Resor till Karpathos

Karpathos är en grekisk semesterö som ligger mellan Rhodos och Kreta. Det bästa med Karpathos är kanske att du här inte har så många "måsten" att besöka, istället kan du koncentrera dig på att njuta av stranden, vattnet, den vackra naturen och den avkopplande stämningen. Karpathos stad bjuder på en supertrevlig marina och ön har många fina stränder.

Efter en vecka eller två på Karpathos kommer du hem igen med lite lägre vilopuls än när du reste ner. Det händer inte så mycket på Karpathos och antal saker du måste uppleva är befriande lågt. Man kan generellt säga att det finns tre huvudområden på Karpathos. Många väljer semesterorten Amopi, med sina vackra sandstränder och små trevliga badvikar. Lefkos ligger på Karpathos västliga sida och var från början en liten fiskeby. Här finns också några bra stränder.

Även Karpathos stad, eller Pigadia som den egentligen heter, är öns största stad med en del shopping och en supertrevlig marina med många bra restauranger. Stränderna här ligger öster om stadskärnan.

Ön har ett kuperat landskap och det finns många små kurviga vägar längs bergen där du sakta kan få upp pulsen igen om du tar en cykeltur. Av utflykter kan nämnas den gamla staden Olympia där mycket lite har hänt de senaste 1000 åren.

En annorlunda detalj om Karpathos: bli inte överraskad om din värd i restaurangen presenterar sig som «Mike» eller «John» och med den tyngsta amerikanska accenten. Då ön var fattig för 100 år sedan reste många från ön för att pröva lyckan i t.ex. USA och Kanada. Under de sista 20-25 åren har många kommit tillbaka för att återigen bo på ön där familjen ursprungligen kom från.

 

Vem passar detta resmål för?

Karpathos är en utpräglad destination för vuxna eller för familjer med små barn. Stränderna är utmärkta men här finns inte så många resorthotell med många faciliteter som på t.ex. Rhodos eller Kreta. Unga vuxna som letar efter fest eller vilt nattliv ska nog hellre välja en annan grekisk ö. Du ska välja Karpathos för att komma nära inpå den genuina grekiska stämningen, och för att göra så lite som möjligt.

När ska man resa till Karpathos?

Klimatet följer statistiken för hela denna del av Medelhavet. Lite fuktigare och mildare om vintern, en vacker vår, en varm och torr sommar och en varm höst. I juli och augusti faller i stort sätt inget regn och temperaturen kan nå 30 grader i skuggan. Oktober kan vara en bra tidpunkt att resa till Karpathos med uppåt 23-24 grader och behagligt varmt i vattnet.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Karpathos