Resor till Florens

Man reser till Rom för att se Rom, och man reser till Venedig för att se Venedig, men när man åker på semester till Florens så är det för att se konstverk - det kan det i alla fall verka som. Men Florens är mycket mer än museer och här nedan kan du se varför. Boka din semester till Florens med Solfaktor idag!

Naturligtvis är Florens med på listan över de mest besökta städer i Italien, och är en av de mest sevärda. Inte minst då du i Florens finner Accademia och Uffizi galleriorna som både inte bara är Italiens, men kanske hela världens viktigaste konstgalleri.

Florens som ligger i regionen Toscana bjuder på otaliga sevärdheter och kom ihåg att du befinner dig mitt i en av Italiens gastronomiska högsäten, så du kan njuta av utsökt italiensk mat och vin. Florens är ett tempel på renässansintresserade. Det finns flera kyrkor, museer och gallerier över en epok som skapat historia och en rad av världens största konstverk. Men fokuserar du enbart på konst och arkitektur hör du inte den levande stadens bankande hjärta.

Florens ligger i Toscana och är en av Italiens vackraste städer, med mängder av trånga slingrade gränder som tar dig mellan torgen, och man kan känna den historiska atmosfären.

Historiska Florens

Här är det bedårande vackert, med fantastiska husfasader och en enorm arkitektur från medeltiden. Florens har ett mycket stort utbud av gallerier, museer och andra sevärdheter.

Shoppingbegärert kan enkelt stillas av alla butiker med skinnvaror, så som skor, jackor och väskor, i alla prisklasser. Vill man fynda så finns det flera markander och outlet butiker utanför Florens stad. På någon av Florens restauranger eller trattorior är det enkelt att äta och dricka gott.

Om man väljer att hyra bil så har man stora möjligheter att få upptäcka ett fantastiskt landskap.

Florens flygplats ligger ca 5 km utanför staden, och till Pisa är det ca 80 km.

Semester i Florens med Solfaktor

Som stad, har Toscanas huvudstad alltid stått i skuggan av sina stora italienska rivaler. Den har inga ruiner som Rom, eller sagolika stämning som i Venedig. Ingen high fashion som Milano eller vulkaner som Neapel. Man säger att Florens inte är romantiskt, den har ingen atmosfär, den har inga glömda laguner, inga historiska ruiner, den är varken tidlös som Venedig, eller evig som Rom. Men är det verkligen sant? Jo, från fel vinkel kan det verka som att Florens är en inomhusstad. De flesta sevärdheter finns gömda inne i kyrkor och museum och arkitekturen kan framstå som kompakt och avvisande. Men från en annan vinkel får man en helt annan bild av staden.

Den andra sidan av Florens

Florens dragningskraft går långt bortom skulpturerna och galleriornas madonner. Genom staden rinner floden Arno som är Florens pulsåder och ger staden liv. Invånarna är stolta och eleganta (mer än romarna) och gatorna har liv (till skillnad från i Venedig). Gamla dagars hantverk blomstrar och designers som Gucci och Ferragamo klär folk lika elegant som i Milano. Det toscanska köket är lantligt men raffinerat, caféerna är eleganta och avslappnade. Kulturlivet blomstrar också: Maggio Musicale är en av Italiens mest förnäma musikfestivaler. Giardino di Boboli är Italiens mest besökta park (trots bilden av Florens som "inomhusstad"!). Därtill kommer konsten - här finns ett av Europas främsta gallerior (Uffizierna), Michelangelos Davidstaty och världens bästa samling av renässansskulpturer (i Bargello).

Romantik

Florens är även en romantisk stad - föreställ dig bara Ponte Vecchio och Arno en sommarkväll, en drink i natten på Piazza della Signoria, blommorna på Oltrarnas gator och torg eller stadens majestätiska siluett från San Miniato eller Giottos himmelsträvande Campanile. Det är också en stad som sätter fart på fantasin: föreställ dig till exempel att Dante, Machiavelli, Boccaccio eller Galileo spatsera runt på gatorna. Eller Lorenzo "den Präktige", som sökte skydd i domkyrkan för att undgå sina mördare, Michelangelo som inspekterar stadens försvarsanläggningar innan kejsarens och påvens förenade här inleder sin belägring eller Savonarolas Förgänglighetens Bål som flammar mitt på Piazza della Signoria.

