Resor till Dubrovnik

Dubrovnik ligger i regionen Dalmatien vid Adriatiska havet, nästan så långt söderut man kan komma i Kroatien och inte långt från grannlandet Montenegro. Dubrovnik är kanske mest känt för sin gamla stadskärna som sedan 1979 är del av UNESCOs världsarvslista, men den vackra kusten och skärgården utanför staden har blivit populära resmål för sol och bad.

Många känner kanske inte till att Dubrovnik är en enklav. Reser du med bil eller buss från Zagreb eller Split och vidare längs med kusten till Dubrovnik åker du nämligen genom Bosnien som har en kuststräcka på lite drygt 20 km vid Adriatiska havet innan du återigen kommer in i Kroatien. Passet behöver visas för genomfart även om tullformaliteterna brukar hållas till ett minimum för genomgående trafik.

Dubrovnik är för de flesta mest känd för sin gamla stadskärna med rötter från 600-talet, som skjuter ut som en holme mot Adriatiska havet och som omgärdas av en vacker ringmur. Innanför murarna väntar flera vackra torg, smala gränder och flera kyrkor, men även trendiga barer, mysiga restauranger och bra shopping. Dubrovniks gamla stan är ett av Kroatiens mest berömda besöksmål.

Utanför centrala Dubrovnik, längs Dubrovnik-kusten, väntar en vacker kuststräcka med flera badorter som erbjuder utmärkta resort-hotell för sol, bad och avkoppling. Utanför Dubrovnik finns även en vacker skärgård som enkelt kan besökas som båtutflykt från Dubrovnik under en dag. Ön Lopud är ett populärt utflyktsmål. Längre norrut längs kusten, ungefär halvvägs mellan Dubrovnik och Split finns även de populära öarna Hvar och Korcula. Även dessa kan besökas med båt från Dubrovnik men kräver lite mer tid pga avståndet och normalt även en övernattning.

Vem passar detta resmål för?

Den kroatiska kusten är ett populärt resmål för de som söker sol, bad och avkoppling i en avslappnad miljö med vackra omgivningar och området har under senaste åren blivit väldigt trendigt, inte minst tack vare ett intensivt uteliv. Men här finns även en rik historia och kultur att upptäcka och det finns bra möjligheter till utflykter.

När är det bäst att åka hit?

För sol och bad är det framförallt perioden maj-september som gäller och det är även under denna period det går charterresor med direktflyg från Skandinavien till Dubrovnik. Övriga tider på året får man ofta organisera sin resa själv med flyg och hotell. Vintrarna är milda och våren kommer tidigare än i Sverige, men badvädret dröjer till maj.

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Hotell i Dubrovnik

Populära hotell i Dubrovnik

Kroatien, Dalmatien, Dubrovnik
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Dalmatien, Dubrovnik
9,1
Fantastiskt
732 omdömen
  • Närmaste flygplats: 22 km
  • Närmaste strand: ca. 2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Dalmatien, Dubrovnik
8,1
Mycket bra
146 omdömen
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage