Resor till Kvarnerviken

Kan du bevara en hemlighet? Nej varför skulle du det? För det kan vi ju inte själva heller. Vi måste helt enkelt berätta för dig om en av de vackraste, mest ofördärvade platser under solen som du kan semestra på i vackra Kroatien. Platsen heter Kvarnerviken och hit har massturismen ännu inte hittat.

Obebodda öar, charmiga gamla kuststäder, guppande båtar i ett turkosblått vatten, delfiner och så den parfymerade doften från trädgårdar översvämmade av blommor i alla de färger – det är Kvarnerviken i Kroatien i ett nötskal. Här har vi hittat några av de bästa, mest personliga och karakteristiska hotellen där man ömt vårdar stämningen, kvaliteten, detaljerna och inte minst dig som gäst.

Även om Kroatien varit ett populärt resmål i många år nu så är Kvarnervikens många attraktioner fortfarande relativt oupptäckta. Mycket överraskande, för här kan du få dina drömmars badsemester med allt som tillhör. Gudomligt klimat, god mat, champagne som har lagrats på havets botten (?!), förhållandevis låga priser, välbevarade minnen från gamla dagar och fantastiska naturupplevelser.

Smaka på champagne från havets botten

Ta ett dopp i det kristallklara vattnet utanför den natursköna ön Krk (nej vi har inte glömt en vokal) uttalet kan du ha som en liten språklig utmaning under din semester. Låt din kropp glida genom det svalkande saltvattnet och gläd dig åt tanken att du lite senare ska utforska öns stenbelagda gator, torn och vallar.

När du behöver förfriskningar är det aldrig långt bort. Du bara måste njuta av ett glas av den lokala ”havschampagnen” som har fått jäsa i sina flaskor på havets botten. Det är renodlat livsnjuteri med lokal anknytning.

Segla mellan dansande delfiner i Kvarnerviken

Vad sägs om en båttur till ön Losinj. Här lägger båten till i huvudstaden Mali Losinj som i folkmun ofta kort och gott kallas ”den parfymerade trädgården”. Du kommer uppleva hur doften från granar och rosmarinbuskar når dina näsborrar långt innan båten lagt till. Mali Losinj är känt för den starka doften av växter och örter samt för de vackra pastellfärgade husen som omgärdar den hästskoformade hamnen.

Havet omkring Losinj är utnämnt till naturreservat av den kroatiska regeringen och det är just här du ofta har chansen att se delfiner. Det finns faktiskt över 120 stycken just i detta område. Har du turen på din sida kan du även få se deras ungar. Det är många olika arrangörer som erbjuder delfinutflykter, en aktivitet som helt klart kan rekommenderas.

Kroatisk matlagning sätter pricken över i-et när du avnjuter din semester

Ibland kan du även se delfiner runt ön Cres, men det är inget vi kan lova. Du kan dock vara tämligen säker på den fascinerande synen av färgglada sjöstjärnor på havsbottnen när du snorklar i havet runt ön. På Cres kan du som på de flesta andra öarna i Kvarnerviken avnjuta en god fisk- eller skaldjursmiddag med havsutsikt.

Fisk och skaldjur är på det hela taget bland det bästa som den här delen av Kroatien har att bjuda på. Prova en vällagad skaldjursrisotto eller den berömda ”Kvarner-scampin”. Stora räkor serverade i tomat- och vitvinsås. Kvarnervikens öar och kuststäder har genomgående ett stort urval av bra restauranger där kvaliteten långt överskrider vad du skulle förvänta dig till så rimliga priser.

Hotell i Kvarnerviken

Populära hotell i Kvarnerviken

Kroatien, Centrala Kroatien, Lovran
9,7
Fantastiskt
27 omdömen
  • Närmaste flygplats: 46 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Internet/Wi-Fi
Kroatien, Centrala Kroatien, Mali Losinj
9,7
Fantastiskt
345 omdömen
  • Närmaste flygplats: 105 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Kroatien, Centrala Kroatien, Krk
9,1
Fantastiskt
16212 omdömen
  • Närmaste flygplats: 44 km
  • Närmaste strand: ca. 60 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Geografi 

Kvarnerviken är en vik i den norra delen av Adriatiska havet, belägen mellan halvön Istrien och de norra delarna av det kroatiska fastlandet.

