Resor till Palermo

Palermo är Siciliens huvudstad, och med över 700 000 invånare är det Italiens femte största stad.

Palermo har ett historiskt centrum, med mycket vacker arkitektur, kyrkor, katedraler, marknader och restauranger.
Den beryktade maffian på Sicilien var vida känd, men dess makt tycks numera vara bruten.

Semester i Palermo med Solfaktor

Stadsbilden i Palermo är spännande och vittnar om stadens fantastiska historia och storhetstid. Om man vandrar runt på Palermos gator upptäcker man snabbt intressanta ting och blir lätt lite överaskad av den fina arkitekturen. Palermo är Siciliens största stad och regionens huvudstad. Invånarantalet uppnår nästan 700.000 vilket gör den till Italiens 5:e största stad.

Historia

Stadsbilden i Palermo är spännande och vittnar om stadens fantastiska historia och storhetstid. Om man vandrar runt på Palermos gator upptäcker man snabbt intressanta ting och blir lätt lite överraskad av den fina arkitekturen. I staden finner man te.x. medeltidskyrkor med arabiska kupoler, spansk inspirerade kyrkor och inte minst monument från den stora normaneran. Staden har också flera gröna område som te.x. Giardino Inglese, Villa Trabia, Villa Malfitano och en botanisk trädgård.

Stadens rötter går ända tillbaka till 800-talet då staden var en stor handelsstad. Palermos storhetstid var under den normanska perioden som varade i ca. 100 år. Staden var då ett stort och mycket viktigt kulturcentrum. Senare kom Palermo att tillhöra det Tysk-Romerska riket och var självaste Kejsare Fredrik II´s huvudstad.

Pulserande centrum – året runt

Inte många städer i Italien präglas av så många saker som Palermo. Staden är mycket spännande att besöka då många imperier härskat här och idag är det en levande stad med många trevliga cafeér, restauranger, museér, marknader, monumenter och goda möjligheter för shopping.

Palermo är en trevlig stad att besöka – särskillt på våren och hösten då vädret är behagligt. Stadens många spännande gator har flera dolda hemligheter, och under de milda kvällstimmarna är det härligt att sitta på något lokalt café eller vinbar och njuta av ett gott glas vin eller besöka någon av stadens goda restauranger.

Stadens huvudgator heter Via Marqueda, Via Roma, Via Vittorio Emanuele och Via Ruggero Settimo. Här finner man allt vad man kan tänkas begära i shopping och inköpsmöjligheter. Vill man köpa kvalitetsvin från Sicilien eller resten av Italien så är Enoteca Picone på Via Guglielmo Marconi ett riktigt bra val.

Sevärdheter

Det finns många sevärdheter i Palermo. Te.x. katedralen där den normanska kungen Roger II och Kejsaren Fredrik II ligger begravda. Den imponerande domkyrkan blev färdigbyggd 1185 men har byggt om vid flera tillfällen. Idag framstår kyrkan som en blandning av arabisk, normansk, gotisk och neoklassisk stil. På platsen där kyrkan befinner sig har det förr i tiden funnits allt från grekiska tempel till muslimska moskéer. Dessa har bytats ut i takt med de olika folkslag som härskat här genom tiderna. Kyrkan är vackrast från den högra sidan som vänder ut mot platsen medan den egentliga huvudfasaden vänder ut mot en mindre väg. I början användes kyrkan också som gravkapell för kungar och drottningar. Innanför kapellöppnningen står dessutom den tysk-romerska kejsaren Fredrik II’s sarkofag.

Teatro Massimo är Palermos operahus. Det byggdes 1875 och stod helt färdigt 1897. I början var Teatro Massimo det viktigaste operahuset i Europa efter det i Paris. År 1974 efter en brand i en av Palermos biografer stängdes teatern och byggdes om efter nya säkerhetsregler. Teatern öppnades igen år 1997 och firade då sin 100-årsdag till de sköna tonerna av Mahler. Många filmälskare minns dessutom teatern från filmen "Gudfadern III" vars sista del utspelar sig i teatern. Teatersalen är fantastiskt vacker och har plats för 3200 besökare.

