Resor till Emilia-Romagna

Den norditalienska region Emilia-Romagna avgränsas av Po-floden i norr och Apenninerna i söder. De gröna böljande kullarna där emellan sträcker sig ända ut till Adriatiska havet där det väntar dig kilometervis av breda sandstränder, vilka italienarna själva flockas till under sommarmånaderna.

Emilia-Romagna är dock inte enbart känt för sitt mångsidiga landskap vilket inkluderar allt från berg till azurblått hav vid Rimini. Denna natursköna region är också det perfekta resmålet för dig som vill uppleva det äkta Italien med kulturella upplevelser som spänner över allt från historiska sevärdheter i huvudstaden Bologna till gastronomiska äventyr på en hel värld av trevliga restauranger runt omkring i regionen.

Du får naturligtvis rikliga möjligheter att stifta närmare bekantskap med flera av regionens mest kända produkter så som parmaskinkorna och det mousserande vinet Lambrusco. Det är väl i och för sig tveksamt om du även får möjlighet att sätta dig bakom ratten i en Ferrari, som produceras i Modena. Lite kan vara gott nog så om du hyr en bil eller tar med din egen så är Emilia-Romagna som gjort för att utforskas på kortare eller längre utflykter med bil. På så sätt kan du i ditt eget tempo utforska regionens många små, idylliska Medeltidsbyar eller de många orörda naturområdena som inbjuder till en aktiv semester på hästryggen, till fots eller på cykel. 

Välkommen till Italien med Solfaktor, vi är specialister på resor till Emilia-Romagna där du bor på noga utvalda hotell på din resa. Boka enbart ditt hotell genom oss om du själv vill arrangera transporten till Italien, eller boka en paketresa som inkluderar flyg + hotell och transfer eller hyrbil och få tryggheten av att vara täckt av resegarantifonden och paketreselagen. Det går direktflyg dagligen från Stockholm och Köpenhamn till Bologna, men du kan även flyga från Göteborg eller Malmö till flygplatserna i till exempel Venedig, Verona, Florens eller Bergamo som ligger inom köravstånd allt efter var i regionen Emilia-Romagna du ska tillbringa din semester.

Resmål i Emilia-Romagna

Populära hotell i Emilia-Romagna

Italien, Emilia-Romagna, Cesenatico
  • Närmaste flygplats: 113 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Emilia-Romagna, Rimini
  • Närmaste flygplats: 60 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Emilia-Romagna, Modena
  • Närmaste flygplats: 39 km
  • Internet/Wi-Fi
  • I stad eller by

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av de sevärdheter som du har möjlighet att uppleva under din semester i Emilia-Romagna. Beskrivningarna är enbart tänkta som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Har du lust att läsa mer om andra sevärdheter så rekommenderar jag att du besöker vår blogg med semesterinspiration, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Bologna

Regions-huvudstaden, med sina etruskiska rötter, är den största staden i Emilia-Romagna och den sjunde största i Italien med omkring 400 000 invånare i det urbana området och lite över en miljon invånare inrärknat det metropola området. Samtidigt är Bologna regionens ekonomiska, utbildningsmässiga och kulturella centrum och känd för sin höga levnadsstandard (bland Italiens högsta), sitt gamla universitet (bland världens äldsta) och sitt historiska centrum (ett av de bäst bevarade i Italien).

Bland stadens största sevärdheter räknas Piazza Maggiore, San Petronio Basilica, Santo Stefano, Santo Stefano, Santuario della Madonna di San Luca, Palazzo del Podestà, Basilica of San Domenico, Basilica of San Domenico, Bologna katedralen, Pinacoteca Nazionale di Bologna och Piazza del Nettuno.

Ravenna

Ravenna är en av de historiskt sett mest intressanta städerna, inte bara i Emilia-Romagna, utan i hela Italien; staden var huvudstad i det västromerska imperiet från 402 fram till att imperiet kollapsade år 476. Ravenna fungerade därefter som huvudstad i det östgotiska riket fram till den erövrades av det bysantinska imperiet år 540. Därefter blev staden centrum för det bysantinska exerkatet Ravenna (en militär förvaltningsenhet inom det bysantinska riket) fram tills lombarderna erövrade staden 751 varvid den blev säte för lombardernas kungarike.

På grund av sitt unika historiska arv har staden idag hela 8 platser på UNESCOs världsarvslista, samtliga tidigare kristna monument från 300- eller 400-talet efter Kristus.

Rimini

Rimini är en av de mest kända baddestinationerna i Europa tack vare sin 15 kilometer långa sandstrand och sin långa historia som badort, vilken går ända tillbaka till 1843 då stadens första badstation öppnades. men staden är även konstnärligt berikad med många unika monument från romartiden och renässansen.

