Resor till Lucca

20 kilometer nordöst om Pisa ligger den sagolika medeltidsstaden Lucca. En semester i Lucca är det naturliga valet för dig som gärna vill uppleva det bästa av Toscana och älskar god mat, vackra byggnader och en avslappnad atmosfär.

Ett av de mest anmärkningsvärda byggnadsverken i Lucca är den drygt 4 kilometer långa och 12 meter höga stadsmuren som är en av de mest välbevarade stadsmurarna som finns från renässansen. Stadsmuren är så bred att man har gjort en promenad på toppen av den med gott om plats för både fotgängare och cyklister som här uppifrån har en fantastisk utsikt över den gamla stadskärnan. Det finns till och med stora träd som växer uppe på stadsmuren vilka ger en skön skugga när du slår dig ner på en bänk för att vila benen och bara njuta av stämningen. Går du en rundtur uppe på muren så passerar du även bastioner, stadsportar och andra militära byggnader som i dag bland annat är iordningställda som caféer eller museer.

Nere i den fotgängarvänliga gamla stadskärnan kan du också tillbringa mycket tid med att snusa runt bland butikerna på den viktigaste handelsgatan i Lucca, Via Fillungo. Gå även en tur ner längs den mindre hektiska Via Paulino, där framför allt vin- och ostbutikerna är värda en närmare studie. Innanför stadsmuren ligger självklart även många inbjudande torg med uteserveringar och caféer där du kan utforska det lokala köket.

Ett av de populäraste torgen i stan är Piazza dell’Anfiteatro, där det som namnet antyder en gång i tiden låg en romersk amfiteater. I dag lägger man här mest märke till de charmiga, pastellfärgade husen från Medeltiden som gränsar till torget. Har du ögonen med dig så kan du trots allt se rester av de romerska murarna som tittar fram här och var mellan husen. Det ovala torget är den perfekta platsen att sitta och iaktta stadens liv om nu inte din uppmärksamhet helt upptas av läckerheterna på tallriken framför dig.

Värdesätter du semesterns kulinariska upplevelser så kommer du inte bli besviken på en resa till Lucca. Här finns massor av bra restauranger och trattorior att välja bland och som serverar ett brett urval av Toscanas mest klassiska rätter men även mer moderna kreationer, allt tillagat med färska, lokala råvaror. Till maten passar det perfekt att beställa något gott lokalt vin. Det ligger åtskilliga välkända vingårdar omkring Lucca.

Hotell i Lucca

Populära hotell i Lucca

Italien, Toscana, Lucca
  • Närmaste flygplats: 35 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Italien, Toscana, Lucca
  • Närmaste flygplats: 36 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Italien, Toscana, Lucca
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

Andra sevärdheter i Lucca

När du inte sitter till bords så kan du använda din semester till att besöka intressanta museer och historiska byggnadsverk. Vid Piazza San Martino i den södra delen av den muromgärdade stadskärnan ligger till exempel den vackra domkyrkan från 1000-talet. Inne i kyrkan kan du bland annat se ett krucifix av cederträ, Volto Santo, som man en gång i tiden menade att farisén Nikodemus, som själv var vittne till korsfästelsen, hade snidat. Undersökningar har dock visat att krucifixet är tillverkat på 1200-talet - kanske som en kopia av originalet som gick åt på grund av souvenirjagande pilgrimer. Oavsett vilket så har det än idag ett stort religiöst värde och är det centrala föremålet vid ett stort fackeltåg den 13 september varje år, Luminare di Santa Croce, då krucifixet förs runt på Luccas gator.

På bara 5 minuters gångavstånd norr ut vid Palazzo Guinigi hittar du den bästa utsiktspunkten i Lucca. Det vill säga du ska först ge dig i kast med 230 trappsteg till toppen av Torre Guinigi för att få njuta av utsikten, men det är värt besväret! Uppe på toppen av det 45 meter höga tornet från 1300-talet, där det för övrigt växer sju små ekar, breder stadens röda tegeltak ut sig nedanför dig och du kan se långt ut över det böljande landskapet som är så karakteristiskt för Toscana.

Tillbringar du din semester i Lucca så ligger det naturligtvis även nära till hands att göra utflykter till många andra spännande resmål i Toscana. Det är lätt att ta tåget till exempel till Pisa, och det bergiga området Garfagnana nordost om Lucca inbjuder till både vandrings- och cykelturer med stopp i charmiga små medeltida städer och byar.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här