Resor till Bologna

Bologna ligger sydöst om Milano och nordväst om Rimini, och är även huvudstad i provinsen med samma namn.

Bologna är en av Italiens äldsta städer med många spännande och kulinariska upplevelser, bland annat så ligger här Europas äldsta universitet från år 1088, och en vacker anrik botanisk trädgård. Staden är charmerande och känd som Italiens gastronomiska huvudstad. Den gamla stadsmuren omringar fortfarande Bologna, och i de gamla stadsdelarna är det trånga gator, livliga torg, arkader som ger en härlig romantisk och historisk känsla när man promenerar här.

Flygplatsen GuglielmoMarconi Airport (BLQ) ligger ca.6 km nordväst om Bologna, och det går flygbussar dagligen till centrum, det finns även möjlighet till taxi.

Något som verkligen karaktäriserar Bolognas utseende är de valv-täckta trottoarerna, (så kallade portici), som förbinder stadens gator, torg, palats och torn. Bara i centrum av Bologna sträcker sig dessa portici över hela 37 kilometer, vilket är mer än i någon annan stad i världen.

 

Ett besök i Bologna borde börja på Piazza Maggiore, ett stort kvadratiskt torg som förr i tiden var marknadsplats och fortfarande än idag en viktig mötesplats för stadens befolkning. Torget omringas av Basilica di San Petronio, il Duomo di Bologna, och i närheten ligger också Cattedrale di S. Pietro.

 

Bland stadens alla sevärdheter, är nog de två tornen Torre degli Asinelli och Torre Garisenda, de mest kända. Precis som det lutande tornet i Pisa, lutar även dessa två torn, men då Bolognas torn ligger mer inklämda mellan andra byggnader är detta inte lika synligt som i Pisa.

 

På sitt läge mitt i Italien, mellan kullar, berg och slätter, har Bologna och dess omkringliggande landskap massor att erbjuda för dig som tycker om aktiviteter i det fria. De tre bergstopparna Monte Bibele, Il Tamburino och Monte Savino erbjuder gott om möjligheter för dig som älskar hiking, mountainbiking och klättring. Besöker du området på vintern erbjuder bergskedjan Apenninerna, som löper i norr-sydlig riktning genom Italien, på resorter där du kan åka både skidor och snowboard. Du som istället vill ta det lugnare på semestern, hittar termalbad i Porretta Terme, där du kan slappna av och njuta av mineralrikt vatten, precis som man gjorde på antiken.

 

Mat och dryck i Bologna

 

Med ett smeknamn som La Grassa – den feta – är det lätt att förstå, att Bologna är lite av ett matmekka. Dess epitet som matstad understryks också av det faktum att Eataly år 2017 öppnade världens största inomhus matmarknad i staden – något som naturligtvis endast har förstärkt stadens karaktär, och lockar många matglada turister från hela världen.

 

Bologna är framförallt känt som ett paradis för sin ägg-pasta och den kommer i en mängd olika versioner, där tortellinin framförallt är framträdande. Pasta som är gjord på ägg passar nämligen otroligt bra till fyllda pastasorter, och i Bologna fylls tortellinin ofta med kött, mortadella och prosciutto, och serveras sedan i en buljong. Två andra primi piatti från Bologna, som bara måste omnämnas, är den kända köttfärssåsen, ragù alla bolognese, och den älskade lasagnen.

 

När det kommer till sötsaker, är certosino bolognese, ett uppskattat julgodis. Det består av mjöl, honung, kanderad frukt, mandel, mörk choklad, russin, pinjenötter och kryddor som anis och kanel. 

La Dotta (den bildade), la Rossa (den röda), la Grassa (den feta). Kärt barn har många namn, och även om Bologna har fler smeknamn än så, är det dessa tre som berättar mest om staden och dess historia.

La Dotta kommer från det faktum att Europas (många källor hävdar att det är världens) äldsta universitet – Università di Bologna – grundades i staden år 1088. Universitetet har genom tiderna lockat studenter som Dante, Petrarca och Boccaccio, och idag är cirka 80.000 personer inskrivna på dess olika program och kurser. La Rossa syftar till den röda färgen på de tegelstenar som palats och hus i staden byggdes med fram till medeltiden. I modern tid, syftar la Rossa också till det faktum att många motorföretag har sina säten i Bologna - röda Ferrari är en av dem. Slutligen har vi La Grassa, som kommer från stadens rika kulinariska tradition, känd världen över. För Bolognas invånare, är att äta bra, en absolut prioritet – något som du som turist också kan dra fördel av. Mortadella, tagliatelle, tortellini, lasagne och ragù är bara några av många älskade italienska rätter som härstammar från staden.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Bologna

Populära hotell i Bologna

Italien, Emilia-Romagna, Bologna
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Emilia-Romagna, Bologna
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Italien, Emilia-Romagna, Bologna
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang