Resor till Kalymnos

Kalymnos är den fjärde största av öarna i Dodekaneserna, den grekiska ögruppen nära Bodrum-halvön. Några få kilometer söder om Kalymnos ligger den populära semesterön Kos. Det går regelbundna färjeförbindelser till bland annat grannöarna Kos och Leros. Du kan därför åka till Kalymnos som en del av en semester med ö-hoppande.

Vid första anblicken uppfattas Kalymnos som är en dramatisk och karg ö med kala klipputsprång. Mellan dessa kala klippor ligger emellertid gröna, frodiga dalgångar där man odlar olika citrusfrukter, oliver och grönsaker. Även om bergssluttningarna är gula och torra så känner du en doft av timjan, salvia och oregano i luften. Dessa örter skapar grunden för den honung som Kalymnos är så känt för.

Honung är dock inte den enda naturprodukten som ön är känd för. Dodekaneserna och framför allt Kalymnos har ända sedan antikens dagar varit känt för dykning efter natursvampar (tvättsvamp). Innan man uppfann utrustning för att andas under vatten sägs svampdykarna regelbundet ha dykt ner till 30 meters djup på en inandning. På Kalymnos kan du med lite tur se lokalbefolkningen skörda natursvamp. Reser du hit under våren eller sensommaren då resorna som regel är billigare kan du dessutom ha turen att bevista en speciell ceremoni som avhålls i samband med att man hämtar upp svamp. När båtarna på våren seglar ut för att ta upp svamp hålls en stor avskedsceremoni och på samma sätt en välkomstceremoni när de kommer tillbaka på sensommaren och hösten.

Idylliska badvikar och stränder

Numera är det inte längre skördandet av natursvamp som utgör den viktigaste inkomstkällan för öns omkring 16 000 fasta invånare. Det är istället turismen som har tagit denna roll. Det är mycket lätt att förstå varför semesterresenärer har fått upp ögonen för Kalymnos.

Ön lockar med underbara stränder mellan klipporna, små trevliga städer och en avslappnad stämning. Stränderna består av grovkornig sand, grus eller sten. Den största stranden hittar du vid Massouri på västkusten. Är det sol och bad som står högst på önskelistan för din resa? Då kan det även rekommenderas att göra en utflykt till den lilla ön Pserimos som ligger mellan Kos och Kalymnos. Här kan du njuta av en idyllisk lagun med en fin barnvänlig sandstrand och där du även har mysiga tavernor inom nära räckhåll.

Vill du kombinera det avkopplande strandlivet vid det kristallklara havet med lite mer aktiva upplevelser på din resa till Kalymnos? På senare tid har ön blivit ett populärt resmål för bergsklättrare eftersom här finns utmaningar för klättrare på alla nivåer. Faktiskt har klättring blivit så populärt att ön varje år arrangerar en klättringsfestival. Utöver klättring finns det även bra möjligheter till natursköna vandringsturer eller att idka olika former av vattensport.

Det finns flera trevliga städer runt omkring på ön. Störst är hamnstaden Pothia där du bland annat hittar ett stort utbud av butiker och en livlig hamnpromenad med massor av barer och tavernor.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Kalymnos