Resor till Slovenien

Slovenien är Europas gröna hjärta med ett närmast magiskt naturlandskap och ett kulturarv rikt på legender och berättelser. Detta betagande land mellan Alperna och det Adriatiska havet har under århundraden varit en viktig knutpunkt mellan Balkan och resten av Europa.

Än idag står Slovenien som resmål emellertid fortfarande lite i skymundan i jämförelse med sina grannländer som inkluderar populära semesterländer som Italien och Kroatien. Men trots att landet bara är ungefär hälften så stort som Danmark så har Slovenien faktiskt också mycket att bjuda på.

Slovenien har en 47 kilometer lång kustlinje mot Adriatiskahavet. På denna korta slovenska "Riviera" finns det fina badstränder och charmiga medeltida kuststäder som Koper, Izola och Piran samt spa-orten Portoroz. På sommaren sjuder det alltid av liv när både slovenerna själva och semesterfirare söker sig mot det azurblåa havet. Du behöver emellertid inte förflytta dig särskilt långt in i landet för att upptäcka att Slovenien inte är präglat av massturismen.

Aktiv semester i spektakulär natur

Framför allt för dig som tycker om en semester med aktiva upplevelser i vacker och fridfull natur är Slovenien ett land med närmast obegränsade möjligheter: Bergen och floderna i De juliska Alperna är till exempel perfekta för vandringsturer, mountainbiking, rafting och paddling. Bergskedjans högsta berg är Mt. Triglav (2 864 m.ö.h.) och som har gett namn till Nationalparken Triglav som täcker det mesta av området.

Det finns över 10 000 kilometer markerade stigar och leder i de slovenska bergen. Längs dessa leder ligger mer än 150 "bergshyttor" där du kan söka lä och värma dig med en traditionell slovensk gryträtt. Reser du hit på vintern så finns det faktiskt även åtskilliga mindre men bra skidorter i Slovenien som till exempel Kranjska Gora. Dessa skidorter är med sin överskådliga storlek framför allt lämpade för barnfamiljer och nybörjare men även erfarna skidåkare kan hitta ordentliga utmaningar här.

En resa till Slovenien är utöver naturupplevelserna också en möjlighet till att besöka spännande städer och uppleva landsortssamhällen. Eftersom det är ett litet land kan du hinna med många av de större attraktionerna och sevärdheterna på en enda resa om du så vill. Det finns emellertid även massor av platser som förtjänar att du tar dig god tid att fördjupar dig i.

Ljubljana och Maribor

Ljubljana har bara knappa 300 000 invånare och är därmed inte bara en av de yngsta huvudstäderna i Europa utan även en av de minsta. Låt dig inte luras av den beskedliga storleken för den slovenska huvudstaden är i sig värd en resa till Slovenien.

Kanske just för att staden inte är större har Ljubljana en behagligt avslappnad atmosfär. I stadens gamla centrum, vid foten av Borghöjden, som är kompakt nog att utforska till fots kan du gå på upptäcktsfärd längs de smala, stenbelagda gatorna. Byggnaderna längs gatorna visar upp en blandning av barock- och art nouveau-arkitektur, spännande museer, butiker, marknader samt massor av uteserveringar och vinbarer.

Vill du utforska mer av Slovenien under din resa kan den centralt placerade huvudstaden fungera som en bra utgångspunkt. Det finns skidspår bara en halvtimmes körning från Ljubljana. Du kan dessutom lätt ta dig till den romantiska staden Bled vid sjön med samma namn eller på under en timme till de fantastiska Škocjan-grottorna med världsarvsstatus.

Du kan eventuellt också resa vidare till Sloveniens näst största stad Maribor (114 000 invånare) som ligger vackert vid floden Drava nära den österrikiska gränsen. Staden som ligger vid foten av de gröna Pohorjebergen är en bra bas för äventyr i den östra delen av Slovenien. Innan du kommer så långt bör du dock ta dig tid att utforska själva staden. Maribor är framför allt känt som centrum för landets vinproduktion och kan skryta med att ha världens äldsta vinranka (över 400 år) och som fortfarande ger druvor.

Transport

Sloveniens största flygplats, Ljubljana Jože Pucnik (LJU), som ligger omkring 25 kilometer norr om huvudstaden Ljubljana har bra förbindelser till resten av Europa. Med en enda mellanlandning på vägen inkluderar det även svenska flygplatser.

Vill du ha största möjliga frihet till att utforska Slovenien i ditt eget tempo så rekommenderar vi att du hyr en bil. Det finns många olika biluthyrningsföretag på flygplatsen men du bör boka din hyrbil redan hemifrån. Det går även att ta sig runt i landet med tåg och buss till de flesta större städerna. Vill du utforska naturområden och mindre byar kan det emellertid vara svårt att klara med offentlig transport.

Boka en billig resa till Slovenien nu!

Priserna i Slovenien ligger i genomsnitt något lägre än här hemma. Bokar du en billig resa med flyg och hotell här på Solfaktor har du därför bra förutsättningar till en semester med massor av spännande upplevelser utan att spränga semesterbudgeten.

Med vår sökmotor kan du på få sekunder få en överblick över de aktuella, billigaste flygbiljetterna till Slovenien. Dessa flygbiljetter kan du sätta samman med våre hotell. Lättare än så kan det inte bli!

Hotell i Slovenien

Populära hotell i Slovenien

Slovenien, Ljubljana
  • Närmaste flygplats: 31 km
  • Internet/Wi-Fi
  • I stad eller by
Slovenien, Bled
8,7
Mycket bra
2554 omdömen
  • Närmaste flygplats: 35 km
  • Avstånd till centrum: ca. 50 m
  • Internet/Wi-Fi
Slovenien, Ljubljana
8,3
Mycket bra
4115 omdömen
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Avstånd till centrum: ca. 800 m
  • Internet/Wi-Fi