Resor till Cefalu

Cefalu har ligger fantastiskt vackert vid en spektakulär bergformation. Här finner du en fin strand, och ett bra utbud av mysiga restauranger, caféer och butiker.

Det är inte märkligt, att Cefalù på Siciliens nordkust har blivit ett ytterst populärt semestermål. Den romantiska medeltida staden ligger inte bara nära en av öns bästa badstränder, men bjuder också på massor av stämningsfulla, kullerstensgator och torg, som är fulla av hisoria. VIll du inte slappna av hela dagen på stranden, kan du få lång tid at gå, genom att utforska staden och dess vackra katedral och alla bra restauarnger.

Vill du ha en bra överblick över staden, den vackra bukten och de bakomliggande bergen, bör du vandra upp till klippan bakom staden, La Rocca. Det är en brant tur upp, men det är det värt för du belönas med en fantastisk panoramautsikt. De vackra omgivningarna är pricken över i, som tillsammans med den familjevänliga stranden ochd en charmiga gamla stadsmitten, gör Cefalù till ett perfekt resmål för både familjer och par.

Hotell i Cefalù

Populära hotell i Cefalù

Italien, Sicilien, Cefalù
9,1
Fantastiskt
1098 omdömen
  • Närmaste flygplats: 99 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Sicilien, Cefalù
8,5
Mycket bra
790 omdömen
  • Närmaste flygplats: 99 km
  • Närmaste strand: ca. 75 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Sicilien, Cefalù
8,6
Mycket bra
682 omdömen
  • Närmaste flygplats: 99 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

Inspiration och fakta

Cefalù ligger cirka 70 kilometer från Palermo, nätan mitt på Siciliens norra kust, vid foten av en 270 meter hög klippa. Idag kallar de lokala blott klippan för La Rocca, och turister vandrar glatt upp till dess topp för att njuta av den formidabla utsikten. På feniciernas tid, låg här ett litet tempel, Tempio di Diana, vars rester du än idag kan se. Det finns också rester av en fästning från de efterföljande århundradena uppe på klippan, samt ruiner av små kapell. Den mest kända byggnaden i Cefalù, ligger dock nere i staden: katedralen, il Duomo från 1100-talet, som dominerar stadens hjärta.

Katedralen och resten av den gamla staden, som du ser idag, etablerades då normanska Roger II av Sicilien styrde över ön, men stadens urpsrung går troligen minst tillbaka till grekernas tid på ön. Namnet Cefalù kommer därmed från det grekiska ordet för kap/förberg. Idag märker man tydligt stadens långa historia, när du går på en promenad rut i det stämningsfulla gränderna. Torts den långa historian, och nutidens turism, är det tydligt att detta fortfarande är en stad med massor av lokalt liv. Titta bara på tvätten som hänger mellan de vackra balkongerna.

Stadens stämningsfulla gamla hjärta och den vackra badstranden är i sig själv anledning nog att resa till Cefalù. Staden är dock också en bra utgångspunkt för att utforska andra charmiga städer och sevärdheter på norra Sicilien. I söder ligger t.ex. Parco delle Madonie, med idylliska landsorter som Castelbuono och imponerande berg som du kan utforska på vandringar. Parken är utöver de höga bergen, också känd för sitt rika växtliv, med många arter som inte finns på någon annan plats. Det kan du fördjupa dig i på alla olika vandringsleder som finns. Vill du ha lite mer fart och fläng, kan du också cykla mountainbike i området.

Har du istället lust att uppleva en äkta italiensk storstad, kan du enkelt ta tåget från Cefalù till Palermo. Det tar cirka 1 timme, och du har sedan alla stadens butiker och museer att utforska.

Restauranger och butiker

Idag sträcker Cefalù, som har knappt 15.000 invånare, ut sig längs stranden i sydväst. Den högta koncentrationen av restauranger hittar du dock i den gamla stadens kärna. Oavsett om du har lust att äta något gott från havet, eller en autentisk italiensk pizza, hittar du det här. Före eller efter måltiden kan du ta en lugn promenad längs strandpromenaden. Slå dig ner på en av bänkarna och njut av stadens liv, som speglar sig i haet. På kvällen är det också massor av liv på huvudgatan Corso Ruggero II, och på alla de små sidogatorna med deras restauranger, små trattorior, pizzerior och barer. 

Det är också i den gamla stadsdelen du hittar massor av småbutiker med allt från internationell märkesvaror till lokalt konsthantverk. Är du en gottegris, kan du se fram emot att Cefalù, enligt kännare, också har några av de bästa konditorierna på Sicilien. Till de dagliga förnödenheterna, finns åtskilliga minimarknader med ett förnuftigt urval. Det ligger också ett par lite större supermarknader i kvarteret bakom stranden sydväst om den gamla stadsdelen.

Transport

Cefalù ligger cirka 1 timme och 20 minuters bilfärd från Palermo Flygplats, som har förbindelser till åtskilliga städer i Italien och resten av Europa. Med en enkel mellanlandning, har du därför många möjligheter att flyga hit från Sverige eller Danmark. Det är motorväg nästan hela vägen från Palermo till Cefalù, och de två städerna är också sammankopplade med ett tåg. Det avgår tåg varje timme. Flyger du istället till Catania Flygplats, som är öns mest nyttjde, har du knappt 2 timmars bilfärd till Cefalù.

Du kan ta dig runt i Cefalù med buss, liksom det också finns bussar som går till flera av grannstäderna. Tågstationen ligger på promenadavstånd från den gamla stadsdelen. Ankommer du i bil, avråder vi dig att köra in i stadskärnan. De smala gatorna här utforskas bäst till fots. Ligger ditt hotell centralt, kan vi rekommendera dig att höra dig för om parkeringsmöjligheter innan ankomst.

Den bästa årstiden?

Cefalùs befolkning på knappt 15.000 människor växer under högsäsongen (juli-augusti) till nästan 50.000. Med en genomsnittlig dagstemperatur på knappt 26 grader, är detta månaderna då många av stadens besökare och lokala söker sig till stranden och det uppfriskande blå havet. Vill du gärna undvika den värsta trängseln, är för- och sensommaren också bra tidpunkter att besöka Cefalù. Vädret är fortfarande behagligt, med temperaturer som ofta når över 20 grader.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här