Resor till Molise

Molise är den näst minsta av Italiens 20 regioner och en av de minst besökta. Utanför landets gränser är det knappast någon som nickar igenkännande när de hör namnet Molise. Det är faktiskt riktigt synd för den lilla regionen har väldigt mycket att erbjuda, framför allt om du uppskattar autentiska upplevelser och äkta gästvänlighet och en plats helt opåverkad av massturismen.

Ute vid regionens cirka 35 kilometer långa kust mot Adriatiska havet lockar de fina sandstränderna. Vid kusten finns det en viss turism till exempel vid badorterna Marina di Montenero di Bisaccia och Termoli. Den sistnämnda är en tidigare fiskeby. Båda orterna har blivit populära resmål bland familjer som här kan njuta av de långa, långgrunda sandstränderna och ett bra utbud av matställen. Här kan det framför allt rekommenderas att prova fiskrätterna!

Ett pärlband av stämningsfulla små städer och byar

Drömmer du om en semester med sol och bad så kan du verkligen få det i Molise. Det finns dock mycket annat att uppleva på en resa hit. Så fort du förflyttar dig bort från kusten och in i landet så blir det gröna landskapet snabbt mer backigt. Längst in i regionen där Molise gränsar mot grannregionen Kampanien utgörs gränsen av bergskedjan Apenninerna som löper centralt genom hela landet. Du kommer snabbt märka att Molise är en förhållandevis glest befolkad region. På en resa runt i regionen är det därför mest mindre landsortssamhällen du stöter på. Det finns emellertid en rad av lite större städer.

Den största av dessa städer är den centralt belägna regionhuvudstaden Campobasso (cirka 51 000 invånare). Staden är mest känd för sitt välbevarade medeltida centrum. Bara 50 kilometer längre västerut ligger provinshuvudstaden Isernia (cirka 22 000 invånare) som även den har vackra gamla byggnader och som också utgör en bra bas för en semester. Äkta lantlig idyll hittar du i mindre byar högt upp på regionens kullar så som Agnone og Sepino. I dessa får du den perfekta inramningen till en avkopplande semester på avstånd från den lite mer livliga kusten. Här kommer du snabbt glömma allt som har med den hektiska vardagen där hemma att göra och istället finna dig till rätta i landsortens lugna tempo.

Transport

Även om de större städerna i Molise har tågförbindelser till bland annat Neapel och Rom så är det huvudsakligen med buss som du kan ta dig från by till by, det går dock inte många avgångar per dag. Som turist är det därför i de flesta fall bättre att hyra en bil när du reser till Molise. Detta är en region som inbjuder till utflykter där du följer ditt eget tempo. Med en hyrbil tar du dig lätt runt till de bästa stränderna och när du vill utforska de många charmiga städerna och naturområdena i inlandet.

Det finns ingen internationell flygplats i Molise. Den närmsta flygplatsen är Abruzzo International Airport (PSR) som ligger vid kuststaden Pescara i grannregionen Abruzzo. En annan möjlighet när du bokar en billig resa till Molise är att flyga till en av flygplatserna i Rom.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Molise