Till Riminis största sevärdheter hör Tiberius-bron, Augustus-bågen, Palazzo dell'Arengo, Castel Sismondo, den romerska amifteatern, Fontana dei Quattro Cavalli, Villa Des Vergers, Tempio Malatestiano, Museo della Città, Museo Fellini och Museo degli Sguardi, Madonna della Scala, Palazzo Garampi och Teatro Galli.

Parma

Parma är känt för sin arkitektur, musik, konst och för sina gastronomiska specialiteter, såsom sin prosciutto-skinka och sin ost. Staden är dessutom hemort för universitetet i Parma, som är ett av världens äldsta universitet.

En av stadens största sevärdheter är Palazzo della Pilotta, beläget i den historiska delen av stan som även hyser konstakademin, Parmas national galleri, biblioteca palatina, det arkeologiska museet, Bodoni-museet och Farnese-teatern. Bland stadens andra stora sevärdheter kan nämnas Parma katedralen, Cittadella, Museo Lombardi, San Giovanni Evangelista och San Sepolcro. Mer information om Emilia-Romagna

Jag har här samlat några få fakta och information om Emilia-Romagna, så som regionens geografi, befolkning, historia och klimat vilket kan fungera som inspiration till din semester. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Emilia-Romagna, som omfattar två historiska regioner Emilia och Romagna, ligger i nordöstra Italien och gränsar till hela sex andra regioner; Lombardiet, Veneto och Piedmonte i norr, Ligurien i väst samt Marche och Toscana i söder. Med en total yta på 22 446 km2 är det Italiens sjätte största region. Emilia-Romagna har omkring 4,4 miljoner invånare av vilka ca hälften bor i regionhuvudstaden Bolognas metropolområde.

Nästan hälften av regionen (48%) består av slättlandskap, nämligen Po slätten, medan 27% består av ett backigt landskap och 25% av bergit landskap. Bergen breder ut sig över en sträcka på mer än 300 km från norr till söder och med hela tre bergstoppar som når över 2000 meters höjd: Monte Cimone (2 165 meter), Monte Cusna (2 121 meter) och Alpe di Succiso (2 017 meter).

Klimat och väder

Emilia-Romagna har tre olika klimattyper; fuktigt-subtropiskt klimat, som är mest utbrett i regionhuvudstaden Bologna, Modena, Parma ochRavenna; oceaniskt klimat, som är mest utbrett i Pavullo nel Frignano, Castelnovo ne' Monti, Serramazzoni, Borgo Val di Taro och Monzuno; och fuktigt kontinentalt klimat, som är mest utbrett i Sestola, Frassinoro, Busana, Montecreto, och Ligonchio. Den mest utbredda klimattypen av de tre i regionen är den fuktiga subtropiska klimattypen.

De varmaste månaderna på året i regionen är juli månad med 25 grader i genomsnitt, efterföljt av augusti med 24 grader i genomsnitt, medan de kallaste månaderna på året är januari med 3 grader i genomsnitt, följt av december med 4 grader i genomsnitt. Genomsnittstemperaturen kan emellertid variera en hel del beroende på var i regionen du befinner dig (t.ex. södra kontra norra delen och slätten kontra bergen etc.).

Mest nederbörd faller det under vår- och höstmånaderna april, maj, oktober och november, som alla har 70 m.m. nederbörd i genomsnitt, efterföljt av juni  och mars med 60 m.m. i genomsnitt, medan det faller minst nederbörd i månaderna januari och februari med 30 m.m. i genomsnitt.

Historia

Emilia-Romagna var en del av den sägenomspunna etruskiska världen varefter området blev en del av det keltiska Gallien. Senare erövrades området av romarna. Under loppet av de första tusen åren av kristendomen blomstrade handel, kultur och religion i området, tack vare regionens många kloster. 

Senare, år 1088, grundades universitetet i Bologna som ett av de första universiteten i världen och det äldsta ännu verksamma universitetet i Europa i dag. Universitetet i Bologna bidrog - tillsammans med regionens många driftiga städer - till att göra området till ett av de intelektuellt och handelsmässigt mest betydelsefulla områdena i Italien.

Under de följande århundradena präglades regionen av politiska maktkamper mellan olika feodalherrar, hertigar, familjedynastier samt påvar; och under 1500-talet blev de flesta av regionens områden underlagda de påvliga staterna, undantaget Parma, Piacenza och Modena, som förblev oberoende fram till dess att Emilia-Romagna blev en del av  det italienska kungariket mellan 1859 och 1861.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här