Resor till Rovinj

Rovinj är en backig och charmig liten kuststad från medeltiden, med små gränder och kullerstensgator.

Den härliga atmosfären gör det lätt att trivas.

Man badar från klippor och stränderna består av klappersten.

Rovinj, som ligger vid den norra delen av Adriatiska havet, är ett populärt resmål och en känd hamnstad i Kroatien som lockar semestergäster från hela Europa med sin rika kultur och vackra bukter som var och en har sin unika atmosfär.

Istriens kust i Kroatien skiner och glittrar med alla sina juveler som väntar på att bli upptäckta, och Rovinj lyser nästan starkast av dem alla. Med sitt läge vid havet - det går faktiskt dagliga färjor från Venedig till Rovinj - har staden absorberat det mest av sin kultur från Kroatiens grannar. Faktiskt ligger Italien så pass nära, att Rovinj har två officiella språk: kroatiska och italienska.

Transport

Rovinj är inte den lättaste av Kroatiens städer att ankomma till. Pula är närmaste flygplats, men Trieste i Italien är som regel billigare att flyga till och har fler flugrutter från ett större antal bolag. Förvänta dig en två timmars bilfärd från Trieste till centrum av Rovinj.

När du väl är framme i Rovinj, blir transporten förenklad av det faktum att bilar inte är tillåtna i den trevliga gamla stadsdelen. Kullerstensgatorna och de snirkliga vägarna kan endast intas till fots, men om du har hyrt bil till semestern, finns det gott om parkeringsplatser utanför centrum. En hyrbil ger möjlighet för att utforska några av de omkringliggande attraktionerna, såsom det fantastiska landskapet som omger Rovinj.

När är det bäst att resa?

Vädret i området är bäst på sommaren, medan vintern för med sig svalare temperaturer, mer vind och begränsade öppettider på museer och gallerior. I maj blir temperaturen högre och solen skiner fler timmar om dagen. I juni, när havet når upp till en temperatur på runt 23 grader börjar turisterna anlända på allvar. Dagstemperaturerna stiger till cirka 28 grader i genomsnitt i augusti.

Det är möligt att åka på semester till Rovinj hela året runt, men om du vill åka på en solsemester bör du åka mellan juni och september. Vill du dessutom att resan ska vara billig, så satsa på början av juni eller slutet av september, innan och efter turisterna kommer.

Mat och dryck

Restauranger i Rovinj, som inte låter antingen tryffel eller fisk ingå i någon av rätterna, kommer inte överleva länge. Dessa två ingredienser är en så viktig del av det lokala köket, att det är svårt att föreställa sig det utan dem, oavsett om det gäller beståndsdelar i pastarätter, risotto, gryträtter eller sallader.

Om du tar en tur ner till hamnen vid lunch, kommer du se fiskarna som kommer in från havet med sin fångst, för att sedan reparera näten innan de äter en välförtjänt måltid på en av de lokala restaurangerna. Rovinj betraktas som en av de sista autentiska fiskeorterna vid Medelhavet, så missa inte att smaka på de läckra fiskrätterna.

Vad gäller ditt val av restaurang, bör du antingen gå ner till hamnen eller in i den gamla stadsdelen för att hitta en utsikt och meny som passar dig och dina önskemål.

Upplevelser och aktiviteter

En sak är säker när det kommer till Rovinj - du kommer inte ha svårt att hitta aktiviteter och upplevelser att sysselsätta dig med på semestern. Först och främst rekommenderar vi att du orienterar dig själv med en promenad i den gamla stadskärnan, som innehåller framförallt två stora sevärdheter: St. Euphemia-katedralen från 1700-talet och den livliga matmarknaden i hamnen.

Med hänsyn till katedralen, så är turen upp i det 60 meter höga klocktornet i venetiansk stil värd alla 15 kuna som inträdet kostar - utsikten härifrån är nämligen fantatiskt. På matmarknaden kan du hitta de bästa ingredienserna från trakten, däribland olivolja, fisk och skaldjur, frukt, grönsaker och de eftertraktade tryfflarna. Kulturintresserade rekommenderas att besöka Rovinj Heritage Museum, som har flera intressanta utställningar.

Det finns också många möjligheter att vara aktiv i Rovinj. Åk på en cykeltur och utforska det omkringliggande landskapet, som är betagande vackert. Om du känner dig mer äventyrslysten, så kan du också klättra i bergen i området.

Händelser och event

Sommaren är den bästa tiden att delta i ett av Rovinjs årliga event.

Sommarfestival (juli-augusti): klassiska konserter äger rum i St. Francis, St. Euphemia och på ön St. Catharine under denna musikfestival där solister och orkestrar från hela världen deltar.

St. Lawrences natt (augusti): Rovinjs romantiska atmosfär växer när denna speciella händelse äger rum varje år i augusti, och hela staden släcker ljusen för att se St. Lawrences tårar.

Rovinjs natt (augusti): Detta event sträcker sig faktiskt över två nätter - en natt med traditionell musik, sång och dans är inte tillräckligt nog! Konserterna äger rum över hela Rovinj, men de största sker på stadens huvudtorg.

Nattliv

När du går runt i den pittoreska gamla stadsdelen på natten, kan man lätt tro, att Rovinj inte riktigt har något nattliv att tala om, då gatorna uppfattas stilla och sömniga. Men låt dig inte luras av detta första intryck, för staden överraskar med sitt rika nattliv fullt av trendiga barer och fantastiska klubbar.

Observera dock, att många av dessa endast är öppna på högsäsongen, när turisterna är på besök. Om du är i Rovinj under vintern, får du nog begränsa dig till ett glas vin på en av de mer traditionella barerna. 

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Hotell i Rovinj

Populära hotell i Rovinj

Kroatien, Istrien, Rovinj
9,2
Fantastiskt
661 omdömen
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Kroatien, Istrien, Rovinj
8,7
Mycket bra
293 omdömen
  • Närmaste flygplats: 48 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Istrien, Rovinj
9,5
Fantastiskt
251 omdömen
  • Närmaste flygplats: 46 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage