Resor till Agrigento

Agrigento är en stad på Siciliens sydvästra kust, som sedan 1997 finns med på UNESCOs världsarvslista. Varför? Jo, på grund av Tempeldalen, Valle dei Templi, som ligger här – ett av de bäst bevarade grekiska monumenten från 400-talet f.Kr.

Staden med många namn

Agrigento har haft olika namn, beroende på vilka som har styrt i staden. Grekerna döpte området till Akragas, romarna kallade det för Agrigentum, arabernas namn blev Kerkent och normanderna kallade staden för Girgenti. Det var inte förrän 1927, som Benito Mussolini introducerade den italienska versionen av det latinska namnet: Agrigento.

Under grekernas tid i Agrigento växte staden fort och blev en av de rikaste i det stora grekiska imperiet. Under de puniska krigen led Agrigento dock stora förluster, men i samband med att romarna tog över styret blomstrade staden igen. När romarriket föll, följde en osäker tid för Agrigentos invånare, och många av dem flydde upp till det före detta Akropolis som grekerna hade byggt – troligen för att skydda sig från alla angrepp från havet.

Det var just ett sådant angrepp som gjorde att araberna tog över styret över Agrigento år 828 e.Kr. Drygt två hundra år senare intog normanderna Sicilien, och byggde Castello di Agrigento för att kontrollera området. Innan Agrigento blev italienskt i samband med Giuseppe Garibaldis enande av Italien år 1860, styrdes staden också av spanska Huset Bourbon.

Tempeldalen – Valle dei Templi

Större delen av alla Agrigentos besökare, kommer för att besöka Tempeldalen, Valle dei Templi, en arkeologisk plats och ett av de mest framstående exemplen på antik grekisk arkitektur och konst. Platsen finns med på UNESCOs världsarvslista sedan 1997, med motivationen att det är ett extraordinärt testamente från den grekiska civilisationen och ett bevis på det grekiska inflytandet världen över.

Tempeldalen inkluderar sju stycken tempel, där Concordia-templet – tack vare sitt välbevarade stånd – räknas som ett av världens vackraste arv från den grekiska civilisationen. Templet byggdes mellan 440-430 f.Kr. och består av 6x13 pelare som står på en yta som mäter cirka 40x17 meter. Templet är döpt efter Concordia, den romerska gudinnan av harmoni.

Ett besök i Tempeldalen är ett måste på din resa till Agrigento, och du kan naturligtvis boka en guidad tur för att få reda på allt du kan tänkas vilja veta om denna legendariska plats.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Agrigento

Populära hotell i Agrigento

Italien, Sicilien, Agrigento
9,3
Fantastiskt
574 omdömen
  • Närmaste flygplats: 154 km
  • Närmaste strand: ca. 900 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Sicilien, Agrigento
8,9
Mycket bra
619 omdömen
  • Närmaste flygplats: 159 km
  • Närmaste strand: ca. 4 km
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Sicilien, Agrigento
8,4
Mycket bra
1387 omdömen
  • Närmaste flygplats: 155 km
  • Närmaste strand: ca. 7 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)