Resor till Sicilien

Medelhavets största ö heter Sicilien och ön är lite som ett land i sig. En semester till Sicilien kan både rymma kultur, historia och badsemester. Sicilien har stora bergsområden, speciellt i nordväst med vulkanen Etna som högsta punkt. De flesta turister håller till på östkusten vid Taormina och Naxos men det finns mycket mer att upptäcka på denna stora ö.

Vulkanen Etna är ett måste på din resa till Sicilien. Vulknanen är fortfarande aktiv och man kan ofta se rök komma upp ur olika kratrar. Öster om Etna finns några av Italiens mest kända semesterorter längs kusten: trevliga Taormina med sin antika amfiteater, Giardini-Naxos med sina olika stadsdelar (det finns både en gammal och en lite nyare stadsdel, båda fungerar fint att vara turist i) och så finns ju också Letojanni, som är berömt för sina utmärkta fiskrestauranger.

Längst uppe vid kusten, där Sicilien nästan möter det italienska fastlandet, ligger Messina med en trevlig gammal stadsdel och en domkyrka från 1100-talet. Längre västerut längs den nordliga kusten hittar du Cefalu, en stad där tiden inte har förändrat mycket under många hundra år. En perfekt plats för en trevlig och välsmakande lunch.

I Agrigento, omkring tre timmar med bil från östkusten, ligger Tempeldalen med imponerande välbevarade tempel och ruiner från den grekiska perioden på Sicilien, några av de över 2500 år gamla.

De flesta åker nog till Sicilien för att njuta av solen och de finns stränder mer eller mindre över hela ön. Några av de bästa är Mondello (vid Palermo), Lungomare (vid Cefalu) och Isola Bella (vid Taormina). På Sicilien äter du gott och hela det italienska köket presenteras tillsammans med lokala specialiteter som Arancini (risbollar med olika fyllningar), siciliansk pesto med mandlar och tomat, och Sfincione (tjockbunden pizza utan tomat men ofta med ansjovis och mozzarellaost).

Vem passar detta resmål för?

Som så ofta i Italien är allt på italienska, anpassat för italienska förhållanden och normer. Det är också det som gör Italien till något speciellt och annorlunda, här finns inte samma slags charterturism som i t.ex. Grekland. Siclien är nog mest för vuxna och speciellt för vuxna som vill uppleva mer än bara sol och bad. Här finns mycket att titta på.

När ska man resa hit?

Sicilien har ett typiskt Medelhavsklimat med mild vinter och en torr och varm sommar. Det regnar en hel del från november till februari, upp till 20 dagar om månaden. Från maj är det sommar och i juli och augusti är det ofta mellan 25 och 30 grader på dagen och i princip inget regn. Även i oktober kan temperaturen nå uppåt 22-23 grader.

Semester på Sicilien med Solfaktor

Sicilien bjuder på spännande upplevelser för varje smak. Du kan ö-luffa, åka på familjesemester med trygga ramar eller upptäcka öns många Unesco-platser. Boka din Sicilien-vistelse och upplev ön så som italienarna själva känner den.

Sicilien bjuder på överväldigande upplevelser: skönt varierande natur, inbjudande hav och strand, städer med fascinerande historia från greker, romare, araber och spanska perioder. De vackra kyrkorna och slotten vittnar om en tid då Sicilien var en avgörande maktfaktor i Medelhavet.

Sicilien förenar ett imponerande urval av livsglädje som kommer till uttryck i ett mångfald av dofter, färger och ljud. Det sköna vädret, de flera hundra år gamla olivlundarna, de blomstrande mandelträden, doften av apelsin och citron i harmoni med de exotiska blommorna som skiljer Sicilien från resten av Italien.

Denna spännande ö med fascinerande barockstäder, pulserande storstäder, höga berg med stora skogar, livliga marknader med ett frodigt och enastående urval av råvarer, viner och mat av god kvalitet samt det härliga havet, är alla en otrolig upplevelse.

Sicilien är ett resmål som inkluderar allt: sol, strand, natur, kultur, vin & gastronomi och inte minst en härlig atmosfär.

Det autentiska Sicilien

Sicilien är en dröm när det handlar om det autentiska och pittoreska Italien. Små charmiga fiskelägen kombineras med stämningsfulla städer med små gator och torg där lokalbefolkningen ofta samlas om kvällen. Dessa platser älskar vi svenskar när vi besöker Sicilien! Att som turist och besökande få uppleva det äkta Italien är något nästan varje stad på Sicilien bjuder på.

Något vi heller inte får glömma när vi talar om det autentiska syditalien så är det den varma gästfrihet som infinner sig när du ankommer till sitt semesterboende, eller till kvällens utvalda restaurang. Överallt blir du mottagen med öppen famn, och det är kanske just detta som vi älskar mest med det autentiska syditalien.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Resmål på Sicilien

Populära hotell på Sicilien

Italien, Sicilien, Taormina
8,5
Mycket bra
1744 omdömen
  • Närmaste flygplats: 67 km
  • Närmaste strand: ca. 1.7 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Sicilien, Taormina
8,6
Mycket bra
2008 omdömen
  • Närmaste flygplats: 67 km
  • Närmaste strand: ca. 1.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Sicilien, Venetico
9,6
Fantastiskt
118 omdömen
  • Närmaste flygplats: 128 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Resmålen 

Sicilien är en stor ör och vi har därför delat upp den i tre resmål, ost-, syd- och nordkusten. Läs mer om de olika resmålen på Sicilien och kom ihåg att du med Solfaktor har möjlighet att semestra på ett och samma resmål eller att besöka flera resmål på en bilrundresa.

Få en snabb överblick genom att klicka på ”karta över alla Solfaktor" i den blåa rutan till höger under genvägar!

Östkusten

Vid inflygningen till Catania hälsas du alltid välkommen av vita röksignaler. Avsändaren till dessa röksignaler heter Etna och hon är förutom att vara Siciliens varumärke nummer 1. även Europas högsta aktiva vulkan. Vid foten av Etna ligger även Siciliens näst största stad Catania som med sin praktfulla barockarkitektur, hamnen, universitetet och biskopssätet erbjuder mängder av historiska semesterupplevelser. Utöver detta är Catania även öns viktigaste handelsstad så här är alltid liv och rörelse på gatorna och massor av andra ressugna människor från hela världen. 

Östkustens absoluta ”publikmagnet” är Taormina där den enastående amfiteatern, barockpalatset, domkyrkan, shoppinggatan Corso Umberto och alla stadens konst- och kulturinstitutioner bjuder på en mängd av upplevelser för alla smaker. Stränderna omkring Taormina räknas som några av Italiens bästa och får stor uppmärksamhet på grund av sin variation av allt från små bukter till kilometerlånga stränder.

Städerna Mazzaró, Marina d’Agro, Letojanni och Giardini-Naxos ska också framhävas som fantastiska semester och utflyktsmål som du kan besöka under din resa på Sicilien. En liten semesterutflykt härifrån är att besöka den lite mindre kända staden Siracusa som ligger söder om Catania och som kan utmana Taormina både när det gäller skönhet och sevärdheter ända tillbaka till tiden för antikens tyrann Dionysios. Siracusa bär på en massa antika upplevelser som inte enbart lockar semesterfirare utan  även arkeologer från hela världen.

Sydkusten

På Siciliens sydkust hittar du några av Italiens eller kanske Europas mest enastående antika städer samt praktfulla byggnadsverk från barocktiden som var på sitt sätt vittnar om Siciliens historia. En av de mest sevärda städerna i området är Agrigento som med sitt Medeltida centrum erbjuder massor av historia och atmosfär. Den grekiske lyrikern Pindar beskrev Agrigento som de dödligas vackraste stad på jorden och bara det gör ju staden värd ett besök – för vacker det är den! 

På sydkusten finns även några av de bäst bevarade grekiska templen på Sicilien där framförallt Herakles och Concordia templet eller Therons grav imponerar på de flesta med lite sinne för historia och kultur. Det grekiska inflytandet på denna del av Sicilien är enormt så när du befinner dig mitt ibland olivlundar och mandelträd kan du i korta stunder nästan tro att du befinner dig i Grekland. 
Historia finns det gott om på Sicilien och på öns sydvästra del hittar du Selinunte som utgör en av Italiens största arkeologiska parker fylld av antika grekiska byggnadsverk som kan vem som helst med intresse för historia att tappa andan. 

Siciliens sydöstra del bjuder på sevärdheter såsom städerna Noto, Ragusa och Modica och här är det verkligen godis för de arkitekturintresserade för här finns fler byggnadsverk UNESCOs världskulturarvslista än vad som kan räknas på ena handens fingrar.

Nordkusten

Den gyllene musslan eller ”Conca d’Oro” (som anspelar på det geografiska läget) bildar inramningen till Siciliens huvudstad Palermo som med sina 1 miljon invånare är mycket mer än ”bara” en semesterort. I Palermo känner du den sydeuropeiska atmosfären var du än befinner dig och staden genomgår just nu en intressant förvandling och föryngringsprocess som kommer att ändra stadens ansikte så den kan skaka av sig sin lite förfallna maffiaimage. 

Nordkusten och området omkring Palermo bjuder på en mängd olika upplevelser som till exempel staden Monreale där du finner lämningar från Siciliens normandiska förtid och en praktfull domkyrka med vackra mosaiker. Du kan även besöka staden Mondello som är det utflyktsmål Palermos invånare föredrar framför alla andra. Besök gärna det historiska friluftsbadet som är byggt i och umgås med de lokala palermitanerna.

Cafalú är en av nordkustens absoluta höjdpunkter där stadens vackra historiska centrum, den grandiosa domkyrkan, den mycket välskötta sandstranden och den sevärda hamnen tävlar om uppmärksamheten från stadens besökare.  

 

Vad tycker gästerna om på Sicilien?

8,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 40 recensioner