Resor till Östra Makedonien och Thrakien

Grekland är ett av Europas mest populära resmål men trots detta finns det fortfarande delar av landet som enbart få skandinaviska turister känner till. Ett bra exempel på detta är Östra Makedonien och Thrakien. Denna region i det nordöstra hörnet av Grekland har annars allt du kan tänkas önska dig på en semesterresa.

Regionen inkluderar de två öarna Thassos och Samothraki. Framför allt den förstnämnda är känd för sina många, bildsköna bukter och sandstränder som till exempel Potos och Chrysi Ammoudia som är perfekta för en avkopplande badsemester med familjen.

Östra Makedonien och Thrakien som gränsar mot Bulgarien och Turkiet har också mycket att erbjuda inne på fastlandet. Här ligger till exempel den vackra staden Kavala som har rötter ända tillbaka i antikens dagar. Utöver ett pärlband av spännande sevärdheter så som ruinstaden Filippi så hittar du vid Kavala och längs resten av kusten även åtskilliga underbara och barnvänliga badstränder och inte minst massor av autentiska tavernor och restauranger med grekiska läckerheter på menyn.

Utöver stränderna där du kan koppla av och njuta av regionens soliga klimat så får du på en billig resa till Östra Makedonien och Thrakien även massor av möjligheter att utforska det flotta bergiga landskapet på vandrings- och cykelturer. Åt norr ligger till exempel Rodopebergen som sträcker sig långt in i Bulgarien. Här kan du utforska stigar som tar dig till höga vattenfall och spektakulära grottor. I dessa berg som är utnämnda till nationalpark döljer sig utöver vacker natur även spännande medeltidsborgar, kyrkor, kloster och bildsköna små byar.

Förbindelselänk mellan öst och väst

Östra Makedonien och Thrakien ligger som en förbindelselänk mellan Balkan, Medelhavet och Asien. Här gick den legendariska Silkesvägen och kryddrutten som sträckte sig från Medelhavet till Indien och Kina. På 200-talet före Kristus byggde Romarna Via Egnatia genom regionen - en väg som förband deras västliga och östliga imperier. Senare inlemmade det Bysantinska riket regionen efter Roms fall och behöll herradömet ända fram till 1300-talet då Osmanska riket erövrade det mesta av regionen.

I dag hyser regionen huvudparten av Greklands muslimska minoritet som har levt här sedan det Osmanska rikets period. Denna folkgrupp undantogs från befolkningsutväxlingen mellan Grekland och Turkiet efter Lausanne-traktatet 1923 som löste en pågående tvist om landsgränser. Detta multikulturella samhälle kommer bland annat till uttryck i det lokala köket som du kan njuta av på din resa och som består av både grekiska och turkiska inslag.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Resmål i Östra Makedonien och Thrakien

Populära hotell i Östra Makedonien och Thrakien

Grekland, Mellersta Makedonien, Thessaloniki
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Grekland, Mellersta Makedonien, Thessaloniki
  • Närmaste flygplats: 43 km
  • Närmaste strand: ca. 42 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Östra Makedonien och Thrakien, Potos
  • Närmaste flygplats: 66 km
  • Närmaste strand: ca. 10 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)