Resor till Ravenna

Är en stad som framförallt riktar sig mot historia och konst intresserade. Staden ligger 10 km från Adriatiska havet där man finner vita sandstränder och sol under våren och sommaren.

Ravenna är en charmig stad som framförallt vänder sig till den historie- och konstintresserade, men den är också värd ett besök om man önskar bo i en levande, fin stad som ändå inte har det kaos som kännetecknar så många andra italienska städer.
Staden ligger endast 10 km från Adriatiska havet där man finner vita sandstränder och inte minst en utmärkt utgångspunkt för utflykter till andra trevliga städer som t.ex. Bologna, Ferrara, Forlí och Imola.

Historien om Ravenna
Staden har existerat i snart 2000 år men blev först riktigt känd da Honorius (kejsare från år 395) valde att flytta det Västromerska Rikets huvudstad från Milano till Ravenna år 402 (huvudstaden för det Västromerska Riket skiftade ofta i perioder allt efter vilket område den gällande kejsaren kom ifrån). Detta skedde på grund av de många plundringar av Rom. Ravenna var enkel att försvara. Öster om staden fanns Adriaterhavet (tiden har fått kusten att dra sig tillbaka) och på de resterande tre sidorna av staden fanns det sumpmarksområden.

Efter Ravenna blev gjort till huvudstad blomstrade den upp. Kyrkor och kapell byggdes. Ravenna blev ett rikt kulturellt centrum och detta kan man fortfarande än idag tydligt se.
Men allting har ett slut och så även det Västromerska Riket. Populärt omtalar man året 476 som året som markerade romarrikets fall. Anledningen är att det detta år skedde ett regeringsskifte och en ikke-romare övertog makten över området Italien. Detta var Odacer som utnämnde sig själv till kung över Italien.
Året 491 började Theoderic att erövra Italien och år 493 var Italien helt under östgoternas dominans. Theoderic bidrog i sin regeringstid från år 493 till 526 också till Ravennas försköning. Flera kyrkor, baptisterier och monument byggdes och man försökte att skapa en västlig motpart till Östromerska riktets huvudstad Konstantinopel.

Då den östromerska kejsaren Justinian år 530 började återta de förlorade landområdena såsom Nordafrika och det tidigare Västromerska riket kom även Ravenna tillbaka under Romariket. Justinian försökte ödelägga alla spår efter östgoterna mest av allt för att goterna följde den arianska riktningen inom kristendommen. Det lyckades dock inte helt så Ravenna bär fortfarande prägel av de många olika perioderna i stadens historia. Justinian byggde en del kyrkor och bidrog därmed också till att Ravenna idag är otroligt rik på Antikens kultursevärdheter.

Ravenna är även idag en mycket viktig stad i regionen och inte minder än 8 monument finns på listan över Unesco´s världsarv. Standen är även känd för sin vackra mosaik, denna konst föddes inte här men har länge haft ett stort inflytande i staden, här finner man olika museum med mosaik konst utställd. Även i kyrkan Sant' Apollinare in Classe som ligger ca. 5 km. från Ravennas centrum , finner man ovan altaret en ett vackert exemplar av mosaik.Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Ravenna

Populära hotell i Ravenna

Italien, Emilia-Romagna, Ravenna
8,8
Mycket bra
3419 omdömen
  • Närmaste flygplats: 83 km
  • Närmaste strand: ca. 15 km
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Emilia-Romagna, Ravenna
7,7
Bra
589 omdömen
  • Närmaste flygplats: 79 km
  • Avstånd till centrum: ca. 4 km
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Emilia-Romagna, Ravenna
9,2
Fantastiskt
206 omdömen
  • Närmaste flygplats: 84 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage