Resor till Symi

Den lilla ön Symi ligger strax norr om Rhodos och inte särskilt långt från Turkiets kust. Ön utgör en del Dodekaneserna i Egeiska havet och är utan tvekan en av de mest idylliska öarna i ögruppen. Symi är i och för sig inte särskilt stor men har ändå mycket att erbjuda dig som söker en semester med äkta grekisk ö-idyll.

Redan vid inseglingen till Symi stad så förstår du att här väntar dig en speciell semesterupplevelse. Bland de första du ser är de charmiga och färgglada två- och trevåningshusen med sina röda tegeltak samt små söta balkonger med smidesräcken. Vid hamnen i den nedre delen av staden som kallas Gialos ligger det mysiga trottoarserveringar längs hela hamnpromenaden. Här kan du starta din semester med någon förfriskning medan du njuter av utsikten ut över de små, traditionella fiskebåtarna och upp mot den övre stadsdelen Chorio som breder ut sig längs sluttningarna och kullarna runt den lilla hamnen.

Autentisk grekisk kultur

Hamnstaden som ligger på den norra delen av ön är oerhört stämningsfull och är en plats där du bara vill dröja kvar och ta till dig av det grekiska ö-livet. Gå gärna på upptäcktsfärd i den övre delen av staden. Ovanför Symi stad ligger ruinerna av en borg som korsriddarna lät bygga på 1300-talet. De hundratals trappstegen som leder dit upp ger dig helt säkert lite svett i pannan men utsikten ner över staden och resten av ön är väl värd ansträngningen.

Johanniterorden var inte de första som säkrade sig herradöme över Symi. Ön utgjorde först en del av det romerska imperiet och därefter det bysantinska imperiet. På 1800-talet var Symi framför allt känt för natursvampar som lokala dykare hämtade upp från havsbottnen både runt ön och i mer avlägsna farvatten. Innan man uppfann utrustning för att andas under vattnet fridök man ner på livshotande djup på ett enda andetag för att skörda de bästa svamparna.

Många av de flotta palatsen som man idag kan se på sluttningarna härstammar från denna storhetstid när svamphandeln blomstrade och skapade en förmögenhet åt ön. När handeln med natursvamp under 1900-talet av olika orsaker avtog minskade öns befolkning markant. Än idag säljer man natursvampar i souvenirbutikerna men dessa svampar är importerade.

Nu för tiden lever befolkningen på Symi huvudsakligen av fiske och de semesterfirare som framför allt om sommaren besöker ön. De flesta som reser till Symi lockas av den avslappnade atmosfären och de mysiga kuststäderna men även stränderna är en stor attraktion.

Stränder och aktiviteter

Bor du i Symi stad så kan du bada från badstegar i hamnen. Du kan dock lätt ta en taxibåt eller badbåt till närmsta riktiga strand. Ön är känd för sitt kristallklara vatten som är perfekt för snorkling. Några av stränderna som Nos, Nimborio och Pedi är välorganiserade med alla de faciliteter du kan önska dig så som tavernor, barer, uthyrning av parasoller och solsängar. Det finns även andra stränder som ligger mer avsides och som är som gjorda för ostörda stunder vid det kristallklara havet. Observera att stränderna på Symi mestadels är steniga och ojämna så det kan vara en god idé att använda badskor.

Utöver den lockande kuststräckan så kännetecknas Symi av att vara en backig och naturskön ö. Öns högsta topp sträcker sig upp till 616 meters höjd över havet. Framför allt om du reser hit under våren och hösten då det inte är för hett för att vara aktiv är det perfekt att utforska ön på vandringsturer. På grund av den kuperade terrängen kan det vara lite ansträngande på en del ställen men du belönas av fantastiska utsikter på dina turer.

Närmsta flygplats ligger på grannön Rhodos och därifrån tar det omkring två timmar med båt till Symi. Det lättaste sättet att ta sig runt på ön är med buss, skoter, motorcykel eller bara till fots. Det är även en del som från Symi stad där färjan lägger till beger sig ut på en form av pilgrimsvandring ner till klostret Panormitis på södra änden av ön.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Symi