Eller besök naturparken Biokovo bakom staden, där du kan uppleva öarna och vargar.

Makarska

Den lilla, men spänannde kroatiska staden, har något för var och ens smak - solbadare kan spendera dagen på Makarskas stenstrand, medan kulturintresserade kan besöka den kosmopoliska hamnen med sina boutique-caféer och butiker.

För dig som tycker om fysisk aktivitet, kan en tur upp löngs berget Biokovo rekomemnderas.

Zadar

Den lilla, men livliga hamnstaden Zadar är en spännande plats med des kosmopoliska kultur, barer, restauranger och ovanliga konst-installationer. Zadar är också berömd för sina solnedgångar, och mångas favoritplats när det kommer till att njuta av just solnedgången, är stadens Hav-organ, som vid första ögonkastet liknar trappor som leder ut i havet, men som faktiskt nyttjar vindens kraft och vågorna för att skapa några unika ljud.

Tucepi

I den lilla staden Tucepi är det stranden som är stjärnan, med dess långa rad av gröna träd, vita småsten och klara, blå hav, samt en rad vattensportaktiviteter. Det finns också en promenad där du kan köpa allt från lokala måltider till souvenirer.

Lokal transport

Res med buss: Bussarna är snabba och avgår regelmässigt, vilket för dem till ett populärt sätt att ta sig runt i området.

Res med färja: Det bästa sättet, att utforska öarna på, är med färja. Jadrolinija är kanske de mest kända redderiet i Kroatien, och du kan gå ombord på deras färjor i alla de viktigaste hamnarna.

Res med tåg: Det finns inte många tåglinjer i Kroatien, på grund av det steniga landskapet, men det är ett fantastskt sätt att ta sig runt de olika större städerna. Tog är ofta också billigare än bussar.

Därför ska du resa till Dalmatien i Kroatien

Det finns många anledningar till varför du ska åka till Kroatien, och inte minst till ett av alla vackra resmål i Dalmatien. 

Älskar du landskap: följ den pittoreska kustlinjen, från dess vackra och idylliska badorter till berget Biokovo.

Älskar du historia: utforska Kroatiens berömda romerska ruiner, såsom det imponerande antika, romerska palatset.

Tips till strandälskaren: den dalmatiska kusten har massor av klarblått hav och vita stenstränder.

Ja, och så har vi ju maten, vädret, den lokala befolkningen och inte att förglömma: många bra och nyrenoverade hotell där du får mycket valuta för pengarna. Lägg därtill den korta flygresan från Sverige, så behöver du knappast fler argument. 

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Resmål i Dalmatien

Populära hotell i Dalmatien

Kroatien, Dalmatien, Dubrovnik
9,5
Fantastiskt
1157 omdömen
 • Närmaste flygplats: 23 km
 • Närmaste strand: ca. 100 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Dalmatien, Split
9,4
Fantastiskt
1044 omdömen
 • Närmaste flygplats: 24 km
 • Närmaste strand: ca. 100 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Dalmatien, Makarska
9,6
Fantastiskt
433 omdömen
 • Närmaste flygplats: 98 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Dalmatien?

8,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 36 recensioner