Resor till Siena

Södra Toscanas mest förtrollande stad är förmodligen Siena. Stadens vackra medeltida centrum med dess karaktäristiska snäckskalstorg är hela resan värd. Siena är en upplagd utflykt för lunch eller middag när du semestrar i den södra delen av Toscana. Boka en underbar semester i Siena med Solfaktor idag!

Enligt legenden grundades Siena av Senio och Ascanio – söner till Remus, som tillsammans med sin bror Romolus grundade Rom. Men tror man inte på legender och mytologi, är det nog mer troligt att man tror på att det var etruskerna som började bruka jorden runt Siena, och att romarna sedermera tog över och byggde upp en koloni på platsen, som fick namnet Saena Julia. Under medeltiden växte Siena till att bli ett viktigt ekonomiskt centrum – mycket tack vare förverkligandet av vägen Via Francigena, som förenade Rom med Frankrike, och ledde många pilgrimer genom Siena vilket skapade ypperlig tillfällen för handel.

Det var också under sen medeltid (1150-1300) som flera stora konstnärer och skapare realiserade många av de stora monument som vi än idag kan besöka i Siena. Ett av de främsta av dessa, är Sienas domkyrka, men också Palazzo Pubblico som står vid Sienas centrala torg, Piazza del Campo. Palazzo Pubblico inkluderar också det 102 meter höga tornet Torre del Mangia – ett av Italiens högsta antika torn.

Siena behöll sin storhetstid fram till 1348 då pesten drabbade staden och utplånade större delen av stadens invånare. Siena tog sig dock så småningom igenom denna hårda period, mycket tack vare stora ledare som Karl V och Cosimo I de’ Medici som jobbade hårt för att staden långsamt skulle återupplivas.

Semester i Siena med Solfaktor

Idag reser många på semester till Siena för att uppleva den avslappnade stämningen i den historiska stadskärnan - med möjlighet till spännande utflykter ut i det övriga Toscana.

Hos Solfaktor är vi experter på resor till Italien och vi har varit danskarnas favoritrespartner sedan 1999 med det bästa urvalet av hotell, semesterbostäder och semesterlägenheter i detta fantastiska semesterland. Res med oss på en underbar semester till Siena - vi har valt ut områdets bästa hotell och semesterbostäder åt dig så du helt kan fokusera på att vara ledig och koppla av. Välj själv om du bara vill boka ditt boende genom oss eller om du vill boka en paketresa som inkluderar flyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn.

 

Hotell i Siena

Populära hotell i Siena

Italien, Toscana, Siena
  • Närmaste flygplats: 80 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Toscana, Siena
  • Närmaste flygplats: 81 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Toscana, Siena
  • Närmaste flygplats: 77 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi


Vad ska du se på din semester i Siena?

Fyra av Sienas mest kända symboler – domkyrkan, Palazzo Pubblico, Piazza del Campo och Torre del Mangia – är redan nämnda här ovan, och ett besök i Siena skulle inte vara komplett utan att inspektera dem närmre. Du kan ta dig upp för de 400 (!) trappstegen i tornet, en smärre utmaning, men du belönas med en vacker utsikt över både Piazza del Campo och det vackra toskanska landskapet.

Domkyrkan, Il Duomo di Siena, som byggdes mellan 1214 och 1263, är en av Italiens vackraste domkyrkor. Den är byggd i gotisk stil och är hem för skatter signerade Donatello, Pisano och Michelangelo – men det räcker nästan att beundra domkyrkan från utsidan för att förstå dess storhet. Både ut- och insidan är dekorerade i stora vita marmorblock, avbrutna av ränder av grön marmor – två färger som representerar Siena.

Ger er själv också tid att promenera runt på Sienas gamla gator och stråk, (som är stängda för trafik), där ni kan göra stopp i små butiker som säljer lokalt hantverk eller lokala delikatesser. Det är också på de mindre gatorna och i gränderna, som ni lär känna Sienas riktiga identitet, och där atmosfären fortfarande liknar den som rådde på 1300-talet.

Slutligen kan också nämnas att Siena ligger väldigt strategiskt mitt i Toscana och utflyktmöjligheterna är därför oändliga - Florens, Chianti vindistrikt, Val d’Orcia och San Gimignano för att bara nämna några.

Il Palio di Siena

Två gånger om året, tar en av Italiens största kulturhändelser plats mitt i centrala Siena: Il Palio. Den kända hästkapplöpningen är en kamp mellan Sienas olika kvarter, contrade, och platsen för hela spektaklet är Piazza del Campo, dit åskådare vallfärdar, inte bara från hela Italien, utan från hela världen. Det är perfekt att resa på semester till Siena omkring tidspunkten för Il Palio, men tänk på att boka hotell i Siena i god tid.

Hästkapplöpningen äger rum två gånger om året, den 2 juli och den 16 augusti och så har det varit sedan 1200-talet då den första palion avhölls. På den tiden föregick loppet genom hela Siena och det var så viktig för stadens alla invånare att man till och med släppte ut fångar från fängelserna på denna dag för att du skulle kunna delta i festligheterna. Loppet så som det ser ut idag där ryttarna rider tre varv runt Piazza del Campo introducerades först på 1600-talet.

Utav Sienas 17 contrade(stadsdelar) är det 10 stycken som deltar i loppet varje år. De sju som inte deltog förgående år samt tre stycken som väljs ut genom lottdragning. Själva priset som alla tävlar om är en banderoll av silke där Madonnan finns avbildad – ett symboliskt pris – det verkliga priset är ära och berömmelse.

Mat och dryck i Siena

Köket i Siena innefattar naturliga smaker och speciella dofter, tack vare att man här använder mycket vitlök och örter – som fänkålsfrön och dragon – i rätterna. Olivoljan från Siena är också en av Italiens bästa, tack vare den fantastiska jorden i det toskanska landskapet.

Några av de mest typiska rätterna från Siena är Pici, en tjockare typ av spaghetti, som görs för hand, och sedan serveras till olika typer av såser – testa gärna en ragù på fläskkött, då det är väldigt populärt i staden. La Ribollita, enkelt beskrivet som en grönsakssoppa med bröd i, är en typisk fattigmansrätt från området. Namnet kommer från att man skulle kunna värma upp soppan om och om igen (ri = åter, bollita = koka), utan att soppan skulle tappa smak eller konsistens. Även olika typer av bruschetta är populära i Siena, toppade väldigt enkelt med bönor, eller lyxigare med kyckling- eller kaninlever.

Den mest kända desserten från Siena, är Panforte, vars historia går hela vägen tillbaka till Medeltiden. På den tiden använde man inte socker för att söta upp bakverken, utan honung, och de ursprungliga panforti lagades därför med mjöl, mandel, nötter, kanel, muskotnöt, nejlika, honung och apelsincest. Idag finns panforte i flera olika versioner och rådet är att smaka på så mång olika du orkar på din semester – gärna med ett glas utmärkt vino santo därtill!

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här