Resor till Toscana

Bilderna ljuger inte: Toscana är precis så vackert som det ser ut i smakfulla magasin, tidningar och flera filmer samt de stora böckerna. En semester i Toscana ger dig verkligen allt på en gång, om du så kommer för maten och vinerna, kulturen och historien eller den varierande naturen med höga berg, böljande vinmarker, dalar, sköna sandstränder samt stämningsfulla kulturstäder.

Toscana har allt som en konstälskare, den historiskt intresserade och livsnjutaren kan tänka sig! Var annars i världen finner man så mycket av allt det som sätter lite krydda på tillvaron? Praktfulla viner, ett utsökt kök, konst vart än man vänder sig, praktfulla historiska byggnader överallt och alltsammans inom de vackraste tänkbara ramarna, det toscanska landskapet.

Det kan vara svårt att välja och välja det som passar just dig bland denna ”buffe'” av sevärdheter och risken att förvilla sig från attraktion till attraktion är stor: Florens, Chianti, Uffizigallerierna, Pisa, David, etruskerna, Fiesole, Lucca, Arezzo, Cortona, Ponte Vecchio, San Gimignano, Volterra osv. osv. Listan tar aldrig slut...

Toscana ska upplevas långsamt, därför rekomenderar vi att man koncentrerar sig på en del av regionen och inte försöker ”hinna med” allt på en vecka. Välj till exempel första gången det centrala och klassiska Toscana mellan Siena och Florens, på vilket sätt man lätt når båda dessa städer, vingårdar i Chianti och småstäder som San Gimignano, Volterra, Colle Val d'Elsa och mycket, mycket mer. Nästa gång kan man då välja det nordvästliga och uppleva Lucca, Pisa, Carrara med dess marmor utbud, San Miniato, de spännande bergen över Lucca osv. Tredje gången kan man sen välja det centrala sydliga Toscana med Montalcino, Chiusi, Montepulciano, Pienza, Monte Amiata och mycket annat.

En fjärde gång kan turen gå till det östliga Toscana där Arezzo och Cortona sticker upp som de mest intressanta städerna kulturellt sätt, samt de många små byarna och kyrkor i Casentino området i Val d'Arno och Val di Chiana i sig själv ger rikligt material till en vecka eller två. Man ska heller inte glömma det sydvästra Toscana. Det såkallade Maremma området där naturen är helt olik de centrala backarna i Chianti. Här nere är landskapet mer barskt, men upplevelserna stora, turisterna färre och vinerna från Scansano med omgivningar har börjat att konkurrera på en seriös nivå med resten av Toscanas ”stjärnor”. Så kan vi fortsätta...

Det autentiska Italien

Letar du efter charmiga smala gränder utan annan trängsel än den från den lokala befolkningen, längtar du efter lite av det historiska förfall som är en självklarhet i det autentiska Italien och uppskattar du varm och familjär gästfrihet framför femstjärnig modern hotellkomfort så hittar du det i Toscana.

Det finns kanske inte pool eller luftkonditionering, det talas kanske inte engelska i receptionen och på stans enda matställe har de inte ens en meny - men om du vågar dig på äventyret så gå på upptäcktsfärd i det som vi anser vara det autentiska Toscana.

Semester för par

Toscana är sinnebilden av romantik: här hittar man nedlagda kloster som är perfekta för en romantisk middag vid en fint dukat bord på den inre klostergården. Regionen erbjuder små lantställen där lugn och ro skapar grund för en romantisk getaway för två. Toscana är även de små medeltidsstäderna, där man kan promenera ner för en idyllisk gata med armen om sin älskade.

Möjligheterna är med andra ord oändliga när man är ute efter en romantisk semester i Toscana. Det mångfacetterade Toscana är också stället där man kan kombinera romantik med det mer autentiska Italien, med intresset för en aktiv semester, med storstadsliv eller med din familj i bilen. 

Resmål i Toscana

Populära hotell i Toscana

Italien, Toscana, Guardistallo
9,0
Fantastiskt
136 omdömen
  • Närmaste flygplats: 63 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Toscana, Montecatini Terme
9,5
Fantastiskt
536 omdömen
  • Närmaste flygplats: 44 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Italien, Toscana, Castellina
9,0
Fantastiskt
123 omdömen
  • Närmaste flygplats: 60 km
  • Avstånd till centrum: ca. 10 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter

Toscana är världsberömt för alla sina kulturella sevärdheter, framförallt från renässanstiden, men regionen bjuder även på vackra och charmiga små städer och byar rika på historia och fulla av toskansk atmosfär. Jag har här valt att presentera ett par av de sevärdheter som jag rekommenderar dig att uppleva på din resa i Toscana.

San Gimignano

Den lilla staden San Gimignano med knappt över 7 000 invånare, ligger i Siena-provinsen i centrala delen av regionen. Det är en av de vackraste och charmigaste städerna i Toscana i mitt tycke.

Staden har en rad (14 stycken) unika medeltida torn och andra sällsynt välbevarade byggnader från Medeltiden som har bidragit till att sätta staden på UNESCOs världsarvslista. Dessutom ligger staden på en otroligt vacker plats i det toskanska landskapet som bara det gör platsen värd ett besök.

Lucca

Staden som både har varit romersk koloni, italiensk självständig stat, erövrad av Napoleon, är Puccinis födelsestad och som grundades av de mytomspunna etruskerna är inte bara en av de vackraste utan även historiskt sett en av de mest intressanta i Italien. Staden fullkomligt sjuder av toskansk renässansanda på det arkitektoniska planet bland annat i form av sin intakta och världsberömda fästningsmur som varit starkt bidragande till att sätta staden på UNESCOs världsarvslista. Men staden bär även spår från romartiden till exempel i form av tornet Piazza San Michele som är byggt på grunden av ett antikt forum samt det berömda torget Piazza dell'Anfiteatro som fortfarande bär spår av en antik amfiteater.

Eftersom Lucca ligger i det nordvästra hörnet av Toscana (i provinsen som också bär namnet Lucca) varifrån det inte är långt till kusten och det Tyrrenska Havet är det som gjort för att kombinera ett besök i staden med en tur till havet. Även om man utan problem kan tillbringa en hel dag i den historiska och unika staden.

Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi beläget vid floden Arno i Florens utgör ett av världens äldsta, finaste och mest berömda konstmuseer med en unik samling konstverk. Grunden för denna samling skapades av den legendariska familjen Medici i Florens som var Europas rikaste familj i början av 1400-talet.

Museet rymmer bland annat toskanska målerier från 1200-talet, florentinska målningar från 1300-talet samt venetianska målningar från 1400-talet. Vidare finns här flamländsk konst från 1600-talet och otaliga mästerverk av en lång rad av konsthistoriens största mästare såsom Michelangelo, Rafael, Leonardo da Vinci, Botticelli, Titian, Caravaggio, Albrecht Dürer och Rembrandt.

Särskilt under sommarmånaderna kan museet vara så välbesökt av både utländska och italienska besökare att det kan vara en god idé att boka biljett i förväg för att slippa allt för lång väntetid.

Det lutande tornet i Pisa

I motsats till vad många tror så började klocktornet i Pisa, eller Torre pendente di Pisa som tornet heter på italienska, att luta redan när det byggdes 1173 på grund av mjuk jord och dåligt fundament på tornets ena sida. Vid flera tillfällen under historiens gång har man stabiliserat tornets fundament och försökt rätta upp det ända fram till 2008 då myndigheterna fastslog att tornet för första gången i historien inte rörde sig längre och kommer att vara stabilt under de nästa 200 åren.

Idag är det lutande klocktornet som ligger bakom Pisas berömda katedral en av Toscanas och Italiens mest kända sevärdheter. Tornet har 294 trappsteg och är 55,86 meter högt på den lägsta sidan och 56,70 meter på den högsta sidan med en lutning på 3,97 grader. Tillsammans med det närliggande dopkapellet, kyrkogården och katedralen har tornet utsetts till världsarv av UNESCO såsom en del av Piazza del Duomo som räknas som en av de arkitektoniskt finaste platserna i världen.

Domkyrkan i Florens

Florens domkyrka, eller Cattedrale di Santa Maria del Fiore som den heter på italienska (eller il Duomo di Firenze), är inte bara Florens ärkebiskopssäte utan har även blivit ett kännetecken för Toscanas berömda huvudstad. Otaliga avbildningar på vykort, plakat, fotografier samt målningar särskilt av den enorma kupolen som majestätiskt tronar över stadens tak.

Den gotiskt stiliserade katedralen vars byggande påbörjades 1296 och som stod färdig i sin ursprungsform 1436 då den invigdes av påve Eugenius IV. Kyrkan var den kristna världens största på sin tid men har senare överträffats av Peterskyrkan i Rom, S:t Pauls katedral i London samt katedralen i Milano. Florens domkyrka har emellertid fortfarande världens största murade kupol. Totalt 4 miljoner tegelstenar har använts vid byggandet av kupolen som på sin insida rymmer en 3600 kvadratmeter stor fresk föreställande domedagen.