Viken är känd för sina stora djup vilket bland annat gör det möjligt att ha en djuphamn vid staden Rijeka, där stora lastfartyg (så kallade capesize-fartyg) kan lägga till. 

Mest känd är emellertid viken för att några av Kroatiens mest kända semesteröar ligger här, så som Cres, Krk, Pag, Rab och Lošinj.

Klimat och väder

Kvarnervikens klimat varierar beroende på var i viken du befinner dig; det vill säga om du befinner dig i någon av vikens kuststäder eller på någon av öarna i viken. Generellt sett råder här ett medelhavsklimat med kontinentala tendenser vilket vanligtvis innebär måttlig värme, torra somrar samt milda men mer nederbördsrika vintrar.

På grund av de stora skillnaderna i vädret mellan de många platserna i Kvarnerviken får du här ett exempel utifrån ön Cres som ligger i den norra delen av viken och vid sidan om ön Krk. Det bör dock nämnas att precis samma reservationer som måste tas angående Kvarnervikens klimat i allmänhet så måste det även göras angående väderförhållandena på ön Cres, i synnerhet eftersom vädret här beror mycket på var på ön du befinner dig på samma sätt som på alla andra öar i viken. 

Den varmaste månaden på ön är augusti med en medeltemperatur på 24,4 grader, följt av juni med en medeltemperatur på 22,6 grader och juli med en medeltemperatur på 22 grader, medan den kallaste månaden är januari med en medeltemperatur på 7,9 grader, följt av februari med en medeltemperatur på 8,3 grader och december med en medeltemperatur på 9 grader. Den årliga medeltemperaturen är på 16,9 grader.

Värt att notera är att havstemperaturen ofta är högre än lufttemperaturen vilket innebär att den lägsta havstemperaturen i februari är 11,8 grader, följt av mars med 12,1 grader, medan den högsta havstemperaturen är i augusti med 23,6 grader.

Området påverkas av tre olika vindar; bora-vinden (som är en nordostlig vind), sirocco-vinden (som är en sydlig vind) och mistral-vinden (som är en nordvästlig vind), vilken är mest påtaglig på eftermiddagen.

Historia

Kvarner-området i Kroatien utgör på många sätt den ursprungliga kroatiska kulturens vagga. Det var här på ön Krk, som ett av de äldsta skriftliga monumenten för det kroatiska språket skapades omkring 1100, Baška-tavlan eller som den ofta kallas "den kroatiska litteraturens dopattest". Det var även i detta område av Kroatien, närmare bestämt i staden Novi Vinodolski, som Vinodolkodexet - den äldsta utgåvan av den kroatiska medeltida sedvanerätten från 1200-talet, och en av de äldsta på det slaviska språket, nedtecknades. 

Det är även härifrån, närmare bestämt byn Grižane-Belgrad nära Novi Vinodolski, som den berömde renässans-miniatyrmålaren och illuminatorn Julije Klovic stammar. Klovic ansågs vara den italienska renässansens bäste illuminator och fick därför smeknamnet "miniatyrmålarnas Michelangelo”.

Det är dessutom i detta område av Kroatien, nära ön Lošinj, som den spektakulära kroatiska skapelsen av statyn Apoxyomenos hittades. 

Den nästan två meter höga grekiska bronsstatyn som föreställer en atlet härrör från det första eller det andra århundradet före Kristus och hittades 1996 på 45 meters djup i Kvarnerviken av en belgisk fridykare. Statyn erhöll 2007 EUs pris för enastående kulturellt arv, kallat Europa Nostra.

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här