Resor till Lesbos

Längst bort i det Egeiska havet nära den turkiska kusten ligger Greklands tredje största ö Lesbos, bara Kreta och Evia är större. Lesbos är bland annat känt för sin ouzo, sin fina olivolja samt vin och frukt. Detta är med andra ord en frodig ö med silverskimrande olivlundar, väldoftande pinjeskogar och vulkaniska områden med varma källor.

Utöver den fruktbara lantbruksjorden är Lesbos också känt för sin äkta grekiska gästvänlighet, vackra byar och mysiga familjedrivna tavernor. Sist men inte minst kan du på en billig resa till Lesbos också njuta av ett avkopplande strandliv vid det kristallklara havet. Runt omkring på hela ön hittar du fina badmöjligheter. Stränderna som mest består av en blandning av sand och småsten rankas ofta bland de bästa i Grekland.

Det finns många välorganiserade stränder där man hyr ut solsängar och parasoller och där man har vattensportcenter med något roligt för alla som till exempel stränderna vid PetraPlomari och Molyvos.  Andra stränder på Lesbos ligger mer avsides och är perfekta för fridfulla stunder vid det turkosblåa havet.

Både de många barnvänliga stränderna och den behagliga tillbakalutade atmosfären gör att framför allt familjer gärna reser till Lesbos. Ön som av grekerna själva kallas för Lesvos är med sin avslappnade stämning perfekt för ett behagligt avbrott från den hektiska vardagen - oavsett om du reser med eller utan barn. Solen skiner nästan alltid på Lesbos eftersom öns läge långt ut i det Egeiska havet säkrar ett fint klimat med massor av sol och mycket lite regn.

Trevliga tavernor och nattliv

En stor del av nöjet med att resa i Grekland är de kulinariska upplevelserna. I detta hänseende utgör Lesbos inget undantag. Du hittar traditionella tavernor i nästan alla små byar på Lesbos och nere längs promenaderna nära stränderna. Det lokala köket på ön erbjuder bland annat grillad bläckfisk och stekta grönsaker vilket naturligtvis med fördel kan ledsagas av en ouzo eller två.

På det stora hela är Lesbos inte känd som någon fest-ö på samma sätt som många andra grekiska öar. Tavernorna är ofta öppna till lite efter midnatt och en del restauranger förvandlas på kvällen till trevliga loungebarer som gjorda för en romantisk kväll. I Mytilene finns det dessutom några få klubbar som håller öppet till fram på småtimmarna men för övrigt är nattlivet på Lesbos förhållandevis dämpat.

Rik historia

Ön har en rik historia som sträcker sig omkring 3 000 år tillbaka i tiden. Trots de ödeläggande jordbävningar som genom tidens lopp har drabbat ön så har du på en resa till Lesbos rikliga möjligheter att utforska vackra sevärdheter och lämningar som stammar ända tillbaka från antikens dagar. Framför allt omkring huvudstaden Mytilini finns det massor att se om du vill krydda din resa till Lesbos med historisk sightseeing. Här kan du till exempel se öns största medeltidsborg som har byggts på ruinerna av en bysantinsk fästning. Nordväst om centrum ligger dessutom ruinerna av en stor hellenistisk teater.

Det finns på det hela taget många borgruiner, kyrkor och inte minst stämningsfulla, aktiva kloster runt omkring på ön som vittnar om de djupa historiska rötterna. Eftersom ön är förhållandevis stor kan du även njuta av härlig orörd natur och uppleva fiske- och bergsbyar som är helt opåverkade av turismen. Hyr en bil och utforska Lesbos i ditt eget tempo. Det finns dessutom gott om vackra vandringsleder om du hellre vill utforska ön till fots.

Se det aktuella utbudet av billiga resor till Lesbos i sökmotorn här på Solfaktor. Här får du dessutom nätets bästa priser!

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Resmål i Lesbos

Populära hotell i Lesbos

Grekland, Lesbos, Eftalou
8,6
Mycket bra
142 omdömen
  • Närmaste flygplats: 69 km
  • Närmaste strand: ca. 2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Lesbos, Plomari
9,0
Fantastiskt
44 omdömen
  • Närmaste flygplats: 46 km
  • Närmaste strand: ca. 500 m
  • Internet/Wi-Fi
Grekland, Lesbos, Plomari
8,5
Mycket bra
43 omdömen
  • Närmaste flygplats: 44 km
  • Närmaste strand: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)