Resor till Trapani

Den halvmåneformade hamnstaden Trapani ligger vid foten av berget Erice på Siciliens västra kust. Det är en medelstor stad med omkring 75 000 invånare. Staden är en bra utgångspunkt för en upplevelserik semester på den italienska Medelhavsön. Du behöver emellertid inte lämna Trapani för att ta ett dopp i det azurblå havet. På gångavstånd från stan ligger nämligen flera breda, långgrunda sandstränder som inbjuder till avkopplande stunder med familjen. 

Välkommen till Sicilien med Solfaktor, vi är specialister på resor till området omkring Trapani och andra resmål i Italien.

Badsemester med upplevelser

Reser du inte till Sicilien enbart för att ligga på stranden nära stan - även om det är lockande - så har du från Trapani ett bra urval av spännande utflyktsmål inom kort räckvidd. Från Tapani kan du till exempel ta en båt ut till den lilla ögruppen De Egadiska Öarna som för utom talrika grottor och ett kristallklart badvatten är känt för sina natursköna vandringsturer inåt land som bjuder på flotta utsikter. Är du intresserad av Siciliens historia? Då bör du utnyttja möjligheten att besöka ett av Medelhavets viktigaste arkeologiska områden, Selinunte, som ligger knappa en och en halv timmes körning söder ut från Trapani. Här kan du utforska en del välbevarade ruiner, inklusive åtskilliga stora tempel från grekernas tid på Sicilien. 

Du kan även lätt tillbringa en dag bara med att flanera runt på gatorna i Trapanis gamla stadsdel, som visserligen inte har några gamla grekiska tempel men däremot flera vackra kyrkor från Medeltiden som till exempel, Duomo di Trapani, som byggdes 1421. Ett annat mer levande stycke kulturhistoria i Trapani kan du uppleva varje år i påsktiden, då ett stort upptåg, I Misteri, av stadens brödraskap bär runt religiösa statyer från 1600- och 1700-talet på stadens gator. Upptåget varar i 16 timmar från långfredagsnatten till lördag! 

Salt och vin 

Historiskt sett ät Trapani därutöver bland annat känt för sin saltproduktion. Söder om stan ner mot Marsala kan du fortfarande se saltfälten. Det sker fortfarande en viss utvinning av salt i området även om man idag använder lite modernare maskiner än när fenicierna stod för produktionen. Ett besök på det lilla Museo delle Saline en kvarts körning söder om stan kan rekommenderas.

På samma sätt som det har utvunnits salt vid Trapani i årtusenden så har området även en lång tradition av vinodling - både röda och vita viner. Det är bland annat härifrån som det berömda Marsala vinet kommer, vilket du naturligtvis får rikliga möjligheter att smaka under loppet av din semester. Marsalavinet påminner faktiskt lite om portvin och passar nog därför bäst till desserter. Både Marsala och andra viner serveras på de många restaurangerna och trattoriorna i Trapani. Koncentrationen av bra matställen är högst i den gamla stadsdelen ute vid hamnen. Här kan du se fram emot enastående kulinariska upplevelser med rätter från det traditionella sicilianska köket. I Trapani spelar färsk fisk naturligtvis en viktig roll på menyerna. Populära lokala specialiteter är fisk-couscous och Pesto alla Trapanese. Som alltid när resan går till Italien, bör du även minst en gång äta på en pizzeria. 

Lätt att resa till Trapani

Trapanis flygplats, Aeroporto Vincenzo Florio Trapani Birgi, ligger bara 20 minuters körning söder om staden. Särskilt under sommarsäsongen finns det bra flygförbindelser hit, bland annat med Ryanair. Kan du inte hitta en lämplig flygförbindelse hit från Sverige så är Palermo ett bra alternativ. Det tar ca en och en halv timme att köra från Palermo till Trapani. 

Själva Trapani är inte större än att du kan gå runt till det mesta i det inre av staden. Det går även bussar som också kan användas för att besöka andra städer i regionen. Därutöver går det även tåg från Trapani till Palermo och Marsala. Vill du utforska Siciliens sevärdheter i ditt eget tempo så är det en stor fördel att hyra bil under din semester.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Trapani

Populära hotell i Trapani

Italien, Sicilien, Trapani
8,3
Mycket bra
335 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Sicilien, Trapani
8,2
Mycket bra
211 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Sicilien, Trapani
9,1
Fantastiskt
691 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Internet/Wi-Fi