Florens grundade sitt välstånd på klädhandel och sitt konstnärliga rykte, på sina sublima renässansmålare. Så det är inte märkligt att tyg och skönhetsdyrkan i förening med designers och modeskapare fortfarande arbetar tillsammans för att göra Florens till en av Italiens huvudstäder för mode och stil.

Hotell i Florens

Populära hotell i Florens

Italien, Toscana, Florens
8,3
Mycket bra
905 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Italien, Toscana, Florens
9,0
Fantastiskt
3836 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Internet/Wi-Fi
  • I stad eller by
Italien, Toscana, Florens
9,0
Fantastiskt
2822 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Bra att veta före din resa till Florens

Vi har här sammanställt lite fakta om Florens bland annat gällande stadens geografi, befolkning, historia och klimat, som kan fungera som inspiration till din semester i den norditalienska metropolen. Informationen är enbart tänkt som en inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa till Florens så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa! 

Geografi och befolkning

Florens, som ligger vid floden Arno i den norra delen av Toscana, är huvudstad för regionen Toscana och samtidigt den mest befolkade staden i hela regionen med sina 382 000 invånare (över 1,5 miljoner om man även räknar förorterna). 

Staden är indelad i fem administrativa områden så kallade “Quartieri”. Varje område styrs av ett råd kallat “Consiglio” samt en president. De fem områdena är Centro storico, Campo di Marte, Gavinana-Galluzzo, Isolotto-Legnaia och Rifredi.

Klimat och väder 

Klimatet i Florens är fuktigt subtropiskt med tendenser åt ett mediterrant klimat. Staden har varma somrar med moderata nederbördsmängder och svala, fuktiga vintrar. På grund av att det inte blåser så mycket i Florens kan temperaturen i staden bli mycket högre än ute vid den toskanska kusten där det är betydligt blåsigare. 

De varmaste månaderna på året i Florens är juli och augusti med 24,6 grader i medeltemperatur (mätt utifrån genomsnittet av de högsta och lägsta dagstemperaturerna under månaden). Den svalaste månaden på året är januari med 6,5 grader i dagsmedeltemperatur följd av december med 6,8 grader i genomsnitt. 

Om du vill undvika regn under din semester i Florens bör du resa under juli månad då det bara faller 36,7 mm i genomsnitt på hela månaden. De månader som har mest nederbörd i staden är november med ett genomsnitt på 113,6 mm regn och oktober med ett genomsnitt på 104 mm. 

Historia

Florens historia startar som en etruskisk bosättning omkring 200 före Kristus för att redan 80 före Kristus ödeläggas igen på grund av stadens stöd åt popularerna (ett slags folkparti av aristokratiska ledare). Den nuvarande staden grundades senare av Julius Caesar år 59 före Kristus som en militärstad dit romerska soldater kunde dra sig tillbaka efter avslutad tjänstgöring. Staden bar på den tiden namnet “Fluentia” vilket hänvisar till stadens läge mellan två floder. Namnet kom senare att ändras till Florentia vilket betyder blomstrande.

Under de följande århundradena hemsöktes staden av kamper mellan invaderande östgoter bysantiner innan den fick en något lugnare tillvaro under lombardiskt herradöme under 500-talet.

Staden erövrades 774 av Karl den Store och blev en del av hertigdömet Toscana med Lucca som huvudstad.

Under 1400-talet blev Florens en av de största och rikaste städerna i Europa. Det var även under denna tid som familjen Medici i form av Cosimo de' Medici mer eller mindre kontrollerade hela staden. Familjen Medici baserade mycket av sin makt på bankverksamhet som bland annat inkluderade Vatikanen men deras politiska makt kom i lika hög grad från en omfattande mecenat verksamhet (välgörenhet) inom konsten, religionen och företagandet.

Medici familjen miste senare sin makt när franska styrkor under Karl VIII av Frankrike erövrade norra Italien 1494. Familjen Medici ärvde emellertid titlarna hertigar av Florens 1537 och storhertigar av Toscana 1569 en titel som kvarstod i närmare 200 år.

