Resor till Istrien

Adriatiska havets största halvö, Istrien, har allt det du kan tänkas önska av ett resmål. Halvön ligger i Kroatiens nordvästra hörn, och runt kusten väntar dig en pärlrad gamla, idylliska fiskeorter, som Umag, Novigrad, Porec, Vrsar, Rovinj, Pula och Rabac som är fulla av historia och njuter gott av sina lägen vid det kristallklara havet.

Medeltida städer och idylliska stränder

Beger du dig in i det gröna inlandet, hittar du likaså pittoreska landsorter som Motovun och Groznjan, som ligger omgivna av oförstörd natur, och där det nästan känns som att tiden stått stilla. Vill du uppleva den äkta sidan av Istrien, som inte påverkats av turism, är det också landorterna inne i landet som du ska besöka.

Det är dock inte utan anledning som de flesta som reser till Istrien. först och främst önskar uppleva kuststäder som Rovinj och Pula. Det vackr aläget vid Adriatiska havet, ger dessa städer en helt unik atmosfär på sommaren, när det är fullt av liv längs hamnpromenaderna och lustbåtshamnarna. Reser du till Istrien på sommaren, har du också goda möjligheter att uppleva konserter och festivaler i dessa enastående kulisser.

Det är inte helt utan anledning som dessa stämningsfulla medeltidsstäder lockar flest besökare. När du inte spenderar tiden på att utforska unika butiker, restauranger och sevärdheter i städernas gamla stadskärnor, bjuder Istriens kust också på massor av möjligheter för att slappna av vid vattnet.

Istrien har inga sandstränder, men i gengäld finns här många små, mysiga badvikar med vackra sten- och klippstränder. Här kan du också familjen spendera gott om tid på att njuta av det soliga klimatet, bada och eventuellt utforska den spännande världen under ytan med snorkel.

Resa med gastronomiska upplevelser

Istrien har genom tiden haft ett nära förhållande till Italien, vilket bland annat kommer till tydligt uttryck i det lokala köket. Har du tidigare besökt grannlandet, kommer du därför snabbt känna igen många av rätterna på menyerna när du går ut för att äta. Se t.ex. fram emot hemlagad pasta med tryffel, lokal olivolja och läcker fisk och lufttorkad skinka. Missa inte heller vinerna som ärstammar från vingårdarna på halvön.

Semester i Istrien med Solfaktor

Den vackra kroatiska regionen Istrien, ligger på gränsen till Italien, precis söder om Trieste, det italienska inflytandet märks tydligt i många av Istriens städer, oavsett om det kommer i form av en gammal romersk amfiteater, eller i en pastarätt som är toppad med tryffel.

Istriens kustlinje är full med vackra bukter och vita stenstränder, omgiven av massiva skogar och berg i bakgrunden. Även om området upplever en stigande popularitet, har det lyckats bevara an äkthet och autenticitet på många platser - framförallt i de traditionella landsorterna.

Det finns dock massor av livlig kultur, gastronomi och nattliv i kustorterna. Och det bästa av allt? Det är betydligt billigare än en semester i Italien!

Semesterorter i Istrien

Rovinj

Istriens mest poplära destination, är medeltidsstaden Rovinj. Vid första ögonkastet kommer du nog tro att du har hamnat i Italien, då här finns fullt av venetianska, pastellfärgade byggnader och kullerstensgator - men du har också gott om kroatisk kultur att uppleva.

Den livliga hamnfronten är hamnstadens hjärta - med massor av caféer och restauranger. Området runt staden rymmer också en stor skönhet, oavsett om det är skärgården, tallskogarna eller de idylliska bukterna som ligger längs kusten.

>> Läs mer om resor till Rovinj här

Pula

Pittoreska Pula är ett måste för alla som är intresserade av historia och är på semester i Istrien. Stadens stjärn-attraktion är dess gamla, romerska amfiteater, kallad "Koratiens svar på Colosseum". På sommaren huserar den musikaliska arrangemang och inte gladiatorkamper.

Pula har också en livlig, modern sida med butiker, barar och restauranger - och om du längtar efter en badsemester, finns det stränder vid Pula-bukten med vackra bukter med småstenar och strandcaféer.