Domkyrkan i Florens har tillsammans med Florens gamla stadskärna i övrigt utsetts till världsarv av UNESCO.

Information och fakta 

Här har jag samlat lite informationer och fakta inför din resa till Toscana.

Provinser

Toscana är indelat i hela tio provinser vilka är Arezzo, Florens, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa och Carrara, Pisa, Pistoia, Prato och Siena. Den största av provinserna utifrån invånarantal är inte helt överraskande Florensprovinsen med strax under en million invånare medan den glest befolkade Grossetoprovins i den södra delen av regionen är den som är störst till ytan.

Den invånarmessigt minsta provinsen i regionen är Massa och Carrara i den nordligaste delen av regionen medan Pratoprovinsen som ligger granne med Firenzeprovinsen i den nordliga delen av regionen är den till ytan minsta provinsen i Toscana.

Natur

Det toscanska landskapet med cypressaleer som slingrar sig mellan sädesfälten på de böljande kullarna finns förevigade på otaliga vykort, kalendrar och foton och har bidragit till att göra Toscana till ett av de populäraste resmålen i Europa. Att det just är kullarna som ofta står i fokus på vykort och bilder är inte så konstigt eftersom mer än 65 % av Toscanas totala yta utgörs av backig terräng.

Regionen är även ganska bergig då bergen i sin tur utgör 25 % av Toscanas areal att jämföras med de 8 % som utgörs av ett platt landskap. Ett av regionens högsta bergsområden är den 1200 meter höga bergskedjan Apenninerna som genomkorsar regionen på sin väg från Alperna i norr till Calabrien i söder. Det högsta berget i Apenninerna är Corno Grande med sina 2914 meter.

Regionen har även en förhållandevis lång kustlinje mot det Tyrrenska havet och de sju toskanska öarna. Dessa öar som ligger mellan det Liguriska havet och det Tyrrenska havet består bland annat av en nationalpark Parco Nazionale Arcipelago Toscano som är ett populärt utflyktsmål för både utländska och italienska besökare under de varma sommarmånaderna.

En annan huvudroll i det toskanska landskapet spelas av floden Arno som med sina 241 kilometer är regionens längsta flod. Floden rinner upp vid berget Falterona nära Arezzo och rinner ut i det Tyrrenska havet vid Pisa. Längs vägen passerar den bland annat några av Toscanas största städer såsom Florens och Empoli som har vuxit upp runt floden.

Klimat

Som i alla andra större regioner har Toscana varierande klimat beroende på var i regionen man befinner sig och hur nära man har till havet, höglandet, bergen eller slätterna. Längs kusten är det huvudsakligen ett mediterrant klimat med torra, varma somrar och milda vintrar medan det i inlandet finns både sub-mediterrant och höglands klimat.

I området runt Prato och Pistoia i den norra delen av regionen kan det mycket väl falla snöa på vintern. Men det är bara i bergskedjan Apenninerna som det är ett så yppigt snöfall under vinterhalvåret att du kan åka skidor där året runt.

Regionen har ett förhållandevis stort antal soltimmar med ett genomsnitt av 6-6.5 solskenstimmar per dag på årsbasis. Under sommarmånaderna stiger antalet solskenstimmar till i genomsnitt 11 timmar per dag medan det på vintermånaderna ute vid kusten är 4 timmar.

De varmaste månaderna är juli och augusti med en högsta medeltemperatur på 30 grader och en lägsta medeltemperatur på runt 17 -18 grader. Januari är den kallaste månaden med en lägsta medeltemperatur på 3 grader och en högsta på 11 grader. Men som alltid när det handlar om klimat så varierar temperaturen allt efter var i regionen man befinner sig.

Språk

Utöver riksitalienska som är det mest talade språket i Toscana så talar man även olika dialekter av toskanska så kallade dialetto toscano. Riksitalienskan kallas ofta en ”litterär” version av toskanska eftersom toskanska och då framförallt den florentinska har spelat stor roll vid uppkomsten av riksitalienskan. Detta beror till stor del på inflytandet från regionens författare så som Dante, Machiavelli och Petrarca. Våra dagars riksitalienska är emellertid på inget sätt identisk med den ursprungliga toskanskan.

Det finns minst tio olika versioner av toskanska fördelade över hela regionen vilka normalt indelas i nordliga och sydliga grupper varav sju normalt räknas till den tidigare och tre till den senare gruppen. Det anses att totalt omkring 3,5 miljoner personer i regionen talar toskanska.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Vad tycker gästerna om i Toscana?

7,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 35 recensioner