Värt att besöka är också den vackra kyrkan San Giovanni degli Eremiti med sin lilla appelsinträgård, den strålande Chiesa della Martorana, det pampiga operahuset Teatro Massimo och Politeama teatern. Piazza Pretoria med sina vackra fontäner och det kungliga normanska palatset med Capella Palatina som är berömt för sina byzantinska mosaiker lockar också många turister. Det gamla sjukhuset Lo Spasimo är idag ombyggt till en utomhus koncertsal som under sommarmånaderna står värd för många musikaliska evenemang. Allt från opera till jazz! Uppe på höjderna bakom Palermo med fin utsikt över staden och bukten ligger Monreale med sin pampiga domkyrka och tillhörande kloster. Monreales domkyrka är ett sant mästerverk och en av medeltidens pampigaste arkitektur pärlor.

Världsberömda marknader

Palermos marknader Vucceria, Il Capo och Ballarò är berömda i hela Italien för det fantastiska utbudet av råvaror av bästa kvalitet. Här finner man årstidens frukter och grönsaker i imponerande färger, stora tun och svärdfiskar, muränor, bläckfiskar, buntar av friska kryddörtor, väldoftande och färgrika blommor, goda ostar, sniglar, saftiga köttstycke av get, gris, lamm, kalv och många andra spännande mat varor.

Det finns en internationell flygplats knappt 25 km från Palermo där det finns direktförbindelse med tåg till hjärtat av Palermo. Staden har också goda tågförbindelser till övriga Italien. Palermo har dessutom en väl fungerande tunnelbana, men staden upplevs bäst till fots. Som alternativ kan man välja att komma hit med båt som seglar från Napoli.

Staden är mer än 2700 år gammal, då den grundades av fenicierna år 734 f.Kr. Sedan kom den under romerskt, byzantinskt, mauriskt och normandiskt styre, innan den blev del av Kungariket i Italien 1860. Dess storhetstid under alla de främmande folkslagen, var under den normandiska perioden, som varade i cirka 100 år, och gjorde staden till ett viktigt kulturellt centrum vid Medelhavet.

Palermo är idag en modern och levande stad, men det gömmer fortfarande på många enastående spår av sin rika historia och sitt kulturella arv. Förutom alla sina vackra, gamla byggnader och monument, är staden känd för sin fantastiska gastronomi, som du kan njuta av i stadens alla trevliga restauranger och caféer. Staden är också känd för sina marknader och sitt utbud av råvaror, som i kvalitet räknas bland Italiens bästa. Här kan du hitta allt från svärdfisk till sniglar och läckra goda ostar.

Bland stadens största sevärdheter finns katedralen, som grundades 1185 av den dåvarande anglo-normandiska ärkebiskopen Walter Ophamil, ovanpå ruinerna av en byzantinskt basilika. Katedralens nuvarande neo-klassiska utseende skylls dock i huvudsak på en renovering som utfördes mellan 1781-1801.

En annan av stadens stora sevärdheter är operahuset Teatro Massimo, som invigdes för mer än 100 år sedan, år 1897. Det är inte bara ett av de största operahusen i Italien (8000 m2), men också ett av de största i Europa (endast överträffat av Paris Opera och Wiener Staatsoper). Operahuset, som bland musikälskare är känt för sin perfekta aukustik, ligger på det centrala torget Piazza verdi, och rymmer 1400 åskådare.

Du bör heller inte missa normander-palatset, Palazzo deo Normanni, som var den kungliga residensen för kungarna på Sicilien, och som räknas som ett av Italiens vackraste palats. Palatset började byggas på 800-talet av emiren av Palermo och senare utbyggd av de normandiska kungarna, varför det idag kallas normander-palatset.

Hitta resor till Palermo på Sicilien, inkl. flyg och hotell eller semesterlägenhet

Möt fusionen mellan Europa, Afrika och Mellanöstern på Medelhavets största ö: boka en resa till Palermo med flyg från Sverige eller Danmark, hyrbil på flygplatsen samt en av våra semesterbostäder på Sicilien.

Palermo, som ligger vid Palermobukten och det Tyrrenska havet, är Siciliens huvudstad, och dess ekonomiska, kulturella och turistmässiga centrum. Med sina cirka 860.000 invånare (1,2 miljoner i kommunen), är staden dessutom den åttonde största staden i Italien.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Palermo

Populära hotell i Palermo

Italien, Sicilien, Palermo
8,7
Mycket bra
1596 omdömen
  • Närmaste flygplats: 31 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Sicilien, Palermo
8,6
Mycket bra
4084 omdömen
  • Närmaste flygplats: 31 km
  • Närmaste strand: ca. 10 km
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Sicilien, Palermo
8,5
Mycket bra
15 omdömen
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Närmaste strand: ca. 400 m
  • Internet/Wi-Fi