Resor till Kea

Kea är den nordligaste ön i ögruppen Kykladerna. Läget nära Attika, halvön som sträcker sig från fastlandet ut i det Egeiska havet, har gjort Kea till ett eftertraktat resmål bland grekerna själva som för övrigt kallar ön för Tzia. Det är med andra ord lätt att resa hit från huvudstaden Aten via färjan från Lavrio (cirka en timmes båttur).

Kea är en liten bergig ö med knappa 2 500 fasta invånare. Runt omkring längs den ojämna klippkusten finns det massor av små bukter och vikar med härliga badstränder. Du kan därför lätt hitta en fridfull plats att slå dig ner på för att njuta av det kristallklara vattnet och den givmilda solen. De mest kända stränderna på ön är Spathi, Otzias, Yaliskari, Pisses, Xyla och Koundouros som alla tilldelats "Blå Flagg" vilket vittnar om deras fina kvalitet.

En semester på Kea går lätt åt med att bara njuta av det avkopplande strandlivet där du lätt glömmer allt om den hektiska vardagen där hemma. Ta dig dock även gärna tid till att utforska resten av ön. De största städerna är Kea stad (Ioulida) som ligger centralt placerad inne på ön med flotta utsikter ner över de röda tegeltaken mot det azurblåa havet och hamnstaden Korissia nere i Agios Nikolaos-bukten på öns nordvästra sida. Lägg därtill en rad mindre, trevliga kust och bergsbyar.

Autentiskt grekiskt ö-liv

Eftersom det mest är grekiska turister som reser hit så får du på Kea en lite annan atmosfär än på andra mer kosmopolitiska resmål i den grekiska ö-världen. Nattlivet på ön är ganska dämpat även om det finns en del klubbar som är öppna till långt ut på småtimmarna. Det finns emellertid en del barer där du kan avsluta dagen med en härlig drink. Med tanke på öns relativt beskedliga storlek så finns det ändå ett stort urval av restauranger och tavernor där du kan se fram emot att smaka på de lokala delikatesserna som naturligtvis inkluderar färsk fisk, skaldjur och ouzo.

Du får med andra ord en närmast optimal förutsättning för en riktig livsnjutarsemester när du reser till Kea. När du inte kopplar av på stranden eller fördjupar dig i det lokala kökets härligheter så finns det även bra förutsättningar för att ge sig ut på vandringsturer och inte minst att utforska livet under vattenytan. Kea är känt som en av de bästa platserna att dyka på i Grekland, det ligger dessutom flera spännande vrak nära ön. Är du inte dykare kan du nöja dig med att snorkla i det kristallklara vattnet.

Utöver snorkel och mask kan du även med fördel packa med ett par bra vandringsskor i bagaget. Det finns åtskilliga fina och välmarkerade vandringsleder och stigar runt omkring på ön vilka tar dig genom ekskogar, förbi vackra kyrkor och som ofta slutar i små bukter med sagolika stränder.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Resmål i Kea