1737 blev Florens en del av det habsburgska riket och annekterades 1807 av Frankrike innan det åter igen kom i habsburgska händer. 1861 blev staden och även resten av Toscana en del av Italiens kungadöme och 1865 ersatte Florens Torino som huvudstad i kungadömet Italien en status som staden bara behöll i sex år fram till tillbakadragandet av de franska trupperna vilket åter gjorde det möjligt att lägga staden till det italienska kungadömet.

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av alla de sevärdheter som du kan se och uppleva under din semester i Florens. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Galleria degli Uffizi

Museet som grundades när Da Cosimo de' Medici tillsattes som Florens överhuvud 1560. Han ville i och med sitt utnämnande göra så att de 13 viktigaste rättsämbetsmännen i Florens samlades under ett och samma tak i närheten av hans nya ämbetssäte Palazzo Vecchio. Han valde därför att bygga dessa kontor (uffici) mellan Piazza della Signoria och floden Arno varför museet fortfarande bär namnet uffizi.

Idag är Galleria degli Uffizi ett konstmuseum av världsklass och rymmer den legendariska familjen Medicis enastående konstsamling. Samlingen utmärker sig särskilt inom renässanskonsten där den är oöverträffbar, men den rymmer även en lång rad av andra enastående verk. Här finns bland annat verk av Titian, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Caravaggio, Raphael, Parmigianino, Baccio Bandinelli och Fra Angelico.

Bron Ponte Vecchio

Ponte Vecchio, som betyder ”Den gamla bron”, är Europas äldsta segmentvalvbro och stammar troligen ända tillbaka från romartiden. Ursprungligen var bron byggd av trä men efter en översvämning 1333 då den förstördes så återuppbyggdes den igen men denna gång av sten. Bron får dig troligtvis att känna som om du flyttats tillbaka till den äventyrliga italienska medeltiden. Det är fortfarande fart på kommersen på bron där generation efter generation av  olika näringsidkare ända sedan medeltiden har haft sina butiker. En gång i tiden gick Florens invånare hit för att köpa kött. Det kan de inte idag men du kan fortfarande köpa smycken, ädelstenar, konst och souvenirer på bron.

Det finns många historier om bron Ponte Vecchio och en av de mest kända säger att alla broar i Florens bombades av tyskarna under andra världskriget förutom Ponte Vecchio vilken ska ha skonats på direkt order av Adolf Hitler.

Domkyrkan – Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Om du har sett bilder och vykort från Florens så har du med största sannolikhet även sett domkyrkans enorma kupol som mäktig tronar över stadens tak. Domkyrkans kupol har blivit en känd symbol för Florens och tusentals turister besöker varje år domkyrkan som står med på UNESCOs lista över kulturella världsarv.

Katedralens berömda kupol är byggd av inte mindre än fyra miljoner tegelstenar och mäter 42 meter i diameter, väger 37 000 ton och är störst av sitt slag i världen. Den byggdes av renässansarkitekten Filippo Brunelleschi som fick i uppdrag att rita kupolen efter en arkitekttävling som avhölls 1419. Brunelleschi hämtade inspiration från Pantheon i Rom men i motsats till Pantheonbyggnaden som är byggd av betong så är domkyrkans kupol byggd av tegelsten. Kupolen är invändigt dekorerad med en 3 600 kvadratmeter stor fresk föreställande domedagen.

Själva domkyrkan byggdes redan 1296 och var dåtidens största kyrka med plats för omkring 30 000 personer. Den har senare överträffats i storlek av Peterskyrkan i Rom och Katedralerna Sankt Pauls i London och Duomo di Milano i Milano.

Palazzo Pitti

Renässanspalatset Palazzo Pitti som ligger beläget på den södra sidan av floden Arno nära Ponte Vecchio byggdes 1458 och var ursprungligen hem åt den florentinske bankmannen Luca Pitti. Palatset köptes senare av den berömda familjen Medici och kom senare att användas av olika familjer som ledde Toscanas storhertigdöme.

Palatset har även använts av Napoleon under 1700-talet och tjänade som kungligt palats under den första tiden av det italienska kungadömet. Senare skänktes palatset till det italienska folket av kung Victor Emanuel III.

Idag är palatset med sina 32 000 kvadratmeter det största museet i Florens och rymmer bland annat verk av Titian, Raphael, Rubens, Van Dyck, Caravaggio, Fra Bartomoleo med flera.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Vad tycker gästerna om i Florens?

8,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 7 recensioner