Porec

Den populära badorten Porec ligger på en klipphalvö, och är full av historiska pärlor. Den UNESCO-erkända, byzantinska basilikan med sin pärlformade mosaik är en höjdpunkt på en tur runt stadens alla sevärdheter, men hela den gamla stadsdelen är full med minnesvärdig arkitektur.

Staden är också berömd för sitt nattliv, med ett brett urval av barer och klubbar, som kan hålla dig vaken större delen av natten om du gillar fest och musik.

>> Läs mer om resor till Porec här

Aktiviteter i Istrien

Besök byarna på backtopparna

Förutom alla städer vid kusterna, är även städerna uppe på höjderna värda sina besök. I bckarna bakom Rovinj hittar du tre pärlor - Buzet, Motovun och Hum (som officiellt är den minsta staden i världen).

Du har inte bara en fantastisk utsikt från backarna, utan här kan du också uppleva medeltida arkitektur, lokalt konsthantvetk och många tryffelbutiker.

Ö-luffa

Med över 1000 öar, är Kroatien som skapat för en ö-luffssemester, och Istrien är inget undantag. Åk till exempel från Rovinj till den röda ön och njut av dess bukter och fantastiska utsikter.

Om du åker ut från Pula, har du tillgång till de 14 Brijuni-öarna, där du hittar allt från idylliska stränder till en spännande safaripark.

Och från Porec kan du nå St. Nikolajs Ö, där du kan utforska hela det lokala naturreservatet.

Om du vill njuta av Istriens få sandstränder, bör du åka till en av de största öarna i området, Krk, och slappna av på Baska-strandens mjuka sand.

Plitvice Nationalpark

Från Porec kan du enkelt åka på en dagsutflykt till Plitvice Nationalpark - och det bör du också göra. Med 16 blågröna sjöar att svalka av sig i, är det en uppfriskande upplevelse på sommaren när det är riktigt varmt.

Slappna av mellan vattenfallen och det spektakulära berglandskapet - eller bege dig ut på en vandrings-, cykel-, eller kanottur genom det spektakulära landskapet.

Ta med familjen till Istralandia

Om du är på semester i Istrien tillsammans med dina barn, kommer det enorma vattenlandet Istraland vara en hit. Med över 20 olika vattenrutschkanor att välja emellan, finns det något för alla.

Du hittar också Europas största vågbassäng och massor av roliga lek-pooler i vattenlandet. En semester i Istrien har något att bjuda på för alla åldrar.

Istriens stränder

Istriens kust är full med vackra stränder. De flesta stränderna i de små bukterna består av glatta, vita småstenar (fantastiskt om du inte vill få sand överallt, men ta med badskor). Några är så klippiga att du får hoppa i havet, istället för att gå ner i det. De flesta stränder har också gott om caféer i närheten.

Vad som gör Istriens stränder speciella, är den fantastiska naturen, som omger dem - oavsett om det är berg, öar eller spektakulära solnedgångar. Den klippiga kusten betyder dessutom, att vattnet är kristallklart och perfekt till snorkling och dykning.

Mat och vin

Istriens mat är en läcker blandning av traditioner från det italienska och kroatiska köket. Området erbjuder massor av fantastiska produkter från Medelhavet, såsom fisk och skaldjur, olivolkja och tryfflar.

Några av specialiteterna som kan nämnas, är risotto med svart bläckfisk, ostron, vit sparris, saltat kött och massor av färsk pasta. Om du tycker om sötsaker, så prova fritule (munkar) och den lokala glassen. Njut det hela tillsammans med ett glas fantastiskt lokalt vin.

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Resmål i Istrien

Populära hotell i Istrien

Kroatien, Istrien, Šišan
9,3
Fantastiskt
299 omdömen
  • Närmaste flygplats: 10 km
  • Avstånd till havet: ca. 2.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Istrien, Porec
9,2
Fantastiskt
4097 omdömen
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Kroatien, Istrien, Rovinj
9,0
Fantastiskt
5189 omdömen
  • Närmaste flygplats: 39 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)