Resor till Ragusa

Ragusa ligger en bit in i landet i Siciliens sydöstra hörn. Staden kallas ibland för Broarnas Stad på grund av närvaron av tre pittoreska broar som också är av historiskt värde, men Ragusa är också definierad som ”ön på ön” eller ”ett annat Sicilien” av många författare, artister och ekonomer på grund av sin långa historia, och ett annat socioekonomiskt sammanhang än resten av Sicilien. År 1693 drabbades Ragusa av ett fruktansvärt jordskalv, vilket förstörde nästan hela staden samt dräpte 5000 människor om livet.

Uppbyggnaden av staden, som tog plats på 1800-talet, delade in staden i två större kvarter; Ragusa Superiore som ligger på en platå samt Ragusa Ibla som byggdes ovanpå ruinerna av den gamla staden och som – så gott det går – följer den antika stadens struktur. Det arkitektoniska arbetet som utfördes under uppbyggnaden av Ragusa, gjorde att staden – tillsammans med den omkringliggande dalen Val di Noto – togs upp på UNESCOs världsarvslista år 2002. Idag är Ragusa en av de viktigaste platserna i Italien gällande arv från barocken, där många kyrkor och palats kan nämnas.

Vad ska du se och göra på din resa till Ragusa?

Il Duomo di San Giorgio är en symbol på Ragusas uppståndelse efter jordbävningen, och bör definitivt ingå på din lista över sevärdheter att besöka i staden. Kyrkans kolumner, friser och statyer ger fasaden ett typiskt sicilianskt barockt utseende. Andra kyrkor som är intressanta att besöka för deras barocka arkitektur, är Chiesa di Santa Maria delle Scale och katedralen i nya Ragusa.

Att bara få strosa runt på Ragusas gator är tillräckligt med anledning för att besöka staden. Här kan du andas in atmosfären från förr, slå dig ner med och njuta av en god drink på en av alla barer eller caféer och bara titta på folket som passerar. Vill du dock se något mer, rekommenderar vi dig att besöka Ragusas grannstäder Modica och Sicli. Modica är bland annat nobelpristagaren Salvatore Quasimodos födelseort, och huset där han bodde en del av sitt liv står kvar som det alltid gjort, med hans minnen och foton.

På Sicilien är kusten aldrig långt bort, och det samma gäller när du är på en semester i Ragusa. Kustlinjen på södra Sicilien erbjuder inte bara vacker natur, men också på en mängd av aktiviteter som du kan utöva under öppen himmel. Utforska till exempel alla de naturliga grottor, hålor och gravar som karaktäriserar denna charmiga del av ön, för att se närvaron av människor i området sedan förhistorisk tid. I området finns också gott om vandringsleder, och är du fågelskådare kan du ha turen att få syn på arter som gallinula, beckasiner, rapphönor och gräsänder och rödbena.

Mat och dryck i Ragusa

Ragusas gastronomi har sina rötter i antika traditioner – anspråkslösa rätter med råvaror direkt från gården ligger som grund till den enkelhet och autenticitet som karaktäriserar områdets matlagning. Smaka på goda pajer fyllda med köttfärs eller lamm i kombination med ost och ägg. Eller varför inte fyllda revben och kanin, vilka är typiska komponenter i en huvudrätt i Ragusa. När det kommer till ost, är det en utmaning att välja: Ragusano P.D.O., Caciocavallo Ibleo och Tumazzo är bara några av alla fantastiska ostar du kan äta. Och slutligen, för att avsluta din måltid med något söt, finns mustazzola, en kaka som lagas med honung och mandel som smakar som Sicilien i en tugga.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Ragusa

Populära hotell i Ragusa

Italien, Sicilien, Ragusa
8,0
Mycket bra
321 omdömen
  • Närmaste flygplats: 122 km
  • Närmaste strand: ca. 700 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Sicilien, Ragusa
8,8
Mycket bra
50 omdömen
  • Närmaste flygplats: 104 km
  • Närmaste stad: ca. 8 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Sicilien, Ragusa
9,5
Fantastiskt
462 omdömen
  • Närmaste flygplats: 104 km
  • Närmaste strand: ca. 1.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)