Resor till Porec

Porec ligger på halvön Istrien i den Venezianska Golfen. Porec är en gammal stad med en charmig välbevarad stadskärna med många små gränder, torg och byggnader.

Porec är en välutvecklad och livlig turistort

Man badar bäst i Porec från klipporna, men tar man en badbåt ut till den lilal ön Sveti Nicola får man bättre stränder. Från Porec går det snabbåtar varje dag till det vackra och romantiska Venedig.

Porec är en av de mest populära semesterdestinationerna på halvön Istrien i norra Kroatien. Staden har något för var och ens smak, oavsett om du föredrar att sola och slappna av på de glatta stenstränderna i och runt omkring staden, dansa hela natten på alla nattklubbar eller besöka romerska ruiner, venetianska hem och stadens vackra basilika.

I och runt Porec finns ett brett urval hotell, som inkluderar femstjärniga all inclusive-hotell med pool, enastående utsikt, kurbar och vacker interiör; familjehotell som bjuder på en rad barnvänliga aktiviteter och faciliteter; och om du är på en stramare budget, finns också gott om billiga medelklasshotell som normalt också har pool och havsutsikt.

Några av hotellen har privata strandområden, även om det finns massor av bukter att välja emellan längs den stenrika kustlinjen. Ett turisttåg avgår från Porec och kör, genom skog, till närliggande Zelena Laguna med stopp vid två stränder längs vägen. Så packa strandväskan och upptäck en ny del av denna vackra kust varje dag.

Information och fakta

Staden Porec ligger på en landmassa som sträcker sig från Kroatiens fastland till Adriatiska havet, vilket ger en spektakulär havsutsikt från hela staden. Med sitt vackra läge på sin egen lilla halvö, liknar staden en tät klunga av vitkalkade hus med terracotta-tak, i traditionell kroatisk byggstil.

Men storleken är inte allt, och trots att Porec är en liten stad, har den massor att erbjuda. Med sina pittoreska gator flankerade av vackra blomsterlådor och palmer, har den vidunderliga hamnen, är staden otroligt vacker.

Transport

En av fördelarna med Porecs storlek, är naturligtvis att det är lätt att ta sig runt. Stora turistområden, som t.ex. Plava Laguna och Zelena Laguna mot söder, är mycket lättillgängliga och kan nås till fots från den gamla stadsdelen. Och tack vare det faktum, att de ligger på kusten, behöver du inte leta länge innan du hittar en strand. 

Om du behöver åka någon annanstans, avgår det regelmässiga bussar till och från de närliggande hotellkomplexen, och det finns även en taxicental om bussarnas tidtabeller inte stämmer med din planering. Det är värt att anmärka, att kollektivtrafiken beror mycket på årstid och vi rekommenderar att du besöker det lokala turistkontoret i den gamla stadsdelen för att få reda på de senaste uppdateringarna.

Pula flygplats är den mest nyttjade flygplatsen för att besöka Porec, även om du kanske kan hitta billigare flygresor till närliggande Trieste eller Venedigs flygplats (båda i Italien), då dessa erbjuder ett större urval flygresor från flera olika flygbolag. Det kan vara en fördel att flyga till en av dessa två flygplatser och hur en bil vid ankomsten till flygplatsen för att fortsätta till Porec det hållet.

Mat och dryck

På grund av Porecs popularitet kan det vara dyrare att äta och dricka här än i resten av Kroatien. Men en tur in i den gamla stadsdelen kommer ta dig bort från de främsta turistkvarteren och in på de gator där lokalbefolkningen lever. Det är här du hittar de bästa kroatiska och italienska rätterna, serverade tillsammans med Rakija - ett fruktbrännvin som görs av allt från druvor och körsbär till päron och äpplen.

Upplevelser och aktiviteter

Först på fagsordningen bör vara en tur till den gamla stadsdelen där de charmiga gatorna bjuder på smycken och andra lokal producerade produkter i de omkringliggande butikerna - du vet aldrig vad du kan hitta i denna stad. Glassbarer och souvenirbutiker dominerar huvudgatan, men så snart du tar dig bort härifrån, kommer du känna, att Porec är en mycket vanlig hamnstad.

En av stadens största sevärdheter, är den romerska basilikan Euphrasius, som är Istriens största religiösa attraktion. Basilikan betraktas som det mest värdefulla monumentet i Porec, och den har en extraordinär historia och intakthet, som har gjort att den numera befinner sig på UNESCOs världsarvslista. Olyckor, bränder och jordskalv har nästa inte påverkat dess utseende alls, och den ser mer eller mindre ut som den gjorde på 300-talet då den byggdes. Några av höjdpunkterna i kyrkan omfattar ett vackert oratorium och en lugn trädgård där du kan sitta och samla dina tankar.

Festivaler och event

Genom året tar åtskilliga festivaler och event plats i Porec, och här är tre av de bästa...

Street Art Festival: I början av augusti fylls Porecs gator med liv och rörelse när konstnärer och artister underhåller massorna på den årliga Street Art Festivalen. Följ bara folkmassorna, och du kommer befinna dig mitt i händelsernas centrum.

Porec Delfin: I början av september avhålls en sim-festival med där delfiner deltar. Du kan också delta i en jet ski-tävling och fler alternativa händelser, såso pilates på paddleboards. 

Giostra: I september har du möjlighet att åka en tur tillbaka i tiden med lokalbefolkningen, när barockperioden under tre dagar återskapas med hjälp av fler än 250 utklädda deltagare. En riddar-turniering är festivalens höjdpunkt.

Nattliv

Om du vill gå ut på stan i Porec, eller bara njuta av en drink eller två, hittar du massor av ställen där du kan dansa natten lång. Vin- och cocktailbaren St. Temple Bar är värt ett besök - testa deras Mojito, och om du vill testa fler platser i området så be ägaren om tips.

Om du är på jakt efter klubbar, där du kan dansa natten lång, så besök International Club där turister festar till sent på natten. Club Colonia är också värd ett besök med sitt läge vid vattnet, rimliga priser på drinkar och gratis inträde. 

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Hotell i Porec

Populära hotell i Porec

Kroatien, Istrien, Porec
8,5
Mycket bra
1254 omdömen
  • Närmaste flygplats: 59 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Istrien, Porec
8,7
Mycket bra
3334 omdömen
  • Närmaste flygplats: 58 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Istrien, Porec
  • Närmaste flygplats: 58 km
  • Närmaste strand: ca. 250 m
  • Internet/Wi-Fi